Fradista Honvéd-mezben

KUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBORKUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2004.05.04. 21:34
Címkék
Az elsőt az MTK nyerte, az eddigi utolsót a Ferencváros. A 65. alkalommal kiírt döntőn újfent a zöld-fehérek szeretnének győzni, igaz, a kispestiek is hasonló céllal lépnek pályára. A kisebb-nagyobb megszakításokkal 1909 óta működő, hol Magyar Kupa, hol Magyar Népköztársasági Kupa néven zajló sorozat fináléját ma 17.30 órától az első osztályú Ferencváros és a második ligás Budapest Honvéd vívja a Puskás Ferenc-stadionban.
"Tényleg el kell engednem?" – tette fel a költői kérdést Borgulya István, aztán bánatosan levette kezét a majd’ hatvan centire "nőtt" trófea füléről. Na igen, a Budapest Honvéd csapatkapitánya néhány másodpercig kupagyőztesnek érezhette magát, hiszen a fotográfusok kedvéért átölelte a sorozat legjobb együttesének kijáró serleget. Igaz, a fényképészek előtt ferencvárosi kollégája, Lipcsei Péter is hasonlóképp pózolt…
A bajnoki kudarcok után fogadkoztak Lipcseiék: majd a kupában javítanak
A bajnoki kudarcok után fogadkoztak Lipcseiék: majd a kupában javítanak
A bajnoki kudarcok után fogadkoztak Lipcseiék: majd a kupában javítanak
A bajnoki kudarcok után fogadkoztak Lipcseiék: majd a kupában javítanak
A bajnoki kudarcok után fogadkoztak Lipcseiék: majd a kupában javítanak
A bajnoki kudarcok után fogadkoztak Lipcseiék: majd a kupában javítanak
De, hogy ne a 65. Magyar Kupa-finálét felvezető sajtótájékoztató záróakkordjával kezdjük a beszámolónkat: felvezetés gyanánt Szilágyi György, az MK-bizottság elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Mi nem köszöntöttük őt, holott – az Európai Labdarúgó-szövetség vezérkarához hasonlóan – megtehettük volna: az elöljáró tudniillik a rubin fokozatú UEFA-érdemrendet vehette át a minap, mégpedig a kontinentális futball érdekében kifejtett munkájáért. Szóval Szilágyi Györgytől megtudtuk, a magyar labdarúgást egyvalami összeköti az angollal, valamint a némettel: itt is, ott is, amott is egy-egy élvonalbeli, illetve másodosztályú csapat részvételével zajlik a döntő…

Bp. Honvéd-Ferencváros

Bp. Honvéd

1 Molnár L.
27 Bábik
13 Vámosi
17 Budovinszky
20 Takács Z.
18 Dobos
6 Vadócz
15 Horky
11 Vén
8 Horváth P.
9 Borgulya

Vezetôedzô: Gálhidi György
Kispad: 29 Silhavy (cserekapus), 3 Farkas V., 16 Schafranek, 14 Bonchis, 21 Dancs, 7 Hamar, 5 Drobnjak

Ferencváros

22 Szûcs L.
79 Bognár Zs.
23 Botis
4 Kiss Gy.
20 Rósa D.
6 Lipcsei
53 Kapic
5 Szkukalek
30 Gera
10 Leandro
55 Tököli

Vezetôedzô: Pintér Attila
Kispad: 1 Udvarácz (cserekapus), 8 Nógrádi, 17 Sasu, 21 Vukmir, 26 Dragóner, 28 Károlyi, 99 Penksa
Anélkül, hogy ünneprontók lennénk: a Manchester United–Milwall és a Werder Bremen–Aachen összecsapásra bizonyára többen váltanak majd jegyet, mint a Honvéd–Fradira. Fájdalom, sem a kispestiek, sem az Üllői útiak kedd délutáni edzése nem vonzott 25 ezer nézőt, és a Puskás Ferenc-stadion felső karéjának megnyitásáért sem tüntettek ezrével az emberek… Az érdeklődésre (vagy inkább érdektelenségre) jellemző: az idehaza legnagyobb szurkolótáborral büszkélkedő Ferencváros hiába kapott ötezer belépőt a honi szövetségtől, Tepszics Ignác sportigazgató tegnap elárulta, "…nagyon sok jegyet visszavittek az MLSZ-be".
Persze nem tisztünk a drukkerek zsebében turkálni, de annyi már most megállapítható, hogy hiba volt 3000, 4000 és 5000 forintért kínálni a tiketteket. Furcsállhatjuk továbbá azt is, hogy a kupabizottság elnöke kedden hallott először a jegyárakról; hogy a szervezők hiába küldtek meghívókat az egy hete a brazilokkal szemben vívott mérkőzés előtt, közben s után szinte mindenütt feltűnő – és feltűnően mosolygó – politikusoknak, visszajelzést senkitől sem kaptak; no meg azt is, hogy a kezdés előtt 24 órával még nem lehetett tudni, közvetíti-e a televízió a meccset, vagy inkább valamelyik venezuelai sorozat, netán az egyik kibeszélőshow mellett teszi le a voksát. Nos, estére eldőlt, nem lesz közvetítés… Szomorú, de ez a valóság – show nélkül. ---- "A Fradit tartom a mérkőzés esélyesének, nekünk most nincs veszítenivalónk – mondta a kispesti edző, Gálhidi György. – A kupasorozatban sok sikerélmény érte a játékosokat, de most kellene meglepetést szereznünk. Hat és fél hete már szerda, szombat ritmusban játszunk, és ez sokat kivesz a csapatból. Apróbb jelekből úgy vettem észre, most is van egy holtpont, ezért is bízom abban, hogy a kupadöntőn a szurkolók támogatása átlendíti majd ezen az együttest. Persze, egy győztesünk már van, hiszen Keller József mindenképpen megnyeri a kupát, de én abban bízom, hogy nem a ferencvárosiaknál, hanem mellettünk állva ihat majd a serlegből…"

"Szeretnék köszönetet mondani a szervezőknek, amiért megváltoztatták a döntő helyszínét, azaz nem Zalaegerszegen, hanem a Puskás Ferenc-stadionban játszhatunk a Honvéd ellen – nyilatkozott Pintér Attila, az FTC szakvezetője. – Egyik csapatot sem tették ki a hosszú utazással járó fáradalmaknak, nem beszélve az anyagiakról, hiszen nem két fillérbe kerülne a csapatnak és a szurkolóknak sem, hogy leutazzanak Zalaegerszegre. Fontos számunkra a kupa, és nemcsak azért, mert mi vagyunk a címvédők, hanem azért is, mert ha ismét az Üllői útra kerül a díszes trófea, akkor az azt is jelentené, hogy öt fordulóval a bajnokság befejezése előtt már jogot szereztünk a nemzetközi kupaindulásra. A cél tehát nem lehet más, mint a győzelem!" ---- Már 17 évesen kupaelődöntőt játszott a Honvéddal Borgulya István, a piros-fehér-feketék mostani csapatkapitánya.
"A bajnokságban pillanatról pillanatra változik minden, ezért nem szabad komoly következtetéseket levonni abból, hogy a Fradi az utóbbi mérkőzéseit elveszítette. Úgy hallottuk, nem lesznek sokan a lelátón, ugyanakkor nem feledjük: ha a négy-ötezer Honvéd-drukker rázendít majd, az felér egy tízezer fős kórussal. A kupadöntő a mi nagy erőpróbánk, és ígérem, mindenki száz százalékot nyújt majd. Tudjuk, a sikeres kupadöntővel megkoronázhatjuk egész éves teljesítményünket. Küzdünk, harcolunk, és nyerünk!"

Lipcsei Péter, a Ferencváros csapatkapitánya pályafutása során – 1991-ben, 1993-ban, 1994-ben, 1995-ben és 2003-ban – magasba emelhette a Magyar Kupa ezüst- serlegét, és most természetesen ismét ünneplésre készül.
"Nehéz mérkőzés lesz, mert bár a Honvéd az NB I B-ben szerepel, mégis erős csapat. Fontos, hogy mi rúgjuk az első gólt. Valóban nem vagyunk könnyű helyzetben, de máskor is volt már ilyen, és erős akarattal túltettük magunkat a nehézségeken. Remélem, ezen a kupadöntőn bebizonyosodik, hogy újra egységes és erős a Fradi. Ami az öltözőnkben történik, az ahogy Pintér Attila is mondta, belügy, és mi játékosok csakis a futballal foglalkozunk."

Szűcs Lajos: "Természetesen azt várom, hogy az idén újra mi nyerjük meg a Magyar Kupát. Nehéz mérkőzés lesz, ám remélem, hogy kilencven perc alatt sikerül eldöntenünk a találkozót."
Gera Zoltán: "Nem szeretnék semmit mondani, nem nyilatkozom. Most nyugalomra van szükségem."
Tököli Attila: "Remélem, hogy megismétlődik a tavalyi döntő, amikor két gólommal kettő egyre nyertünk a DVSC ellen, és hogy nem szakad meg Lipcsei Péter csodálatos sorozata: csapattársam ugyanis eddig ötből öt kupafinálét nyert meg."

Molnár Levente: "Nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei, de ha úgy játszunk, mint a Zalaegerszeg ellen, akkor lehet esélyünk."
Budovinszky Krisztián: "Az utolsó utáni percig küzdünk!"
Vadócz Krisztián: "A Siófok után mi leszünk a következő csapat, amelyik másodosztályúként hódítja el a serleget."
Horváth Péter: "Igaz, hogy a másodosztályban, de mi sorozatban nyerjük a meccseinket, ezzel talán nálunk a lélektani előny, az pedig nagy tett lenne a részünkről, ha kiléphetnénk a nemzetközi porondra." ---- Arról már hallottunk, hogy egy szurkolótábor megruházta kedvenc csapatát, arról viszont még nem, hogy felruházta volna. Nos, a premierről e helyütt számolhatunk be: a Honvéd drukkerei olyannyira díjazzák együttesük menetelését, hogy eldöntötték, a kupadöntő alkalmával új mezgarnitúrával lepik meg Borgulya Istvánékat. A "nagybevásárlás" azóta megtörtént, így a Fradi elleni meccsre egy, a Roma dresszére hajazó szerelésben futhatnak ki a kispestiek. Hírlik, az idehaza egyedi éjfekete "szerkó" csaknem 300 000 forintba került, ezt egy Mihály néven ismert szurkoló fizette ki, de azóta már a többiek is a zsebükbe nyúltak, így valóban elmondható: az NB I B-s bajnoki cím mellett kupagyőzelemre törő gárda új meze közadakozásból jött össze.
És egy másik információ: a Honvéd-drukkerek rövid utazást tehetnek a kispesti futballmúltban, hiszen szerda délután fél háromkor a Bozsik József nevét viselő stadionban találkoznak, s onnan együtt indulnak a Puskás Ferencről elkeresztelt arénába. Útközben még a labda is eszükbe juthat, mivel érintik a Pöttyös utcát… ---- Címeres mezben szerepelt labdarúgókat nemcsak a fő-, hanem az előmérkőzésen is láthat a publikum: a megyei bajnokságokban vitézkedő, a Magyar Kupában a legtovább jutott csapatok számára kiírt Kincses Kalendárium-kupa döntőjében négy korábbi válogatott is pályára léphet: a Tárnok Csucsánszky Zoltánt, Orosz Ferencet és Zombori Andrást – aki nem mellékesen lapunk labdarúgórovatának munkatársa –, a Bag a kispályás nemzeti együttesben villogó Szekula Ferencet vonultatja fel. Persze, tudtuk meg Aradi József és Boda János klubelnököktől, nem csupán a tapasztalt futballistákban bíznak, mindkét oldalon hisznek abban, hogy a lelkes fiatalok éppúgy hozzátehetnek valamit a sikerhez, mint nagynevű társaik. A mérkőzésnek természetesen a Puskás Ferenc-stadion ad otthont, a 15 órakor kezdődő meccset Gaál Bence vezeti.

A tervezett kezdőcsapatok.
TÁRNOK: Filus – Zombori – Pánczél, Póth – Béky, Dajkai – Sándor, Csucsánszky, Csákány – Ágoston, Lukács S. Játékos-edző: Csucsánszky Zoltán
BAGI TC 96: Kocsis – Lukács, Balog, Sós – Simó – Balázs L. Hegedűs, Fülep – Tóth G. – Tóth N., Szekula. Edző: Gohér János
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik