A büntetőket illene gyakorolni

KUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBORKUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2005.04.06. 23:39
Címkék

Az elszántsággal, az akarással nem volt baj – legalábbis ez olvasható le Budovinszky Krisztián arcáról (balra). Az összpontosítással már akadt gond
Az elszántsággal, az akarással nem volt baj – legalábbis ez olvasható le Budovinszky Krisztián arcáról (balra). Az összpontosítással már akadt gond
Az elszántsággal, az akarással nem volt baj – legalábbis ez olvasható le Budovinszky Krisztián arcáról (balra). Az összpontosítással már akadt gond
Húsz esztendeje az UEFA-kupa, most a Magyar Kupa negyeddöntőjére készült a Videotonból lett Fehérvár FC, és ha az akkori szereplés a szuperbravúrok közé tartozott, ez a mostani megérdemli legalábbis a dicséretes jelzőt. Na, nem elsősorban a kupa-, hanem a bajnokságbeli menetelés okán, hiszen az igen sanyarú téli hétköznapokat átélt piros-kék alakulat sokkal inkább aranyesélyeshez méltón futballozik, mint például a valódi aranyesélyes Újpest vagy Ferencváros. Igaz, erre a meccsre a Fehérvár is Zöld-Fehér erősítést kapott, elvégre az előzetes hírek alapján még a kispadra sem ültetett Zöld Zoltán és Fehér Zsolt egyaránt a kezdőben kapott helyet.

A másik oldalon ugyanakkor szóba sem jöhetett Hornyák Vendel szerepeltetése, akit a kijózanító békéscsabai kudarc (3-0-ás vereség) legfőbb előidézőjének tekintett Piero Pini tulajdonos, és Szurgent Lajos vezetőedző… A közhellyel élve kezdhetnénk azzal: a nagy meleg rányomta bélyegét a játékra, de sem nagy meleg nem volt, sem játék. Nyitányként Mano Mano vágta szájba Györök Tamást, ám ez a megrázkódtatás semmi nem volt ahhoz képest, amit a kispesti szurkolók Marito megmozdulásai láttán éltek át, hiszen a másik mozambiki játékos háromszor próbálta előre vágni a labdát, ami azonban galád módon mindhárom alkalommal hátrafelé ment - ez meg egy utolsó védőtől ugyebár enyhén zavaró lehet… Odaátról pedig Mario Bozics kapáslövése tartozott a felejthetetlen kategóriába, hiszen a vendégek középpályása 25 méterről majdnem eltalálta a szögletzászlót. Amikor viszont Herczeg Miklós hasonló próbálkozása csaknem beakadt, úgy festett, magára talál a Honvéd, ám egy óriási védelmi hiba és egy lesgyanús helyzet eredményeként mégis a fehérváriak szereztek gólt. Ekkor még talán jogosan szidta Bede Ferenc játékvezetőt a hazai közönség, ám néhány perccel később jól döntött a bíró, amikor Takács Zoltán fölösleges és buta szabálytalansága miatt tizenegyesrúgást ítélt. Györök Tamásnak azonban még fájhatott a feje Mano Mano iménti kóstolója nyomán, mert hanyag eleganciával a kapu mellé rúgta a labdát.

Hogy mégis melyik csapat viselte nehezebben a virtuális avagy valóságos pofonokat, arról jól árulkodott Szurgent Lajos rögtönzése, aki már a félidő közepén lecserélte mezőnyjátékosainak egyötödét - igaz, Szili Attila sérülése miatt választotta a kispadot. Hogy Kovács Norbert nem volt rossz csere, arról hamarosan meggyőződhettünk, mert egy tényleg káprázatos támadás végén a nemrég Békéscsabáról igazolt futballista ügyesen lőtt a léc alá.
Bár az egyenlítés kissé elkedvetlenítette a vendégdrukkereket, egy szép koreográfiát azért bemutattak a szünetben, kifejezve, hogy ők mindörökké szeretik majd csapatukat. Mégsem az így feltüzelt Fehérvár, hanem a Kispest tempózott jobban, negyedóra alatt el is dönthette volna a továbbjutást, ám amikor Daniel Tudor is verve volt, akkor a léc segített. A Honvéd sorra alakította ki a lehetőségeket, ám nem gól, hanem emberelőnybe került. A kiállítás pedig teljesen tönkretette az addig sem magas színvonalú meccset. A hosszabbítás után a meccsen már kihagyott - elhibázott - pontrúgás után következhetett a büntetőpárbaj: itt két tizenegyes csak beakadt…

Nos, a kispesti Vén Gábor a bal alsó sarokba talált (1-0), a fehérvári Schwarcz Zoltán jobbra tartó labdáját viszont Takács Tamás kiütötte. Takács Zoltán következett, ekkor viszont Daniel Tudor védett, azonnal az újabb fehérvári rúgó, a kapus Daniel Tudor is hibázott, a kapu mellé rúgta a labdát. Vadócz Krisztián a bal alsó sarokba talált (2-0), Mario Bozics lövését viszont Takács Tamás megfogta. Ha Dancs Roland a kapuba lő, nyer a Kispest, ám a lécet találta telibe, így jöhetett a negyedik fehérvári, viszont Horváth Gábor egyszerűen fölérúgta a labdát. Így a Honvéd a tizenegyespárbajt 2-0-ra nyerte, és jutott tovább - megjegyzendő azonban, az összesen lerúgott tíz büntetőből nyolc kimaradt…
Jó: Genito, Takács T., Mészáros, ill. Tudor, Nagy D.

Szavazás

Ki nyeri a Magyar Kupát?

---- 9. perc: Ez fél gól! - készült felugrani az egyik kispesti drukker, miközben Budovinszky a 25 méterről elvégezhető szabadrúgáshoz állította le a labdát. Nos, az optimista szurkoló végül a helyén maradt, miután a Honvéd hátvédje jobbal öt méterrel fölé bombázott.
10. perc: A másik oldalon Bozsics próbálkozását tapsolta meg a publikum: a Fehérvár légiósa 30 méterről vette célba a hazai kaput - kevésen múlott, hogy kirúgás helyett bedobással folytatódjék a játék…
16. perc: Váratlan kispesti lehetőség: Herczeg ballal, fordulásból, 15 méterről lőtt, de Tudor a bal saroknál szögletre mentett.
18. perc: A Honvéd védelme összehozta a fehérvári gólt… Bár a vendéglátók többször is felszabadíthattak volna, ezt addig húzták-halasztották, amíg Magasföldi elé nem került a labda. Az utánpótlás-válogatott támadó nem is hibázott, öt méterről jobbal lőtte a labdát a kapu jobb oldalába.
0-1
23. perc: Magasföldi hosszan szöktette Tereánszki-Tóthot, így a labda Takács Tamás zsákmánya lett volna, ha a másik Takács, Zoltán nem löki fel - teljesen feleslegesen - a piros-kékek támadóját. A jogos tizenegyesnek Györök futott neki, de ünnepelni már nem szaladhatott: jobbal a jobb kapufa mellé küldte a labdát.
32. perc: Herczeg az egész vendégvédelem eszén túljárt, csak Tudorén nem: miután lövőhelyzetig cselezte magát, hat méterről, jobbal az elé vetődő kapusba püffölte a labdát.
45. perc: Vadócz indította a bal oldalon Vént, ő pontosan ívelt középre, ahol érkezett Kovács Norbert, és - mintha ez a világ legegyszerűbb dolga lett volna - kilenc méterről, jobbal, egy pattanást követően a léc alá lőtte a labdát.
1-1
92. perc: Takács Zoltán beadását követően Györök "lekezelte" a labdát - járt a büntetőrúgás a Honvédnak. Kézzelfogható eredménye viszont nem volt a tizenegyesnek, mert Budovinszky jobb lábas lövése után Tudor a bal sarok elől ütötte ki a labdát.
115. perc: Györök szabadrúgása után Fehér Zsolt öt méterről a bal kapufára csúsztatta a labdát…
120. perc: Herczeg a balösszekötő helyéről, kilenc méterről ballal a bal kapufát találta el. ---- Ez izgalmas meccs volt. Én is hibáztam, mégpedig a csapat-összeállítással. Ha bemegy a fehérváriak tizenegyese, akkor vége. Úgy érzem, a továbbjutásunk mégis megérdemelt.
Szurgent Lajos, a Bp. Honvéd vezetőedzője

Nem a balszerencsére fognám a kiesést, hanem arra, hogy egy nullánál be kellett volna rúgnunk azt a tizenegyest. Habár arcba rúgták a játékosomat, ez mégsem ért kiállítást…
Csertői Aurél, az FC Fehérvár vezetőedzője


Játékvezető értéklése
Játékvezető: Bede Ferenc. A FIFA-bírók teljesítményére egyáltalán nem lehetett panasz, ha a futballisták is úgy teljesítettek volna, ahogy a játékvezetői hármas tagjai, még jobb meccset láthattunk volna.
Asszisztensek: Székely, Tompos


Fény és árnyék

+++Igazán keresett lett Kispesten a Honvéd ajándékboltja, ahol a szurkolók valóban mindent megvásárolhatnak, amit ilyen esetekben lehet. A kezdés előtt is sokan tértek be nézelődni az üzletbe, vagy vásárolni piros-fehér-fekete ereklyéket.

---A lefújás után a kispesti szurkolókat nem engedték ki addig a stadionból a rendőrök, amíg el nem vonult a fehérvári sereg. A bezártságot néhányan nehezen viselték és a szóváltás lökdösődésbe, majd könnygáz-bevetéses rendőrrohamba torkollott.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik