Még várni kell a rekordbeállításra

T. SZABÓ GÁBOR, VAJDA GYÖRGY, ZOMBORI ANDRÁST. SZABÓ GÁBOR, VAJDA GYÖRGY, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.04.27. 00:00
Címkék
Vasárnap még minden rendben volt. Úgy készültünk, hogy szerdán Illés Béla beállítja, szombaton pedig megdönti Szabó György rekordját. Az egykori tatabányai labdarúgó ugyanis 507 mérkőzésen lépett pályára az NB I-ben, Illés Béla pedig 506-nál tart.
Illés Béla mindenképpen ünnepelhet: ma lesz ugyanis 37 esztendôs (Fotó: M. Németh Péter)
Illés Béla mindenképpen ünnepelhet: ma lesz ugyanis 37 esztendôs (Fotó: M. Németh Péter)
Illés Béla mindenképpen ünnepelhet: ma lesz ugyanis 37 esztendôs (Fotó: M. Németh Péter)
Illés Béla mindenképpen ünnepelhet: ma lesz ugyanis 37 esztendôs (Fotó: M. Németh Péter)
Illés Béla mindenképpen ünnepelhet: ma lesz ugyanis 37 esztendôs (Fotó: M. Németh Péter)
Illés Béla mindenképpen ünnepelhet: ma lesz ugyanis 37 esztendôs (Fotó: M. Németh Péter)
507 meccs - ez szerepel az évkönyvekben húsz éve. Még annak is utánanéztünk, hogy a jobbszélsőből az évek során jobbhátvéddé avanzsált Bányász-játékost 1982. április 28-án, a Tatabánya-Haladás mérkőzés (0-1) előtt köszöntötték, mert akkor az 500. mérkőzését játszotta, utána még hét találkozón lépett pályára, reális tehát az 507-es adat.
Azért, hogy összehasonlítsuk Illés Béla és Szabó György teljesítményét, megnéztük, az egyes esztendőkben melyikük hány meccsen lépett pályára - és ekkor ütött be a krach. Budai Miklós kollégánk a hét végén nekilátott Szabó György pályafutásának "feldolgozásához", s döbbenten tapasztalta, ha összeadja az egyes évek adatait, akkor Szabó Györgynél 510 mérkőzés jön ki. Hárommal több, mint ameny-nyi a forrásokban szerepel.

Még 1966-ban hibáztak a statisztikusok

Lázas munka kezdődött, visszakerestük, hogy miből adódhat az eltérés, hol lehet a hiba. A Népsportban a hetvenes és a nyolcvanas években már jelentek meg összeállítások arról, hogy az aktív játékosok az adott bajnoki évek után éppen hány mérkőzésnél tartanak, s fellapozva a korabeli lapszámokat, minden bajnoki évzáró után következetesen három meccsel kevesebb állt Szabó György neve mellett, mint amennyi Budai Miklós statisztikájában szerepel. Emlékeztünk, hogy a Labdarúgás című szaklapban 1969 februárjában megjelent egy akkoriban még egyedülálló fényképes adatbank, s az abban szereplő adatnál is már megvolt ez a hárommeccses különbség! Tehát Szabó György pályafutásának elején (a játékos 1965 márciusában debütált az NB I-ben) kellett keresni az eltérést, és rá is akadtunk a hibára a Labdarúgás 1966-os decemberi számában. A lap akkor közölt egy összeállítást arról, hogy a szezonban ki hány mérkőzést játszott, s Szabó Györgynél a 18-as szám szerepel. A mi jelenlegi kimutatásunk szerint viszont 21 mérkőzésen lépett pályára, ezt ismételten ellenőriztük a korabeli Népsportokból.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Akkor történt tehát a baki: 1966-ban három meccsel elszámolták Szabó György mérkőzéseinek számát, s ezt a rossz adatot vitték aztán tovább évről-évre. Vagyis, amikor Szabó Györgyöt a 300., a 400., vagy az 500. meccsén köszöntötték, akkor ő valójában már a 303., a 403., illetve az 503. mérkőzését játszotta, és pályafutását 1982 decemberében, a Vasas- Tatabánya találkozón 510-nél fejezte be.

Erre az elszámolásra lehet, hogy még évekig nem derült volna fény, ha nincs Illés Béla és az ő rekorddöntési kísérlete. Szerencsére még időben rájöttünk, így az MTK kiválósága - ha néhány hét késéssel is - megdöntheti Szabó György rekordját.
Képzeljék el, mi lett volna, ha az MTK támadója szombaton, az 508. meccse után azt mondja: köszönöm, a csúcs megvan, én már nem lépek többet pályára… ----
"Tizenhét esztendősen már a felnőttcsapatban játszottam Almásfüzitőn - mondta Szabó György, amikor megkerestük, és közöltük vele a hírt: az évtizedeken át ismert statisztika téves volt, s mi-után utánaszámoltunk, kiderült, hogy 507 helyett 510 bajnokin szerepelt. - Soha nem számoltam, hány mérkőzésen léptem pályára az élvonalban, én is csak az újságokból értesültem arról, hogy csúcstartó vagyok. Persze most, hogy már tudom az igazságot, örülök, hogy kerek szám áll a nevem mellett. 1982-ben hagytam abba a futballt, és 23 éven át abban a tudatban éltem, hogy 507 meccset játszottam az élvonalban. Nincs bennem irigység, kívánom Illés Bélának, hogy sokáig játsszon még, legyen hasznára az MTK-nak, rúgjon minél több gólt.

Jólesett, hogy a hosszú hallgatás ellenére sem felejtettek el a futballal foglalkozók, mint ahogy az is jólesett, hogy az MTK vezetősége meghívott arra a rendezvényre, amelyen majd Illés Béla csúcsjavítását ünnepelik. Pályafutásom során egyszer voltam csere, egyszer állított ki a bíró, és talán két alkalommal esett meg velem, hogy sérülés miatt a rendes játékidő befejezése előtt hagytam el a pályát. Szurkolok Illés Bélának, döntse meg a rekordomat."

Amikor Illés Béla kedd délután elindult a Hidegkuti-stadionba, még úgy tudta, ha szerdán az ETO ellen pályára küldi őt Garami József, akkor az élvonalbeli mérkőzések számát tekintve csúcstartóvá lép elő. A 64-szeres válogatott középpályás az edzés előtt kapta a hírt, miszerint Szabó György mégsem 507-szer, hanem 510-szer futballozott az első osztályban, és így még várat magára a csúcsbeállítás, majd a csúcsdöntés.

A kaposvár-meccsen lehet csúcsot dönteni

"Nem történt tragédia, legfeljebb nem a Győr elleni találkozón, hanem három mérkőzéssel később sikerül beállítanom Szabó György csúcsát - mondta Illés Béla.- A győri találkozót követően egyébként úgyis lesz okom ünnepelni, hiszen szerdán harminchét esztendős leszek. Remélem, folytatjuk a jó tavaszi szereplésünket, és aztán, ha majd valóban megdöntöm Szabó György csúcsát, akkor a játékostársaimmal és a barátaimmal együtt lesz mit ünnepelnem."
Az MTK játékosa már többször elmondta, igazából csak az motiválja őt, hogy a legtöbb mérkőzést ő játssza az élvonalban. Nos, ha nem sérül meg, és minden soron következő bajnoki találkozón pályára lép, akkor Békéscsabán állíthatja be Szabó György 510 meccsből álló rekordját, majd hazai környezetben a Kaposvár elleni találkozón léphet elő egyedüli csúcstartóvá. ---- A lemondott Németh Gábor helyett ezentúl Szabados József lesz a csapatkapitány. A PMFC vezetősége úgy döntött, hogy a Vasas elleni mérkőzésre ingyen mehetnek be a nézők, s nem szednek belépődíjat a vendégdrukkerektől sem.

---- Pápán szeretnének megszakítani egy nyeretlenségi szériát, a kék-sárgák hazai pályán szeptember közepén győztek legutóbb bajnokin.

---- Kaiserslauternből három játékosmegfigyelő is érkezik a rangadóra, híreink szerint leginkább a Fradi román légiósára, Sorin Botisra kiváncsiak a Bundesligában szereplő csapat képviselői. Még nem teljesen egészséges Ivan Popovics, a lila-fehérek szerb légiósa, így ő nem állhat Mészöly Géza rendelkezésére.

---- A télen szerződtetett Torma Gábor a porcműtéte után hosszasan lábadozott, lábadozik, de várhatóan a Spartacus ellen már kispados lesz. A Nyíregyházában a Pécs elleni mérkőzés második félidejében lehetőséghez jutott Schrancz Balázs, azaz megoldódtak a játékengedélyével kapcsolatos problémák.

---- Budovinszky Krisztiánt a ligacsapathoz küldte a szakvezetőség. Megkeresésünkre a hátvéd elmondta, azzal indokolták büntetését, hogy nem veszi komolyan a mérkőzéseket, továbbá nem akar szerződést hosszabbítani. Ez utóbbit nem érti, mert legutóbb még az NB I B-ben akartak vele a kispestiek új szerződést aláíratni, amit akkor nem fogadott el, azóta viszont senki sem kereste ez ügyben.

---- Székesfehérvárott Vincze Ottó és Priskin Tamás egyaránt megkapta harmadik sárga lapját, így ők nem játszhatnak. Elképzelhető, hogy a gólerős Hrepka Ádám az ifjúsági válogatottbéli kötelezettségei miatt Győrött nem lép pályára.

---- Elterjedt a hír, hogy a diósgyőri labdarúgók nem nyilatkozhatnak. Nos, ez nem felel meg a valóságnak, ugyanis a játékosok saját feladataikról és több más témáról bárkinek elmondhatják a véleményüket, a futball-kft. helyzetéről azonban a vezetők fejtik ki álláspontjukat.

---- Bár Supka Attila a kezdőcsapatba jelölte Sándor Tamást, elképzelhető, hogy az irányító a Fáy utcában kapott rúgás miatt mégsem szerepelhet. Tegnap Sopronban edzett, ma délelőtt viszont már Debrecenben tréningezik a Matáv.

---- Nyer a Honvéd a Rákóczi ellen

Újabb vereséget szenved a Békéscsaba. "A lila-fehérek rossz passzban vannak, kettő nullára nyeri a Pápa" - tippelt Garaba Imre.
Idősebb Dárdai Pál szerint küzdelmes mérkőzésen 2-1-es Zalaegerszeg-győzelem születik a Nyíregyháza ellen.
Gyengélkedik a Kaposvár. "A Honvéd három egyre legyőzi a vendégeket" - jósolt Veréb György.
Nem bír egymással a Győr és az MTK. Kereki Zoltán úgy véli, két hasonló tudású csapat mérkőzésén 1-1-es döntetlen születik.
"Két kellemes meglepetést jelentő csapat találkozik Diósgyőrött. Fegyelmezett, taktikus játékot és kettő egyes hazai sikert várok a Fehérvár ellen" - mondta Nyilasi Tibor.
Iksz lesz az FTC-Újpest derbi. Pásztor József szerint a lilák jó formában vannak, de a zöldek kiharcolják a 2-2-es döntetlent.
"A Debrecennek óriási esélye van a bajnoki címre, három egyre veri a Sopront" - tippelt Fekete László.
Telek András elmondta, az új edzővel játszó Pécs 1-0-ra legyőzi a Vasast.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik