Fradi-Újpest: ezúttal a második hely a tét

BENKÔ GÁBOR, PIETSCH TIBOR, VARGA T. RÓBERTBENKÔ GÁBOR, PIETSCH TIBOR, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2005.04.27. 01:36
Címkék
Az Arany Ászok Liga 24. fordulójában ismét rangadót játszik egymással a magyar labdarúgás két nagymúltú csapata, a Ferencváros és az Újpest. A ma 18 órakor kezdődő összecsapás sok mindenről dönthet: az esetleges vendéggyőzelemmel a lilák alighanem végleg kiütnék a bajnoki címért folyó versenyből a Fradit, míg az Újpest újra üldözőbe vehetné a Debrecent! Nem vitás: nagy a tét a rangadó előtt, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, a két csapat játékosai egyaránt győzelmet remélnek. Rendhagyó módon ezúttal a két vezetőedzőt, László Csabát és Mészöly Gézát arra kértük: elemezzék az ellenfél várható taktikáját, az összeállítást, illetve áruljanak el olyan kulisszatitkokat, hogy a felkészülés során mire, illetve kire hívták fel saját csapatuk figyelmét. Magyarán: László Csaba az Újpestről, Mészöly Géza pedig a Ferencvárosról árult el olyan részleteket, amelyekről eddig csupán az öltözőben, saját játékosaik előtt mertek beszélni&
Manapság nem lehet nyugodt a Fradi edzôje: László Csabának ki kell eresztenie a hangját a meccseken (Fotó: Németh Ferenc)
Manapság nem lehet nyugodt a Fradi edzôje: László Csabának ki kell eresztenie a hangját a meccseken (Fotó: Németh Ferenc)
Manapság nem lehet nyugodt a Fradi edzôje: László Csabának ki kell eresztenie a hangját a meccseken (Fotó: Németh Ferenc)
Manapság nem lehet nyugodt a Fradi edzôje: László Csabának ki kell eresztenie a hangját a meccseken (Fotó: Németh Ferenc)
Manapság nem lehet nyugodt a Fradi edzôje: László Csabának ki kell eresztenie a hangját a meccseken (Fotó: Németh Ferenc)
Manapság nem lehet nyugodt a Fradi edzôje: László Csabának ki kell eresztenie a hangját a meccseken (Fotó: Németh Ferenc)


László Csaba szakmai elmezése a nemzeti sport számára…

…a rangadóról
"A Ferencváros-Újpest meccs több mint egy szokványos bajnoki találkozó. Ezt tudják a játékosok is, nekünk, edzőknek nem kell azzal foglalkoznunk, hogy feltüzeljük őket. A spanyol bajnokságban a Barcelona utcahosszal vezet a Real Madrid előtt, amely önmagához képest gyengén szerepel, nehezen hozza a mecscseket, ám a katalánok vendéglátójaként úgy futballozott a Bernabeu-stadionban, mint a bajnokságban se előtte, se utána. Hasonló mentalitással kell nekünk is pályára lépnünk. Nem vagyunk könnyű helyzetben - habár egy pont előnyünk van a harmadik helyezett Újpesttel szemben -, de egy ilyen rangadó előtt mindannyian csak arra összpontosítunk, hogy felülmúljuk ellenfelünket. Kivételes hangulatú találkozók ezek. "

…az Újpest taktikájáról
"Az újpestiek négy védővel, két védekezést segítő s három támadófeladatokkal megbízott középpályással, továbbá egy csatárral lépnek majd pályára. Manapság ez kedvelt felállás. A szélső védők szívesen lépnek fel a támadásokhoz, a középpályások jól gátolják meg a rivális támadásépítéseit. Sokat nem kellett tanulmányoznom az Újpestet, mivel jól ismerem Mészöly Géza csapatát, mert természetesen többször láttam személyesen és a tévéközvetítéseknek köszönhetően. Ráadásul az újpestiek több labdarúgójával személyesen is megismerkedhettem a válogatottnál, és ez némi előnyt is jelent, mert tudom, hogy kitől mire számíthatok."

…az újpesti kezdőcsapatról
Vlaszák - Fehér Cs., Böjte, Juhár, Vanczák - Erős K., Farkas B. - Simek, Polonkai, Tóth N. - Rajczi

"Egyedül az a kérdéses számomra, hogy a védelem tengelyében Böjte Attila vagy Tamási Zoltán kezd. Normál esetben utóbbi lenne tagja a kezdő tizenegynek, ám ő saroksérülés miatt néhány meccset kihagyott. Mindenesetre a lényegen ez sem sokat változtat, mert Böjte Attila is hasonlóan kemény védőjátékos."


Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Így taktikázik a Fradi edzője
Rutinos kapus a háló előtt
"A lila-fehérek kapuját a válogatottat is megjárt Vlaszák Géza védi. Jó, bravúrokra képes kapusnak tartom. Emellett rutinos, már a jelenlétével is megnyugvást ad a védelemnek."

Sebezhető a lilák védelme
"Fehér Csaba megszerzésével az egyik legképzettebb magyar futballistát szerezte meg az Újpest. Válogatott labdarúgó, aki éveken át a holland bajnokságban edződött. Nagy munkabírású, a jobb oldalon rendre segíti az támadójátékot. A túloldalon is jobblábas labdarúgó kap lehetőséget, ám Vanczák Vilmos ott is olyan teljesítményt nyújt, hogy ez a játékán egyáltalán nem érződik - sőt! Nem csoda: már a válogatottba is meghívták. A belső védőpáros általában Tamási Zoltán és Juhár Tamás, előbbi sérült volt, úgyhogy szerintem Böjte Attila kezd. Gyorsaságuk megkopott, ellenben helyezkedéssel ezt képesek kompenzálni. Tapasztaltak, a levegőben nehéz párharcot nyerni ellenük."

Kemény középpályások
"Farkas Balázs és Erős Károly személyében a magyar mezőny leghatékonyabb védekező középpályástandemjének egyikét tudhatja magáénak az Újpest. Rendkívül jól szűrik meg az ellenfelek támadásait. Harcosak, kemények, párharcaik többségét megnyerik."

Remek a támadósor!
"Három támadóközéppályás segíti az egyetlen éket. Rajczi Péter mellé lendületből érkezik a jobb oldalon Simek Péter, aki elsősorban gyorsaságát kamatoztatja az oldalvonal mellett. Polonkai Attila szemfülességét emelném ki, a bal oldalon pedig ott van Tóth Norbert. A ballábas játékos kiváló formában van, parádés gólokat szerez - nagyszerű lövései vannak -, és befelé cselezve sokszor ad lehetőséget Vanczák Vilmosnak felfutásokhoz."

A kulcsember: Tóth Norbert
"A ballábas középpályás kiváló formában van, ezt a Pápa ellen szerzett csodálatos kapáslövéses bombagólja is bizonyítja. Technikás, az összjátékban hasznos. Láthatólag jó hatással van teljesítményére, hogy Mészöly Géza kinevezte csapatkapitánynak." ----
…a rangadóról
"Nekünk azt a magabiztos, szellemes játékot kell nyújtanunk az Üllői úton is, amelyre képesek vagyunk. Ha így történik, akkor bizonyos, hogy a mi játékunk lesz a meghatározó, csakúgy, mint a legutóbbi három alkalommal, amikor két győzelem mellett egy döntetlent értünk el a zöld-fehérek ellen. Ez az a meccs, amelyen minden lehetséges fegyverünket be kell vetnünk a siker érdekében. Ezek a párharcok mindig háromesélyesek, ez most sincs másképp. A Ferencváros mégiscsak a Ferencváros, s legyen bármilyen nehéz helyzetben, erre a meccsre a zöld-fehérek is »felszívják« magukat. Ami pedig a hangulatunkat illeti… Nos, a környezetemben napok óta tapasztalom a várakozással teli izgatottságot. Az egész klubnál érezni, hogy a szurkolóktól kezdve a játékosokon és a vezetőkön át egészen a takarítószemélyzetig, mindenki mennyire várja ezt a rangadót. Szinte úgy kell visszafogni magunkat, nehogy idő előtt túlpörögjünk. Sokan azt mondják: inkább az Újpest tűnik az összecsapás esélyesének. Rendben van, elfogadom, lehet, hogy így van, de akkor sem szabad elkövetnünk azt a hibát, hogy könnyű meccsre számítunk. Ám büszkének kell lennünk a sikereinkre, arra, hogy érezni lehet: a Fradi igenis tart tőlünk."

…a Ferencváros taktikájáról
"Emlékszem, a Chelsea-Barcelona Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágója előtt az angolok edzője, José Mourinho tökéletesen elmondta az ellenfél kezdőcsapatát. Nos, szerintem László Csaba is tisztában van a mi felállásunkkal. Kollégám alighanem pontosan tudja, mit várhat tőlünk a szerdai rangadón, ám megígérhetem, hogy csapatommal szolgálunk majd némi meglepetéssel. Ezzel együtt állítom: olyan nagy titkokat már nem rejtegethetnek egymás előtt az edzők. Éppen ezért sok múlhat az apróságokon és az olyan taktikai elemeken, amelyekkel váratlan helyzetbe hozhatjuk a Ferencvárost."

…a ferencvárosi kezdőcsapatról
Szűcs L. - Vukmir, Botis, Gyepes - Takács Á., Lipcsei, Kapic, Huszti - Rósa D., Tőzsér - Sowunmi
"Elképzelhető, hogy Sowunmi Thomas mögött, és Rósa Dénes mellett ismét kezdő lehet Tőzsér Dániel. A fiatal középpályás távoli lövéseire is ügyelnünk kell. Nem szabad területet hagyni előtte, mert egy ilyen hiba sokba kerülhet. Alekszandar Bajevszkit jó játékosnak tartom ugyan, de valami nem stimmelhet, mert feltűnően formán kívül futballozik az utóbbi hetekben. Elképzelhető, hogy László Csaba nem találja vele az összhangot, s ez kihathat a támadó teljesítményére."


Így taktikázik az Újpest edzője
Szűcs Lajos: egy jó kapus
"A hét végén, Sopronban kapott hihetetlen potyagólja ellenére is a legjobb itthon védő kapusnak tartom."

Kőkemény hátvédek
"Dragan Vukmir és Sorin Botis kemény, agresszív hátvéd, Gyepes Gábor pedig válogatott játékos, aki fejjel igencsak veszélyes lehet az ellenfél kapuja előtt. Majd állítunk rá valakit."

Kitartó emberek a szélen
"Adem Kapic és Lipcsei Péter személyében két olyan meghatározó labdarúgója van a Fradinak, aki alapjaiban határozhatja meg ellenfelünk játékát. Lipcsei Péter a szabadrúgásoknál előszeretettel teszi fel a labdákat Gyepes Gábor fejére. Huszti Szabolcs és Takács Ákos egyaránt sokat futó szélső, és ők bejátsszák a széleket."

A csatárra figyelni kell
"Sowunmi Thomas jól fejel, gólveszélyes, ezért rá nagyon kell majd figyelnünk."

A kulcsember: Rósa Dénes
"Válogatott szintű játékossá nőtte ki magát az elmúlt másfél esztendőben. A Fradi »motorja«: a futómennyisége átlagon felüli, , és érdekesség, hogy alacsony termete ellenére viszonylag sok gólt fejel." ---- Kereken száz esztendeje, hogy a zöld-, illetve a lila-fehérek először összemérték erejüket, és azóta zajlik a pengeváltás a felek között. Következzék most egy csokor azokból a történetekből és viccekből, amelyek nem születhettek volna meg, ha nincs a Fradi és az Újpest - és ha nincs Kő András és Török Péter A magyar futball anekdotakincse című gyűjteménye.

Középkorú Fradi-szurkoló készülődik az esti meccsre. Felveszi a zöld-fehér csíkos gatyáját, a zöld-fehér csíkos zokniját, a zöld-fehér csíkos trikóját. Mindezt szomorúan, szótlanul nézi a felesége, mígnem erőt vesz magán, és megszólal:
- Hát apukám, ahogy elnézlek, te már jobban szereted nálam a Fradit.
Mire a férj halkan:
- Hát anyukám, ahogy én elnézlek, lassan már az Újpestet is.
l A negyvenes évek krónikájához tartozik: a rangadó 5:0-s ferencvárosi sikert hozott. A kezdés előtt persze nem volt olyan franzstadti drukker, aki ne írta volna alá az egygólos győzelmet, na, ezek után képzelhetik, mi ment az "ötös" után. Hazafelé, a villamoson például a következő párbeszéd hangzott el két fradista között:
- Szép, szép ez az 5:0, de azért régen nem így volt. Bevágtunk az ellenfélnek nyolc-tíz gólt, és passz.
- Hja, ne feledje, időközben nagyon megerősödtek a kiscsapatok…

Nemcsak Ebedli Zoltán, Szűcs Lajos, Wukovics László vagy éppen Rósa Dénes ölthette magára a Ferencváros és az Újpest szerelését egyaránt, így volt ezzel Deák Ferenc is. A riválisok kapuja előtt felettébb éber "Bamba" akkor kötött szorosabb ismeretséget az Üllői útiakkal, amikor Pestszentlőrincen ötöt vágott nekik (a termelésben még az sem akadályozta meg, hogy a második találatát követően Csikós kapus homokot szórt a szemébe…). A lefújás után Sárosi György lépett oda a középcsatárhoz: "Neked, fiam, a Fradiban kellene futballoznod!" Mire a fiatalember így felelt: "Minden vágyam, hogy ott játszhassak!" Talán csak órák teltek el, amikor megkapta az éppen külföldön túrázó újpestiek üdvözlő táviratát, melyben a lila-fehérek kifejezték hálájukat, hogy így elintézte az FTC-t… "Hogy szó ne érje a ház elejét, valamivel később a lila-fehéreknek is rúgtam egy négyest" - elevenítette fel évtizedek múltán azokat a napokat Deák Ferenc, aki azt is elárulta, miként engesztelte ki a IX. és a IV. kerületieket: "Utóbb a Fradi, majd az Újpest játékosa lettem, így »vezekeltem« a valamikori öt, illetve négy gólért…"

Szusza Ferencet sosem állították ki csodás pályafutása során. Illetve… A Népstadion adott otthont az ősi vetélytársak soros bajnokijának, amelyre az újpestiek kisebb sérüléssel bajlódó támadója egy térdgumival a jobb lábán futott ki. Az első félidőben kapott egy labdát, balra dőlt, majd jobbra vitte volna, ám hátulról érkezett Szabó II, s úgy elkaszálta, hogy a szünetben Bukovi tréner a sérült testrészre pillantva már mondta is: "Ferikém, le kell cserélni téged." Szusza mégis visszatért a folytatásra, ugyanis közölte, addig nem nyugszik, amíg vissza nem adja a kölcsönt. Becsületére váljon, a középkezdés előtt figyelmeztette ferencvárosi kollégáját: "Ide figyelj, minél messzebb szaladj tőlem, mert a fejedet is lecsavarom…" Tíz percig ment is a hajsza, csakhogy "…sehogy sem sikerült utolérnem, mert neki jobbak voltak a lábai, mint az enyéim. Egyszer azonban elfeledkezett rólam, le akarta kezelni a labdát, s én nyolc-tíz méterről, úgy istenigazából belészálltam…" A bíró rögvest a faultot elkövető játékoshoz szaladt: "Feri, mit csináltál? Állítsalak ki?" Szusza aztán salamoni döntést hozott: "Nem kell engem kiállítani, lemegyek én magam is." S levonult a gyepről, anélkül, hogy kiállították volna…

Végezetül egy mai, az Üllői úti helyzetből viccet kreáló újpesti tréfa:
A ferencvárosi futballista panaszkodik egy szurkolónak:
- Képzelje, nyolc hónapja nem kapunk fizetést!
- Én meg már két éve nem láttam magukat focizni…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik