A gólkirály várja az ígért jutalmat

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2004.08.06. 21:22
Címkék
Tudják mi a különbség az első és az utolsó között? Ha csupán a "mennyiséget" nézzük, tulajdonképpen semmi, Tóh Mihály, a Matáv Sopron támadója és Manno Miltiades, az 1901-ben az első magyar bajnokságot megnyerő BTC középcsatára egyaránt 17 gólt szerzett, amivel aktuálisan gólkirályokká lettek - Tóth Mihály éppenséggel 2004-ben.
Amint a példa is mutatja, Tóth Mihálytól nem könnyű elvenni a labdát (Fotók: Pluzsik Tamás)
Amint a példa is mutatja, Tóth Mihálytól nem könnyű elvenni a labdát (Fotók: Pluzsik Tamás)
Amint a példa is mutatja, Tóth Mihálytól nem könnyű elvenni a labdát (Fotók: Pluzsik Tamás)
Amint a példa is mutatja, Tóth Mihálytól nem könnyű elvenni a labdát (Fotók: Pluzsik Tamás)
Amint a példa is mutatja, Tóth Mihálytól nem könnyű elvenni a labdát (Fotók: Pluzsik Tamás)
Amint a példa is mutatja, Tóth Mihálytól nem könnyű elvenni a labdát (Fotók: Pluzsik Tamás)
Persze, bajos lenne bármiféle további hasonlítgatás, már csak az amúgy grafikus-szobrász Manno sportpolihisztorságára tekintettel is: ami esetünkben a leglényegesebb, futballban, aztán kerékpározásban, evezésben, gyors- és műkorcsolyában (e kettőben az ország határain túl is…) a legjobbak közé tartozott.
- Nem tudom, anno kapott-e bármilyen jutalmat az első magyar gólkirály, de a legutolsó biztosan!?
- Egy szép serleget és egy oklevelet vihettem haza a liga ajándékaként, a várostól a Sopronért-díjat kaptam, míg Bodnár László tiszteletbeli elnöktől egy utazást - vette sorba az ajándékokat a válogatottban Japán ellen bemutatkozó Tóth Mihály.
- A versenykiírásban foglaltak szerint némi pénz, nevezetesen
800 ezer forint is dukál a cím megszerzőjének.
- Erről nem sokat tudok, mármint arról, hogy ez idő közben befutott volna. Egyébként meg itthon nehézkes az ügyintézés…

- A nyár folyamán hetente másik csapat neve merült fel önnel kapcsolatban. Úgy tetszett, három év után távozik Sopronból, mígnem elérkezett július közepe, és jött a hír: két évig még biztosan hűséges marad a városhoz.
- A hosszabbítás azért nem zárja ki a külföldi szerződés lehetőségét.
- De nem is teszi könnyebbé. Egyébként mi hiúsította meg a váltást?
- Az, hogy olyan ajánlatom nem volt, ahol a szakmai és anyagi szempontok is megfelelőek lettek volna. A dél-koreai lehetőség tűnt a legkomolyabbnak, ám a helyszínen fordulatot vett az ügyem. Eredetileg csak orvosi vizsgálatról volt szó, aztán a program egyre bővült…
- Csalódott, hogy végül itthon maradt?
- Ha néhány hete úgy felelek, hogy nem, hazudtam volna. Ma már inkább arra helyezem a hangsúlyt, hogy egy nyugodtan működő klubban futballozhatok tovább, azaz nem döntöttem rosszul, amikor aláírtam az új szerződést. És ami a legfontosabb, Sopronban elfogadtak az emberek, ami pestiként a legnagyobb elismerés egy vidéki városban. Büszke vagyok rá.

A mögöttünk hagyott évadban a soproni csatár tizenhétszer ünnepelt
A mögöttünk hagyott évadban a soproni csatár tizenhétszer ünnepelt
A mögöttünk hagyott évadban a soproni csatár tizenhétszer ünnepelt
- Az ötödik hely kötelez. Képesek megismételni ezt az eredményt?
- Szeretnénk. Ugyanakkor egyelőre kevesen vagyunk. Minőségileg nem érzem gyengébbnek a csapatot, de azt ne felejtsük el, a keret fele kicserélődött. Időbe telik, amíg megismerjük egymást, amíg összeérünk.
- Ezek szerint ön sem ígérhet újabb tizenhét gólt.
- Nem is szokásom az ilyesmi. Egyszer az egyik újságban azt írták, hogy tizenöt gólt várok magamtól, ami félreértés volt, mivel én azt mondtam: egy jó csatár rúghat ennyit. A munkában hiszek. Mindegy, hogy húsz- vagy harmincöt éves vagy, ha dolgozol és koncentrálsz, elérhetsz jó eredményeket, a siker nem kerül el.
- Látja, ezt néhány korábbi metzi csapattársa is elmondhatja magáról. Például Louis Saha, aki manapság a Manchester United csatára.
- Az edzőtáborokban ő volt az állandó szobatársam, szóval őt némiképp jobban ismertem a többieknél. De említhetem az Arsenalból Robert Pirest is, neki az esküvőjére voltam hivatalos.
- Szép, boldog metzi idény?
- Utólag már az. Még úgy is, hogy tisztában vagyok vele, akkoriban nagyon nagyot hibáztam. Türelmetlen voltam, túl hamar jöttem el a Metztől, ami rettenetesen bánt, hiszen a munkának köszönhetően később sok csapattársam eljutott a Premier League-ig. A hazatérésem után a Ferencvárossal szerzett bajnoki cím szép emlék, de az igazság az: ma másként döntenék.
- Beállna a sorba?
- Nem erről volt szó, az edzést sohasem lazsálom el. A lehetőséget nem kaptam meg, és ez bántott. Voltak nálam jobb játékosok az akkori csapatban, de úgy éreztem, tíz-húsz perceknél azért kaphatnék többet. Ezért jöttem el. Nem kellett volna. ---- Ahogyan az előző évadban, úgy az új bajnokság során is korábbi kiváló labdarúgók próbálnak jósolni az előttünk álló forduló eredményeire. A 2004-2005-ös bajnokság a Nyíregyháza-Békéscsaba találkozóval indul. Garaba Imre elmondta, mindkét csapatnak fontos a jó rajt, és az otthon játszó Nyíregyháza 2-1-re legyőzi az Előrét. Kaposvárott két újonc lép pályára. A hazai közönség persze az élvonalba 17 év után visszatérő Rákóczit szeretné ünnepelni, erre pedig Novák Dezső szerint lesz is lehetősége: "Mindkét újonc szeretne bizonyítani, de a Kaposvár rajtol jobban, egy egy nullra nyernek a hazaiak."
Győzelemmel kezd a megújult MTK, véli idősebb Dárdai Pál. A korábbi kiváló pécsi labdarúgó szerint a fiatal és a rutinos futballisták egyvelegéből jó csapatot épít Garami József, és bár a Sopron sem rossz együttes, 2-1-es hazai siker születik.
"A Zalaegerszegen meglátszik majd Gellei Imre munkája, a csapatot a bajnokság első felébe várom. Hazai pályán várhatóan sok néző előtt hozza a kötelező győzelmet, három egy lesz a vége" - tippelt Esterházy Márton.
Fehérvárra látogat a tavalyi ezüstérmes Újpest, és Veréb György szerint három ponttal tér haza. A Diósgyőr korábbi kapusa szerint Újpesten minden adott a jó eredményhez, és 2-1-re nyernek a lila-fehérek.
"Lesz-e egyáltalán meccs? - kérdezett vissza Csapó Károly a Diósgyőr-Pápa mérkőzés kapcsán, majd folytatta. - Nem tudom, hogyan jön ki a Diósgyőr ebből a hercehurcából, ellenben a Pápa már kész csapat. Szurkolok a diósgyőri focinak, és egy egyes döntetlent várok."
Csongrádi Ferenc a DVSC-t az élre várja, és azt mondja, a Loki vendégként is 2-1-re győz.
A vasárnapi Győr-Ferencváros találkozón Fekete László szerint hazai győzelem születhet: "Ha a Fradi Tirana elleni tejesítményét vesszük alapul, akkor nem sok sansza lesz. Hazai pályán kettő nullára nyer az ETO." ---- A nyíregyháziak készülődését nehezíti, hogy az újonnan szerződtetett légiósok egyikének sem érkezett meg péntekig a játékengedélye. Mindez azt jelenti, hogy sem a ghánai Owusu-Ansah Princeton, sem a mexikói Jose Luis Navarrete Marquez, sem pedig a horvát Marijan Nikolic nem léphet pályára. A békéscsabai tavalyi állandó csapatból továbbra sem lesz kezdő Schindler Szabolcs és Kovács Norbert, akik korábbi sérülésük, illetve műtétjük után már edzenek, de még nem teljes értékűek.

Meccsmérleg:
1992-1993 0-1
1982-1983 3-1
1981-1982 1-1
1980-1981 3-1

Nyíregyháza Spartacus FC
Németh V.
Tóth Sz.
Ambrusz Szatke
Pintér
Turóczi
Némedi
Hegedűs
Bánka
Rob
Popan

Vezetőedző: Herédi Attila
Kispad: 1 Balogh Z. (cserekapus), 11 Kozma J., 18 Ignácz Z., 21 Laskai, 22 Csillag, 70 Lehoczki, 88 Miskolczi

Sérült: Márton (térdsérülés), Cipf (műtét után), Győri (bokatörés), Homann (szalagszakadás), Ignácz J. (talpcsonttörés)
Eltiltva: -

Békéscsabai Előre FC
Simunic
Balog Zs. Vilotics
Grujics
Udvari
Paróczai
Simon
Vasziljevics
Funk
Miculescu
Ursz

Szakmai igazgató: Vágó Attila
Kispad: 12 Matkó (kapus), 6 Grúz, 10 Pozsár, 14 Tóth Gy., 15 Lázok, 28 Kulacsik, 30 Rubint

Sérült: Fekete (derékbántalmak), Potemkin (bokasérülés), Brlázs (izomszakadás)
Eltiltva: -

Vezeti: Fábián (Ortó, Márkus) ---- Ötezer nézőt várnak a kaposváriak a nyitányra, úgyhogy vélhetően jó hangulatú lesz a mérkőzés. Ami viszont nem könnyíti a somogyi együttes helyzetét, hogy a játékosok a felújított gyepszőnyegre először csütörtökön mehettek rá, úgyhogy ez esetben aligha beszélhetünk hazai pálya előnyéről… Angyalföldön is óriási a várakozás. A Vasas-szurkolók aligha felejtették el az elmúlt három esztendő keserveit, amikor csapatuk előbb bajnokesélyesből másodosztályúvá vált, majd egyik pillanatról a másikra megszűnt. A korábbi hatszoros bajnok valóban pokolra száll, hogy onnan tornássza fel magát a legjobbak közé.

Meccsmérleg:
1987-1988 0-0
1980-1981 2-0
1977-1978 3-0
1976-1977 1-1
1975-1976 2-0

NABI-Kaposvári RFC
Balajcza
Finta
Zahorecz
Mező
Farkas
Bank
Máté
Tóth B.
Kardos
Jovánczai
Oláh

Vezetőedző: Prukner László
Kispad: 29 Szűcs (cserekapus), 10 Nagypál, 11 Andruskó, 15 Zsolnai, 6 Kovácsevics, 17 Petrók, 7 Galgóczi

Sérült: -
Eltiltva: -

Vasas
Posza
Molnár Z.
Győri
Baranyai
Tóth A.
Rósa H.
Rada
Vass
Gaál
Nagy L.
Ferenczi

Vezetőedző: Tamási Zsolt
Kispad: 1 Molnár M. (cserekapus), 6 Kollár, 3 Plókai, 24 Filó, 12 Ködöböcz, 17 Kovrig, 18 Bardi

Sérült: Weitner (műtét után), Füzi K. (műtét előtt), da Silva (húzódás)
Eltiltva: -

Vezeti: Szarka Z. (Boda, Varga II L.) ---- Az NB I B-s Bodajk együtteséből hét fiatal került át a kék-fehérek első keretébe, és közülük négyen - Balogh Béla, Bori Gábor, Kanta József és Kanta Szabolcs - máris a kezdőtizenegyben kapnak helyet. A találkozóra kilátogató szurkolóknak nem árt tudniuk, hogy a BKV Előre felőli lelátóról ingyen tekinthetik meg a 90 percet. A soproniaknál a Szlovákiából érkezett Andrej Debnar szerződtetése bizonytalan. A védő még nem rendezte el ügyét az előző, török klubjával, így a szerződtetésére is várni kell.

Meccsmérleg:
2003-2004 1-2
2003-2004 2-1
2002-2003 0-0
2002-2003 1-0
2001-2002 4-0

MTK Budapest
Végh
Balogh B.
Juhász R.
Lambulics
Füzi Á.
Bori
Halmai
Jezdimirovics
Kanta J.
Kanta Sz.
Illés

Szakmai igazgató: Garami József
Kispad: 26 Szántai (cserekepus), 7 Czvitkovics, 11 Rednic, 15 Horváth L., 16 Lengyel, 24 Pollák, 25 Zabos

Sérült: -
Eltiltva: W. Silva (piros lap)

Matáv Sopron
Molnár L.
Földvári
Bagoly
Szekeres T.
Hanák
Sifter T.
Lazics
Fehér Z.
Szabó O.
Sira
Tóth M.

Edző: Dajka László
Kispad: 12 Balogh J. (cserekapus), 10 Bárányos, 11 Pintér Z., 17 Burkus, 18 Balaskó, 23 Varga A., 24 Dudás

Sérült: Horváth A. (húzódás)
Eltiltva: -

Vezeti: Megyebíró (Szpisják, Tóth P.) ---- Nincs irigylésre méltó helyzetben Csertői Aurél, hiszen a ligabiztosok gazdasági vizsgálatától függ, milyen összetételű csapatot küldhet pályára. Újpesten ismét új csapatkapitányt kellett választaniuk a lila-fehéreknek: ebben az évadban Erős Károly lesz a kapitány. Hír még, hogy az Újpest-MTK mérkőzést a második fordulóból későbbre halasztották.

Meccsmérleg:
2003-2004 0-2
2002-2003 1-2
2001-2002 5-0
2001-2002 4-1
2000-2001 4-0

Videoton FCF
Sebők Zs.
Kriston
Koller
Kuttor
Kovács H.
Györök
Szalai
Tóth B.
Szabó T.
Csordás
Magasföldi

Vezetőedző: Csertői Aurél
Kispad: 30 Tudor (kapus), 8 Lattenstein, 9 Zöld, 16 Halgas, 18 Alumona, 22 Nagy D., 23 Horváth G.

Sérült: Schwarcz (műtét után)
Eltiltva: Hercegfalvi (piros lap)

Újpest FC
Vlaszák
Grósz
Tamási
Juhár
Vanczák
Erős K.
Farkas B.
Polonkai
Tóth N.
Simek
Rajczi

Vezetőedző: Mészöly Géza
Kispad: 12 Illyés (cserekapus), 2 Nagy G., 6 Kőhalmi, 11 Bükszegi, 16 Feczesin, 23 Bozori, 24 Gaál

Sérült: Kiss Z. (műtét után)
Eltiltva: -

Vezeti: Hanacsek (Kovács P., Bóna) ---- Mindössze négyen (Hompoth Balázs, Horváth Tibor, Katona Zoltán és Vitelki Zoltán) maradtak a DVTK 1910 Borsodi Sör együtteséből Diósgyőrött, de a szerződésüket nem írták alá… Csütörtök délután Diósgyőrbe megérkezett egy garnitúra szerelés, valamint hat mérkőzéslabda. A pápaiaknál biztos, hogy a térdét fájlaló Szekér István nem léphet pályára Diósgyőrben. Bíró Péter klubtulajdonos saját költségén két buszt bérelt a leglelkesebb pápai szurkolóknak, de sokan kocsival vágnak neki a túrának.

Meccsmérleg:
A két csapat még nem találkozott egymással az élvonalban

Diósgyőr-BFC
Takács T.
Hornyák
Vochin
Máté
Virágh
Belényesi
Papp
Müller
Radu
Popovics
Valilu

Vezetőedző: Kiprich József
Kispad: Bukta (cserekapus), Fodor, Krajncz, Bölöni, Orlóczki, Rab

Kiprich József a bizonytalan helyzet miatt nem tudott kezdőcsapatot hirdetni, mint ahogyan mezszámok sincsenek még a DVTK-nál, így ezt a tizenegyet az NS állította össze

Lombard-Pápa TFC
Szép
Radics
Farkas V.
Farkas A.
Róth
Vörös
Lászka
Kovács P.
Somfalvi
Stevica
Medved

Szakmai igazgató: Tóth Bálint
Kispad: 1 Tóth I. (cserekapus), 8 Germán, 18 Usvat, 19 Juhász T. 22 Tóth Cs., 23 Kincses, 77 Kvasz

Sérült: Szabó Z. (műtét után), Tüske (szalagszakadás), Szekér (húzódás), Lászka (húzódás), Somfalvi (húzódás)
Eltiltva: -

Vezeti: Bede (Székely, Vámos T.) ---- A kispesteik két mozambiki játékosnak, Mano Manónak és Genitónak még nem érkezett meg a játékengedélye. Rosszul kezdődött a szezon László András számára. A Siófokról Debrecenbe igazolt balhátvéd az egyik edzésen gerincsérülést szenvedett, műteni kell, s legalább két hónapot ki kell hagynia. Virág Béla, Madar Csaba és Bajzát Péter is húzódással bajlódik, kérdéses, hogy közülük ki ülhet le a kispadra. A debreceniek egyébként a nemzetközi kupaszereplést tűzték ki célul, de a csütörtöki ankéton a szurkolók konkrétabban fogalmaztak: nyerjen bajnoki címet a csapat!

Meccsmérleg:
2002-2003 1-3
2001-2002 2-0
2001-2002 1-1
2000-2001 0-0
1999-2000 1-0

Bp. Honvéd
Silhavy
Vámosi
Stamenic
Budovinszky
Takács Z.
Bábik
Vadócz
Horky
Vén
Kozarek
Drobnjak

Vezetőedző: Gálhidi György
Kispad: 1 Oraze (cserekapus), 9 Dobos, 12 Lázár, 16 Bojtor, 18 Csobánki, 21 Dancs, 26 Herczeg

Sérült: -
Eltiltva: -

DVSC-MegaForce
Tomic
Bernáth
Éger
Komlósi
Szatmári
Dombi
Kiss Z.
Sándor T.
Halmosi
Bogdanovics
Leonardo

Vezetőedző: Szentes Lázár
Kispad: 24 Csernyánszki (cserekapus), 11 Sitku, 14 Hegedűs, 15 Andorka, 19 Flávio Pim, 25 Nikolov

Sérült: Böőr (műtét után), László (műtét előtt áll), Habi (izomszakadás)
Eltiltva: -

Vezeti: Kassai (Erős G., Kelemen A.) ---- A ZTE-stadionban az új szezonban a 2-es, 3-as, 4-es szektorba csak bérlettel lehet helyet foglalni, szombaton a főpénztár 9 órakor nyit, ahol jegy és bérlet váltható. Nagy Tamás, a pécsiek vezetőedzője a zalaegerszegi meccsen elsősorban azokra a játékosokra számít, akikkel legutóbb a hetedik helyet kiharcolta. Az új szerzemények közül egyedül Kóczián Ferenc, a Videotonból érkezett bal oldali középpályás tud bekerülni a ZTE elleni kezdő tizenegybe. A pécsiek új csapatkapitánya Németh Gábor kapus lett.

Meccsmérleg:
2003-2004 2-0
2003-2004 0-0
2000-2001 1-1
1996-1997 2-0
1995-1996 3-1

Zalaegerszeg
Varga Z.
Babati
Sebők V.
Csóka
Szamosi
Nagy L.
Kaj
Józsi
Koplárovics
Sebők J.
Waltner

Vezetőedző: Gellei Imre
Kispad: 78 Bardi (cserakapus), 8 Sabo, 11 Sellei, 18 Kozmér, 21 Balog Cs., 25 Gyánó, 26 Kállai

Sérült: Janjics (szalaghúzódás), Ljubojevics (húzódás)
Eltiltva: Kocsárdi (piros lap)

Pécsi MFC
Németh G.
Dienes
Szabados
Szekeres Zs.
Sipos
Berdó
Pavicsevics
Kulcsár
Kóczián
Pest K.
Montvai

Vezetőedző: Nagy Tamás
Kispad: 1 Herbert (cserekapus), 5 Erős G., 17 Horváth Gy., 18 Lantos, 24 Lőrinc, 28 Károlyi S., 77 Baumgartner

Sérült: Bajúsz (idegbecsípődés)
Eltiltva: -

Vezeti: Szabó Zs. (Kispál, Nyekita) ---- A nyáron kilenc új labdarúgó került Győrbe, és közülük heten kapnak szerepet a vasárnapi mérkőzésen. A találkozót egyébként kiemelt fokozatú rendőri biztosítás mellett rendezik meg, amelyet egységesen 2000 forintos kombinált belépőjeggyel lehet megtekinteni. A belépő érvényes lesz az ETO következő hazai mérkőzésére, a Pécs elleni találkozóra is. Adem Kapic és Marek Penksa a vezetőség engedélyével kihagyta a pénteki ferencvárosi edzést, és Cipruson próbajátékon vett részt. Ôk a jövő nyáron ingyen távozhatnának, így ha valahonnan kedvező ajánlat érkezik, a Ferencváros nem zárkózik el a tárgyalásoktól.

Meccsmérleg:
2002-2003 1-2
2001-2002 1-1
2000-2001 0-0
2000-2001 0-3
1999-2000 2-1

Győri ETO
Sztepanovics
Pusztai
Stark
Vincze G.
Tóth P.
Peric
Pomper
Vincze O.
Binder
Nicsenko
Priskin

Szakmai igazgató: Reszeli Soós István
Kispad: 1 Krass (cserekapus), 8 Regedei, 11 Varga Z., 12 Jäkl, 16 Kartelo, 23 Sándor Gy., 6 Horváth R.

Sérült: -
Eltiltva: -

Ferencváros
Szűcs L.
Botis
Vukmir
Gyepes
Zavadszky
Rósa D.
Lipcsei
Huszti
Sasu
Tőzsér
Leandro

Vezetőedző: László Csaba
Kispad: 80 Berki (cserekapus), 4 Kiss Gy., 5 Szkukalek, 9 Bajevszki, 28 Vagner, 53 Kapic, 99 Penksa

Sérült: Bognár Zs. (műtét után)
Eltiltva: -

Vezeti: Makai (Szabó P., Gyarmati I T.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik