A háború mégis elkezdődhet

VARGA T. RÓBERTVARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.05.03. 21:21
Címkék
Ahhoz képest, hogy sporttörténeti napként jellemezték a jelenlévők& Április 14-én a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM), a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ), valamint a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Karának (TF) illetékesei együttműködési megállapodást írtak alá, és a jelenlévők azt várták, hogy a dokumentum elfogadása lezárja a TF és az MLSZ között évek óta meglévő vitát. A Testnevelési Egyetem részéről ugyanis azt kifogásolják, hogy egy, az UEFA által ajánlott tanfolyamsorozat elvégzése elegendő az edzői munkavállaláshoz, miközben a felsőoktatásban megszerzett diploma szinte semmire sem jó. E pillanatban úgy tűnik, a veszekedésnek sohasem lesz vége, mivel egy kommüniké, amelyet alább közlünk, nagy port vert fel. A háború újfent elkezdődött a TF és az MLSZ között.
"A GYISM, a TF és az MLSZ vezetői előzetes megállapodásban rögzítették, az edzőképzés területén együtt kívánnak működni. A részletek kidolgozását a TF és az MLSZ által létrehozott szakbizottságokra bízták. A TF részéről Kovács Etele dékánhelyettes úr, dr. Rigler Endre igazgató úr, Bicskei Bertalan mesteredző, az MLSZ részéről dr. Mezey György mesteredző, az MLSZ edzőképző intézet igazgatója, Egervári Sándor mesteredző és Varga István szakedző vettek részt a tárgyaláson.
A megbeszélés eredménytelenül zárult. Ennek okát a TF szakmai csoportja dr. Mezey György együttműködést elutasító viselkedésében látja. Az MLSZ edzőképző intézetének igazgatója 20 perces késése után (10 óra 20 perckor) kijelentette, 11-kor elmegy. A tárgyalás közbeni vita során hirtelen jelezte, az MLSZ vezetése nem akarja, hogy Bicskei Bertalan a TF oldalán részt vegyen a megbeszélésen. Ezt a természetes rákérdezésre nem óhajtotta megokolni, majd Rigler igazgató úr udvariasan hozzá intézett szavai közben felugrott – »Én ezt nem hallgatom tovább!« –, kisietett a szobából, magára hagyva a feleket. Ezen három történés közötti beszélgetés is arról győzte meg a TF szakcsoportját, hogy a másik fél részéről továbbra sem kívánatos a mindkét fél véleményét figyelembe vevő együttműködés.
Nem titok, az intézetek vezetői közötti megállapodás ellenére dr. Mezey György most olyan tartalmú moratórium elfogadását kívánja elérni, amely két évre »befagyasztaná« a jelenlegi helyzetet, azaz minden maradna a régiben az edzőképzés területén. Ezen cél elérése érdekében a GYISM-en belül találtak támogatókat, akik részben az Oktatásügyi Minisztériummal való tárcaközi egyeztetés kapcsán, majd kormányrendelet formájában szerették volna a licencképzést hivatalossá tenni. Ez a próbálkozás a magyar oktatásügyi és foglalkoztatási törvények és az adott tárcák törvénytisztelő magatartása miatt nem sikerülhetett.
A TF szakcsoportja ezen megbeszélés és az elmúlt évek tárgyalásainak alapján úgy látja, a TF törekvései ellenére nem lehetséges az edzőképzést úgy megszervezni, hogy az megfeleljen a magyar oktatási és a magyar foglalkoztatási törvényeknek, az EU-ba belépve megvédje a labdarúgás területén a magyarországi diplomákat, hogy a diplomával igen, de UEFA-licenccel nem rendelkező edzők visszakapják a tőlük nem a törvények szellemében elvett edzői munkához való lehetőségüket, ugyanakkor eleget tegyen az UEFA által javasolt licencképzés feltételeinek is. Ezért a TF szakcsoportja egyetért a TF társadalmi bizottsága által életre hívott ad hoc bizottság javaslatával, amely szerint az ügyet jogi útra kell terelni." ----
Bognár Györgyöt meglepte, hogy utódja keményen kritizálta a szakmai munkáját (Fotó: M. Németh Péter)
Bognár Györgyöt meglepte, hogy utódja keményen kritizálta a szakmai munkáját (Fotó: M. Németh Péter)
A kommüniké kissé nyakatekert szövege tartalmaz érdekességeket, az utolsó mondat pedig egyenesen jelzésértékű: az MLSZ végső esetben rendhagyó per szereplője is lehet.
A békekötést a Testnevelési Egyetem és az MLSZ által létrehozott szakbizottságokra bízták, azonban a kijelölt szakemberek egyetlen alkalommal ültek össze. A 40 perces megbeszélés jóformán botrányba fulladt, mert, mint a TF-sek által közzétett közleményből kiderül, Mezey György késett, majd sértődötten távozott.
Az egyetem szaktanácsadói csoportja emiatt – Nyerges Mihály dékán szóbeli beleegyezésével – írta a kommünikét, nyomatékosítva: a szakbizottság első ülésén világosan kiderült, a Mezey György nevével fémjelzett szövetségi küldöttség nem mutat hajlandóságot a közös munkára.
Bicskei Bertalan, aki a TF által delegált szakbizottságnak, valamint a szaktanácsadói csoportnak is tagja, a következőket mondta el az ügy kapcsán:
"Sajnos az elmúlt hét év, illetőleg a legutolsó egyeztetés során bebizonyosodott, hogy az MLSZ edzőképző intézete nem akar együttműködni – fogalmazott a mesteredző, aki a Kölnben szerzett pro-licenccel bárhol dolgozhat, és azon kevés magyar edzők közé tartozik, akit gyakorta csábítanak külföldi csapatok is a kispadjukra, viszont nem is olyan régen épp a mostani vita miatt kilépett az edzőbizottságból. – Ezért törvényességi véleményezést kérünk két kérdésben: egyrészt arról, hogy a magyar törvényeknek megfelelő-e a jelenlegi állapot az edzőképzésben, másrészt arról, hogy az államilag elismert diplomás edzőket az MLSZ-nek jogában áll-e eltiltani a munkavállalás lehetőségétől. Mi nem háborút akarunk, hanem rendezett viszonyokat, és bármi is lesz a vizsgálat eredménye, azt mi mindkét fél részére kötelező érvényűnek vesszük." ---- Mezey Györgyöt is megkérdeztük, ám a szakember a futballszövetség főtitkárának, Berzi Sándornak passzolta át a válaszadást.
Nos, Berzi Sándortól megtudtuk, Mezey György azért távozott a szakbizottsági tárgyalásról, mert a TF nem ugyanazt a szerződést akarta megtárgyalni, amelyet április közepén elfogadtak: "Mezey György azt tette, amit a hármas megállapodás megkövetel egy ilyen szituációban…" – mondta tömören az MLSZ főtitkára.
Kovács Etele, a szakbizottságban dolgozó dékánhelyettes szerint különösebb kifogásolnivalót nem tartalmazhatott az a szerződés, ami miatt Mezey György elhagyta a tanácskozást, mivel a háromoldalú megállapodás ki nem dolgozott munkatervi javaslatai szerepeltek abban. Érthetetlennek tartja ugyanakkor a mesteredző felháborodását, de hozzátette, nem ért egyet a szakcsoport kommünikéjével sem: "Meggyőződésem, hogy a helyzetet normális keretek között kell rendezni."
A magyar futball valóságát ismerve a dékánhelyettes délibábot kerget…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik