Ki is az Újpest–Ferencváros mérkőzés játékvezetője?

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2004.05.21. 16:37
Címkék
A magyar közvélemény vegyes megítéléssel fogadta azt, hogy az ÚjpestFerencváros rangadóra (amely akár a bajnoki cím kimeneteléről is dönthet) a Játékvezetői Testület nem valamelyik magyar bírót jelölte, hanem úgy döntött, hogy külföldi játékvezetőre bízza a találkozó dirigálását.
De ki is ez a bizonyos Edo Trivkovic? Aki figyeli a magyar csapatok, a magyar válogatott nemzetközi mérkőzéseit, annak ismerősen csenghet a horvát sportember neve. Ráadásul emlékeink róla nem is túl régiek. A PAOK ellen asszisztense hibázott

Trivkovic remélhetőleg nem kerül hasonló helyzetbe a Megyeri úton.
Trivkovic remélhetőleg nem kerül hasonló helyzetbe a Megyeri úton.
Trivkovic remélhetőleg nem kerül hasonló helyzetbe a Megyeri úton.
A spliti illetőségű Edo Trivkoviccsal először 2003 őszén találkozott magyar csapat, őt jelölték ugyanis a PAOK Szaloniki–Debrecen UEFA-kupa mérkőzésre. Nem is lehetett rá panaszunk, hiszen 93 percig szinte hibátlanul bíráskodott. Nem ijedt meg a görög közönség tombolásától, nyugodt szívvel be merte fújni a Debrecen javára a büntetőt, valamint kapustámadásért érvénytelenítette a görögök egyik gólját. A második félidőben viszont Josko Novko partzelzője miatt a mérkőzés kimenetelét befolyásoló hibát vétett. Bár az asszisztense beintésére egy valóban lesről esett találatot jogosan érvénytelenített, a végén ugyanezt tette, pedig a görög támadó ezúttal nem volt lesen. Trivkovic védelmére legyen mondva: nincs a földön az a játékvezető, aki egy ilyen esetben felül merné bírálni asszisztensét, hiszen néhány centin múlott csak a leshelyzet.

Könnyű síppal befújt büntető

Horvátország első számú játékvezetője (a nemzetközi porondon rutinosnak nevezhető, hiszen 40 éves, és már 1996 óta viselheti a FIFA-jelvényt) néhány hónappal később már a magyar nemzeti tizeneggyel találkozott. Lothar Matthäus fiai a japán válogatottat fogadták Zalaegerszegen, és a horvát bíró 90 percig megint kiválóan működött közre. Akkor azonban nem asszisztense, hanem ő hibázott, mikor Torghelle Sándor és japán védője ütközését szabálytalannak ítélte, és kissé könnyű síppal büntetőt ítélt a magyar csapat javára. A válogatottunk újonca, Huszti Szabolcs ezt értékesítette, így hazai győzelemmel zárult a találkozó.

Egy jellemző mozdulat: Trivkovic sárga lapot ad.
Egy jellemző mozdulat: Trivkovic sárga lapot ad.
Egy jellemző mozdulat: Trivkovic sárga lapot ad.
Edo Trivkovicot egyébként nagy "lapjátékosnak" ismerik a labdarúgás berkeiben. Erről a debreceniek is meggyőződhettek, hiszen a játékvezető tízszer mutatta fel a sárga lapot a PAOK elleni találkozójukon, ezen kívül még egy UEFA-kupa mérkőzést vezetett, bár a Zilina–Utrecht (0–4) összecsapáson nem sok dolga lehetett, mivel csak háromszor villant a sárga. Egy Eb-selejtezőn is közreműködött Trivkovic, a Feröer-szigetek–Litvánia találkozón (1–3) ismét hétszer nyúlt a zsebébe, és ha már belenyúlt, akkor egy sárga lapot is kivett belőle. Nagyobb világversenyen nem vett még részt, szerepelt azonban a 2002–es norvégiai U17-es világbajnokságon, ahol a szlovák–spanyolon négy, a német–angolon öt sárgát osztott ki. Természetesen hazai pályán is sokat foglalkoztatják, legutóbb, szerdán a Dinamo Zagreb–Varteks Varazdin meccsre volt jelölve.
Tehát amire a játékosoknak figyelnie kell a játékvezetővel kapcsolatban: könnyen "eljár a keze", igaz, a piros lap ritkán kerül bele, de annál több sárga – valamint (ha Trivkovic tanul a hibáiból) sok hosszabbításra ne számítsanak.

Nem ő az első fecske

A magyar bajnokságban egyébként nem először működik közre külföldi játékvezető, hiszen már az 1910-es évek elején egy angol úriember, bizonyos Howcroft is vezetett egy meccset Magyarországon, de az 1960-as években kezdett folyamatossá válni külföldi játékvezetők hazánkba hívása: ekkor a csehszlovák, osztrák és jugoszláv játékvezetői kar működött közre. A nyolcvanas években újra voltak külföldi játékvezetők nálunk, ekkor a csehszlovák és a lengyel játékvezetői bizottsággal cseréltek a magyarok. Az utolsó külföldi játékvezető, aki eddig magyar bajnoki mérkőzésen működött, a lengyel Eksztajn volt - 1987-ben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik