A nagy helyzetek meccse volt

BODNÁR TIBOR, LIPCSEI ÁRPÁDBODNÁR TIBOR, LIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2004.08.07. 23:19
Címkék


Hogy beigazolódik-e Vágó Attila, a vendég Békéscsaba szakmai igazgatójának meccs előtti nyilatkozata, csupán a 2004-2005-ös bajnoki szezon nyitó találkozójának végeztével derülhetett ki, mindazonáltal a csapatok bemelegítését szakmai stáb híján (Németh Zoltán pályaedző "last minute" módon a Videotonnál kötött ki) maga dirigáló szakember amondó volt: inkább utazott volna együttesével az Üllői útra (ez speciel a bajnok szerdai, a Tirana elleni BL-produkcióját látva érthető is volt), mint az újonc, az élvonalba négy év szünet után visszatérő Spartacus otthonába. Herédi Attila, a nyírségiek debütáló mestere - a korábbi újpesti futballista első alkalommal dirigált a kispadról élvonalbeli gárdát - e tekintetben osztotta kollégája véleményét, s az elmondottakat az első félórában látottak is megerősítették, a pályán ugyanis nagyjából az történt, amit a házigazda Nyíregyháza Spartacus játékosai akartak, igaz, a hazai mezőnyfölény ziccerekben nem kamatozott. Ezzel együtt bátor futballal rukkolt elő a kezdőcsapatában öt, eddig élvonalbeli meccs levegőjét még nem szippantó labdarúgót felvonultató piros-kék gárda, amely akár előnnyel is zárhatta volna a meccs első harmadát, ha Fábián Mihály játékvezető három perccel a kezdés után nem oly biztos a dolgában, s szabadrúgás helyett tizenegyest ítél a hazaiak javára Rob Kornél buktatásáért. A lelátóról mindenesetre úgy tetszett, a meccs előtt Vágó által is emlegetett Robot (az edző legutóbb diósgyőri trénerként tette tiszteletét a Szpari arénájában, s akkor fent nevezett támadó két gólt is rúgott a DVTK-nak) a tizenhatoson belül terítették földre…

A békéscsabai védôk, Udvari Szabolcs (balra) és Dusko Grujics (jobbra) között ôrlôdött Rob Kornél, de a nyíregyháziak támadója még ilyen szoros ôrizet mellett is eredményes volt (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A békéscsabai védôk, Udvari Szabolcs (balra) és Dusko Grujics (jobbra) között ôrlôdött Rob Kornél, de a nyíregyháziak támadója még ilyen szoros ôrizet mellett is eredményes volt (Fotó: Czeglédi Zsolt)
A békéscsabai védôk, Udvari Szabolcs (balra) és Dusko Grujics (jobbra) között ôrlôdött Rob Kornél, de a nyíregyháziak támadója még ilyen szoros ôrizet mellett is eredményes volt (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Emitt tehát kezdésként elmaradt a büntető a 32. percben, a másik oldalon viszont nem, igaz, ezúttal sem a helyet, sem a szabálytalanságot illetően nem merült fel kétség a szemlélőben. Valentin Miculescu higgadtan végrehajtott tizenegyesét követően talán felmerült Vágóban, mégis jobb, hogy a Sóstói úti stadionban kezdte csapata a szezont, a gól ugyanis érezhetően megfogta az újonc játékosait, akik az addig látottaktól eltérően kapkodva, idegesen játszottak, s ennek újabb csabai helyzet lett a következménye.
Amennyire megszeppent hazai társaság vonult az öltözőbe, olyannyira felpaprikázott és elszánt brigád vonult ki a kurtára sikeredett szünetet követően a folytatásra. Rob 28 másodperccel az újrakezdés után egyenlített (mire gondolhatott Vágó Attila?) hat perc elteltével pedig gólpassznak tetsző fejessel hozta helyzetbe Grigore Popant, ám Zankarlo Simunic, a csabaiak kapusa bravúrral védett - no meg mázlija volt, a labda ugyanis pontosan a kapu közepébe tartott.
Támadásban maradt a Nyíregyháza, a vendégek horvát kapusának mégsem kellett újból "munkába állnia", a hazaiak lövései és fejesei után ugyanis a labda rendre elkerülte a kapuját. Aztán magára talált a Békéscsaba is: Lázok János akár első labdaérintéséből bevehette volna Németh Viktor kapuját, ám tökéletes kiugratás végén, tétova mozdulatokat követően a bal kapufára rúgta a labdát, nem kis derültséget keltve ezzel a lelátókon. Ezt a ziccert kihagyni valóban művészet volt.
Mindazonáltal maradt az 1-1-es eredmény egy olyan találkozón, amelyet mindkét együttes megnyerhetett volna…

---- 3. perc: Bánka végezhetett el szabadrúgást a 16-os oldalvonalától, a 11-es pont magasságából. Élesen kapura küldött labdáját Simunic a bal felső sarok elől tenyerelte szögletre.
13. perc: Bánka jobb oldali sarokrúgásból gurított a szögletzászló felé mozgó Robhoz, aki okosan Pintér elé sarkalt, de a BKV Előrétől igazolt játékos 12 méterről fölé lőtte a labdát.
32. perc: Erre a jelenetre nem számítottak a nyíregyházi szurkolók: Vasziljevics ugratta ki a bal oldalon megiramodó Urszot, aki a 16-oson belülre érve megtolta a labdát Tóth Szilárd mellett, mire a védő buktatta. A megítélt 11-esből Miculescu jobbal a bal alsó sarokba lőtte a labdát.
0-1
46. perc: Rob iramodott meg a csabai kapu felé, átemelte a labdát a rátámadó Grujicson, majd 14 méterről jobbal a jobb alsó sarokba lőtt.
1-1
52. perc: Pintér bal oldali keresztlabdáját Rob a túloldalról egyből középre küldte, a labda megcsúszott Grujics fején, majd Popan elé került, akinek 12 méteres lövése után Simunic bravúrral mentett a jobb felső sarok elől.
63. perc: A meccs egyik nagy lehetőségét hagyták kihasználatlanul a hazai csapat játékosai. Történt, hogy Tóth Szilárd jobbról beküldött szabadrúgása után többen is felugrottak, mígnem Szatke tíz méterről fejelte fölé a labdát.
76. perc: Miculescu ugratta ki a lesre játszó védők között kilépő, frissen beállt Lázokot, aki elhúzta a labdát a rossz ütemben kifutó Németh Viktor mellett, majd 16 méterről, szemben a kapuval a bal oldali kapufára gurított… ---- Sajnos ezen a mérkőzésen nem volt bennünk több. Amitől féltem, bebizonyosodott: a 70. percre elfogyott az erőnk. Megpróbáljuk kijavítani a hibákat..
Herédi Attila a Nyíregyháza vezetőedzője

Végig a kezünkben tartottuk a mérkőzés irányítását, tudatos kontrajátékunk "ült". A második félidőben a találkozó helyzetét mi hibáztuk el, és ezért bosszús vagyok.
Vágó Attila a Békéscsaba szakmai igazgatója


Játékvezető értékelés

Játékvezető: Fábián (7). Már a 3. percben volt egy kritikus ítélete a játékvezetőnek, hiszen nem lehetett eldönteni, hogy Rob buktatása a 16-oson belül vagy kívül történt-e. Ennél az esetnél Márkus asszisztens nem segítette kellőképpen a bírót. A 11-esnél Fábián nem mutatta fel a sárga lapot a szabálytalankodó Tóth Szilárdnak, és egy-két esetben az előnyszabályt is alkalmazhatta volna.
Asszisztensek: Ortó, Márkus


Fény és árnyék

Közel három évtizednyi szolgálat után váltak meg Nyíregyházán Cséke Györgytől, aki 1976-tól játékosként, 1991-től pedig technikai vezetőként szolgálta a Spartacust. A szurkolók nem feledkeztek meg a sportemberről, és a kezdés előtt kifeszítettek egy "28 év hűség, Cséke Gyuri: köszönjük!" feliratú transzparenst.


Magyar viszonylatban nem voltak kevesen a nyíregyházi idénynyitón, ám úgy látszik, elmúltak már azok az idők, amikor a keleti országrészben tízezrek buzdították kedvencüket az ilyen jellegű mérkőzéseken. Persze, nincs ezen mit csodálkozni, hiszen a labdarúgásunk sem a régi már.


Az új nyíregyházi lovagok

Ünnepre készültek szombaton Nyíregyházán. És nemcsak azért, mert a városban négy év szünet után zarándokolhattak újra élvonalbeli futballmeccsre a szurkolók, hanem mert egyéves születésnapját ünnepelte az esztendeje életre keltett Szpari Lovagrend. Ebbe a társaságba azok a sportemberek tömörülnek, akik hajdan vagy jelenleg sokat tettek-tesznek a piros-kék színekért. A kezdés előtt az "új" lelátó teraszán tartott ceremónia keretében újabb tíz lovaggal bővült a társaság, majd az utánpótlás legjobbjai is elismerésben részesültek. A kezdeményezés kiváló, hiszen az egykori nagyságokat ilyen módon ismerik el, és persze a jövő nemzedékéről sem feledkeznek el.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik