A Sopron is legyőzte a Fortuna kegyeiből is kieső Ferencvárost

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2005.04.24. 13:28
Címkék
A Ferencváros elszenvedte ötödik tavaszi vereségét is, és ezzel már hét pont a hátránya az éllovas DVSC-hez képest. Ezúttal a tavaly még a Ferencvárost irányító Pintér Attila csapata, a Matáv Sopron győzte le az ezúttal is rúgott gól nélkül maradt zöld-fehéreket.
Somorjai Tamás 40 méterről, a labdát az égbe rúgva talált a hálóba - köszönhetően a tűző napnak is
Somorjai Tamás 40 méterről, a labdát az égbe rúgva talált a hálóba - köszönhetően a tűző napnak is
Somorjai Tamás 40 méterről, a labdát az égbe rúgva talált a hálóba - köszönhetően a tűző napnak is
Somorjai Tamás 40 méterről, a labdát az égbe rúgva talált a hálóba - köszönhetően a tűző napnak is
Somorjai Tamás 40 méterről, a labdát az égbe rúgva talált a hálóba - köszönhetően a tűző napnak is
Somorjai Tamás 40 méterről, a labdát az égbe rúgva talált a hálóba - köszönhetően a tűző napnak is




Sopron: Balogh J. - Bagoly, Fehér Z., Szekeres T., Lazics - Szabó O., Pintér, Balaskó, Sira - Bárányos, Tóth M
Ferencváros: Szűcs L. - Balog Z., Gyepes, Vukmir - Takács Á., Kapic, Rósa D., Lipcsei, Huszti - Sowunmi, Bajevszki

Gólszerző: Csordás (40.), Somorjai (80.), Bárányos (92.)
Csere: Sira helyett Csordás (29.), Bajevszki h. Tőzsér (49.), Balaskó h. Károlyi (55.), Pintér h. Somorjai (74.)
Sárga lap: Lazics (4.), Pintér (41.), Kapic (44.), Lipcsei (68.), Szekeres (69.), Balog (85.)
Pintér Attila fanatizmusa a legtöbb találkozón csapatára is átragad, míg - pénztelenség ide vagy oda - a Ferencvárosnak most már igencsak hajtania kell, ha utol akarja érni az éllovas, a találkozó előtt már hét ponttal vezető Debrecent. Ezek alapján hatalmas küzdelemre lehetett számítani, és a két csapat ebből a szempontból nem is okozott csalódást.

Szinte a kezdő sípszó pillanatában egymásnak rontottak a felek, de az első félidőben mindkét csapat tevékenységét is leginkább ezzel a szóval lehetett jellemezni: a sok hiba rányomta a bélyegét a játékra. A hazaiak letámadták a Fradit a félpályánál, így a vendégeknek csak Takács Ákos révén futotta egy-két jobbszélen vezetett akcióra. Elöl Thomas Sowunmi magára hagyatottan őrlődött a soproni védők szorításában, mivel Alekszandar Bajevszki híres, szintén macedón névrokonával, a hódító Nagy Sándorral ellentétben nem annyira legyőzhetetlen, mint inkább észrevehetetlen volt az egész találkozón.

Ritka nagy potyagólt kapott Szűcs Lajos
Ritka nagy potyagólt kapott Szűcs Lajos
Ritka nagy potyagólt kapott Szűcs Lajos
A soproniak viszont sokat járatták a labdát, és gyors kombinációik révén veszélyeztethettek volna, de az ő átadásaikba is rengeteg hiba csúszott. Emellett mindkét gárda játékosai bátran, ám elég gyatrán lőttek kapura, így komoly védenivalója egyik hálóőrnek sem akadt. Nem úgy viszont az orvosoknak és a gyúróknak: számos tisztátalan, a durvaság és a sportszerűtlenség határmezsgyéjén mozgó belépő miatt szörnyülködhetett a közönség érzékenyebb része: Adem Kapic például egymaga egy fél idényre elegendő sárga lapot szedhetett volna össze egy szigorúbb játékvezetőnél, de nem kellett félteni a hazai védőket sem. Nem mintha különösen gyűlölték volna egymást a fiúk - ez már csak azért is furcsa lett volna, mert a Sopronban például számos ex-fradista szerepel. A szabálytalan belépők oka inkább a nagy akarás lehetett: a játékosok az ellenfélé mellett a saját testi épségüket sem kímélve léptek oda, legtöbbször azonban éppen úgy késve egy-egy ütemet, hogy a látványos szerelésből durva belemenés legyen.

Félóra után Pintér Attila váltott is: hiába játszott jól Sira István, le kellett jönnie, hogy helyet adjon egy harmadik soproni csatárnak, Csordás Csabának. A csere pedig be is vált: az apró termetű, villámléptű támadó a negyvenedik percben remekül kamatoztatva gyorsaságát talált a hálóba, bár a gólhoz kellett az is, hogy Balog Zoltán kissé elaludjon.

Mestermérleg

Pintér Attila:
Köszönjük szépen szurkolóinknak a biztatást, az országban talán csak Debrecenben van ilyen szurkolótábor, de ezt majd szerdán meglátjuk. A Ferencváros szurkolói viszont többet érdemelnének. Ami a cseréket illeti, volt, hogy akadozott a játékunk, de úgy érzem, a becserélt játékosok hozzá tudták tenni a magukét.

László Csaba: Az első gólig jobbak voltunk, de szerencsétlen dolog volt, hogy Balog elaludt a fejesnél. A második soproni találat pedig megadta a kegyelemdöfést, utána már nem tudtunk felállni. Hét pont a hátrányunk a Debrecennel szemben, de nem adjuk fel, menni kell előre.
A második játékrészre még aktívabban jöttek ki a csapatok. A Ferencváros próbált többet támadni, ám igazi helyzetbe csak ritkán kerültek az első húsz percben. A Sopron jobbára már a védekezésre koncentrált, és csak szórványos akciókat vezetett, de a vendégek hiába rohamoztak, a döntő pillanatokban hibáztak, nem volt szerencséjük, vagy Szekeres Tamás, illetve a kapus Balogh János tisztázott a legjobbkor.

Ahogy aztán telt-múlt az idő, egyre jobban ki kellett nyílnia a különben többé-kevésbé zártan védekező Ferencvárosnak, ami megteremtette a hazaiaknak a lehetőséget a kontrák vezetésére, ezek pedig Csordás, Bárányos Zsolt, és a csereként beállt Károlyi Sándor illetve Somorjai Tamás révén rendkívül veszélyesnek bizonyultak. A sokadik gyors ellenakció után pedig Szűcs Lajos hiába mentett először remek érzékkel, Somorjai jó helyzetfelismerése után hatalmas balszerencsével nézett bele a Napba, és paskolta emiatt saját kapujába a labdát. Ez pedig meg is pecsételte a Ferencváros sorsát, így a végén Károlyi jó elfutása után Bárányos találata már csak a kegyelemdöfés volt az eddigre reményüket vesztett vendégeknek.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Habár a Ferencváros megtette, amire csak jelen helyzetében képes lehet, a góllövő csatárok továbbra is hiánycikknek számítanak a zöld-fehéreknél. Amíg ősszel Bajevszki, Marek Penksa és Robert Vagner többé-kevésbé hozta magát és a meccseket, most a csatársorból csak Thomas Sowunmit lehet dicsérni, de őt is inkább csak küzdeni akarása miatt. A középpályások sincsenek életük formájában: Rósa Dénes és Huszti Szabolcs is tud a mostaninál sokkal jobban focizni, nekik is - ha valami, akkor - az akarásuk dicsérhető. Mindenesetre amíg a BKV Előre ellen a hétközben már úgy tűnt, a Ferencváros ha nem is lábalt ki a hullámvölgyből, de felfelé tart a mélyből, ma kiderült, egy NB I-es védelem ellen újra kiütköznek a gárda problémái. Ezeknek köszönhetően nemcsak a bajnoki címtől kerülnek egyre távolabb, de a Győr, az Újpest és az MTK jó formájának köszönhetően dobogós helyezésük is veszélybe kerülhet. Sőt, akár a nemzetközi kupaindulás is veszélybe kerülhet, hiszen a Magyar Kupa fináléjában bizonyos Matáv FC Sopron vár majd a zöld-fehérekre. Ha pedig a nemzetközi porondra nem sikerül kijutni, az nem csak újabb milliók hiányát eredményezi az amúgyis lyukas költségvetésben, de az egyelőre még kitartó szponzorok sem igen fognak repesni az örömtől... Hogy eközben a nézőszám is egyre csökken az Üllői úton, az már csak sós hab az amúgy is savanyú tortán, hogy egy ízléstelen gasztronómiai hasonlatal éljünk.

A Ferencvárossal ellentében a Sopronnak viszont nem lehet oka panaszra: Pintér Attila időben észlelte csapata hiányosságait, és ennek megfelelően jól is cserélt, Csordás pedig meghálálta a bizalmat. A vezetés megszerzése után már könnyebb dolga volt a hazaiaknak, bár azt meg kell jegyezni: ha ez a mérkőzés az esti órákban zajlik, aligha így szerzik meg a második találatot... Gyors kontráik azonban megoldhatatlan feladat elé állították az FTC védelmét, míg hátul a rutinos Szekeres Tamás irányításávall jobbára stabilan állt a soproni védőfal, küzdőszellemükre pedig az egész találkozó során nem lehetett panasz, így megérdemelten szerezték meg a győzelmet.

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?







Fejezet cím:




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik