Újpest: azért a csodában bízhatunk

Kecskés István, Zombori AndrásKecskés István, Zombori András
Vágólapra másolva!
2004.09.16. 22:58
Címkék
Amennyiben úgy jó fél évvel ezelőtt valaki vette volna a bátorságot, és kijelenti, hogy az Újpest FC szeptember közepén majd a Bundesliga éllovasával játszik nemzetközi mérkőzést az UEFA-kupa keretein belül, akkor az illetőt alighanem a legtöbben orvoshoz küldik.


Akkortájt ugyanis a lila-fehér csapat a bajnokság nyolcadik helyén szerénykedett, és sokan már annak is örültek volna, ha a csapat bekerül a felsőházba. Aztán Mészöly Géza irányításával Tóth Norberték elkezdtek szárnyalni, a bajnokságot ezüstérmesként fejezték be - és emlékezzünk: amennyiben az utolsó fordulóban legyőzik az MTK-t, akkor bajnokként zárnak… -, és pillanatnyilag is a talán legjobb formában lévő magyar csapatként érkeztek a csütörtöki összecsapásra. A jó formára szükség is volt, ugyanis az ellenfél nem a "futottak még" kategóriából került ki - bár az igazat megvallva aligha akad manapság ilyen gárda -, a Szabics Imrét a soraiban tudó VfB Stuttgart az előző idényben még a BL csoportkörét is túlélte, és csak a Chelsea ellenében búcsúzott a további küzdelmektől.
Apropó, Szabics Imre…
A magyar válogatottban nyolc nappal korábban a Megyeri úti, Izland elleni találkozón győztes találatot szerző futballista csak a kispadon kezdte a meccset, igaz, a gólerős Kevin Kuranyi és Cacau mellett nincs könnyű helyzetben a kezdő tizenegybe kerülésért folytatott harcban. A bemelegítés kezdetekor még Dirk Heinen, a svábok második számú kapusa sem sejtette, hogy nem a kispadról szemléli majd a mérkőzést, csakhogy Timo Hildebrand a bemelegítésnél megsérült, így Matthias Sammernek változtatnia kellett a megálmodott csapatán.

Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat!
Ha valakinek kétségei lettek volna a stuttgarti labdarúgók képességeit illetően, az néhány percnyi futballt követően megtapasztalhatta, miért vezetik a vendégek a Bundesligát. Villámgyors labdakihozatal a saját térfélről, pontos passzok, a kellő pillanatban ritmusváltás és helyzetkialakítás sorozatban… A labdarúgás szinte valamennyi elemében magas szinten teljesített a vendéggárda. Juhár Tamás és Vanczák Vilmos távollétében az Újpest alkalmi védelme igencsak szellősnek bizonyult, és érezni lehetett, idő kérdése, mikor születik meg a német csapat vezető találata. Reménykedni sajnos csak a félidő közepéig lehetett: félórai játékot követően máris kétgólos hátrányban volt a házigazda, és innentől kezdve csakis az lehetett a tét, nehogy kiütésbe fusson bele az Újpest. A hazai bajnokságban való remeklés a Servette elleni kettős győzelem megsüvegelendő, a VfB Stuttgart tempója ellen azonban nem volt ellenszere Mészöly Géza együttesének.
Nem jó érzés ezt leírni, de ettől még tény: az első félidőben bántóan nagy volt a különbség a pályán lévő csapatok között, és ez még akkor is fájó, ha a lila-fehér gárda meszsze nem a valós tudásának megfelelően teljesített.
A folytatásban hihettük, hogy semmi sem változott a 15 perces szünetben - továbbra is a vendégek akarata érvényesült -, ám szűk fél perc alatt bebizonyosodott, hogy a Stuttgart hátsó alakzata is zavarba hozható. Noha a vendégek kezdő tizenegyében több 190 centiméter feletti futballista is szerephez jutott, érdekes módon a sarokrúgásoknál többször is zavar támadt Dirk Heinen kapuja előtt. Tamási Zoltán fejesénél a kapufa még a vendégekkel volt, Nagy Gábor bólintása ellen azonban már nem volt ellenszer. Több mint 11 ezer újpesti szurkoló tombolt ekkor és reménykedett abban, a hátralévő percek elegendők lesznek az egyenlítéshez. Sajnos a második félidő egészében nem tudta azt a teljesítményt nyújtani az Újpest, mint a játékrész első szakaszában és bizony ha a Stuttgart pontosabb a végjátékban, akkor ismét nőhetett volna a vendégek előnye. A találkozó hajrájában a hazai egylet előtt kétszer is egyenlítési lehetőség adódott, azonban Dirk Heinen megmutatta, méltó helyettese Timo Hildebrandnak. Amint a mérkőzés előtt várható volt, Matthias Sammer csapata érvényre tudta juttatni a csapatok között meglévő különbséget, és noha az Újpest messze nem a legjobb arcát mutatta, bizony kétgólos különbség mindenképpen van a Stuttgart és a magyar együttes között. ---- Az első harminc percben sokkal jobb volt a Stuttgart. A második félidőre aztán feljöttünk, mondhatjuk, hogy még szerencsénk sem volt, hiszen két kapufát is lőttünk.
Mészöly Géza az Újpest vezetőedzője

Kettő nulla után sajnos egy picit kiengedtünk, és Kevin Kuranyi sérülése is megzavarta a csapatot. Amikor kellett, mindenki összekapta magát, és jól játszott.
Matthias Sammer a VfB Stuttgart vezetőedzője


Fény és árnyék

A lila-fehér klub vezetői új hálót avattak ezen a mérkőzésen, amely természetesen az új divatnak megfelelően a hazai csapat színeiben pompázott, vagyis lila-fehér csíkos volt. Emellett a szögletzászlók is lila színűek voltak, amelyen az Újpest címere díszelgett. Érdekesség, hogy ez utóbbit már néhány alkalommal nehezményezte a magyar bajnokira kiküldött ellenőr, ám az UEFA illetékese ezúttal rugalmasabb volt.

Sosem volt még ilyen sok tv-társaság a Szusza Ferenc-stadionban. Csütörtök este volt minden, kihelyezett stúdió, szuper technika és számos riporter. Ebben az egészben csak az volt a bántó, hogy a magyar televíziótársaságok közül egyetlenegy sem gondolta úgy, hogy megérné műsorára tűzni az Újpest és a Stuttgart találkozóját. Ez a tény is sok mindent elmond a magyar és a német futball közti különbségről… ---- 2. perc: Meissner lőtte keresztbe a labdát a kapu előtt a jobb oldalról. A kapujából kivetődő Vlaszák mellett elgurult a labda, szerencsére a becsúszva érkező Kuranyi is lemaradt az átadásról.
11. perc: Lahm adott középre a bal oldalról, a tizenegyespontnál érkező Kuranyi jobb külsővel kapura lőtt, de Vlaszák menteni tudott.
12. perc: Meissner emelte középre a labdát a jobb oldalról, az érkező Kuranyi tíz méterről a bal alsó sarok felé fejelt, ám Vlaszák nagy bravúrral kiütötte a labdát.
14. perc: Hleb emelte át a labdát a bal oldalról a túlsó oldalra, Meissner onnan a tizenhatoson belülre tekerte, Kuranyi az ötösön szerencsére nem tudott lőni, csak belebotlott a labdába, és az a jobb lábáról Vlaszák ölébe vágódott.
25. perc: Heldt emelte középre a labdát a bal oldalról, a tizenegyespontál a kapunak háttal álló Kuranyi fejjel Cacaut hozta játékba, és ő az ötös bal oldaláról, jobbal, félfordulattal a kapu bal alsó sarkába lőtt.
0-1
30. perc: Hleb száguldott végig a bal oldalon, mégpedig úgy, hogy senki nem tudta szerelni. A fehérorosz játékos a tizenhatos bal oldali sarkától középre adta a labdát, az érkező Kuranyi pedig 12 méterről jobbal hanyag mozdulattal az elvetődő Vlaszák helyére, a kapu közepébe passzolta a labdát.
0-2
50. perc: Bükszegi ugratta ki Rajczit a balösszekötő helyén. A csatár betört a tizenhatoson belülre, majd 12 méterről jobbal lőtt is, ám Heinen szögletre tudott menteni. Simek vitte ki a labdát a sarokba, majd beívelése után Tamási ugrott a legmagasabbra, és középről 11 méterről a jobb oldali kapufa és
a felső léc találkozására fejelte a labdát.
63. perc: Simek passzolt a jobb oldalon Farkas Balázshoz, aki az alapvonal közeléből középre emelt, a berobbanó Nagy Gábor pedig nyolc méterről a kapu bal oldalába fejelt.
1-2
66. perc: Soldo ugratta ki Cacaut, a brazil csatár a jobbösszekötő helyén meglódult a kapu felé, és 12 méterről jobbal a jobb kapufát találta telibe.
84. perc: Kőhalmi adta be a labdát a bal oldalról a tizenhatoson belülre, Feczesin mellel átvette, majd fordulásból 11 méterről ballal lőtt is, ám a labda a jobb kapufa tövéről pattant az alapvonal mögé.
85. perc: Lahm rúgta keresztbe a labdát a stuttgarti tizenhatos előtt, éppen Polonkait találta meg, és az újpesti középpályás 18 méterről jobbal nagy erővel célba vette a kaput, ám Heinen ki tudta ütni a labdát.
90. perc: Az újpesti védők fejjel felszabadítottak a tizenhatoson belülről, ám a labda a kaputól 18 méterre helyezkedő Cacauhoz került, aki jobbal azonnal kilőtte a jobb alsó sarkot.
1-3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik