Három fehérvári sem játszhat

KUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBORKUN ZOLTÁN, PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2003.05.20. 21:07
Címkék
Erős csapatot szedtek össze a kispestiek a Bozsik-stadionban rendezett sajtótájékoztatóra, hiszen a liga részéről vétkesnek kikiáltott Hamar István mellett ügyvédje, Lőrincz Márton, valamint az MLSZ elnökségi tagja, a nemrég éhségsztrájkjáról elhíresült, de a beütött térdétől eltekinte meglepően jó színben lévő Kovács István is az újságírók rendelkezésére állt.
„Tessék, hogy bűnös lennék? Ez hallatlan!” – Hamar István állítja, ártatlan (Fotó: M. Németh Péter)
„Tessék, hogy bűnös lennék? Ez hallatlan!” – Hamar István állítja, ártatlan (Fotó: M. Németh Péter)
„Tessék, hogy bűnös lennék? Ez hallatlan!” – Hamar István állítja, ártatlan (Fotó: M. Németh Péter)
„Tessék, hogy bűnös lennék? Ez hallatlan!” – Hamar István állítja, ártatlan (Fotó: M. Németh Péter)
„Tessék, hogy bűnös lennék? Ez hallatlan!” – Hamar István állítja, ártatlan (Fotó: M. Németh Péter)
„Tessék, hogy bűnös lennék? Ez hallatlan!” – Hamar István állítja, ártatlan (Fotó: M. Németh Péter)
Utóbbi rögvest egy szakvélemény bemutatásával kezdte, amit saját maga szignált: nos, e szerint a Magyar Labdarúgóliga (MLL) fegyelmi bizottságának Hamar István ellen hozott határozata három indok miatt nem felel meg a fegyelmi szabályzatnak. Egyrészt a feljelentést ismeretlen tettes ellen tették, a rendőrség ráadásul feljelentéskiegészítést rendelt el, és Hamar ellen nem indult meg a büntetőeljárás – ezért játékengedélyének a büntetőeljárás jogerős befejezésééig való bevonása nem értelmezhető. Másfelől az MLL a jelen pillanatig nem indított fegyelmi eljárást, márpedig a vizsgálatot csak az írásbeli elrendelés után lehet lefolytatni – és ha nincs eljárás, vajon mi alapján lehet felfüggeszteni? Harmadszorra pedig a játékengedély bevonása fegyelmi büntetés – büntetést viszont csak az kaphat, akinek vétkességét a fegyelmi bizottság megállapította, és Hamar esetében ez nem történt meg. További apróság: a fegyelmi eljárásban részt vett Klement Tibor szervezési és szakmai ügyvezetőigazgató-helyettes, amivel megszegték az összeférhetetlenségi szabályt.
A kispestiek tehát nem értik az egész eljárást. Hamar rögvest ügyvédet is fogadott, hiszen nem kizárt, hogy ártatlansága bebizonyosodása után (milyen érdekesség: úgy tűnik, már az ártatlanságot kell bizonyítani…) kártérítési pert indít a liga ellen, például olyan megfontolásból, hogy egy zsíros külföldi szerződéstől a neve besározása miatt esett el…
Nézzük a másik oldalt! De nem az MLL képviselőit, hiszen számukra nyilatkozatstop van, hanem az ügy kirobbantóit, a fehérvári futballistákat kérdeztük. Elsőként Pomper Tibort, aki lassan már törzsvendég lesz a ligánál, és akiről lapunk keddi számában az egyik fehérvári elöljáró azt állította: nem mond igazat.
"Továbbra is az igazat mondom, ugyanazt, amit a meghallgatásokon is jeleztem: Hamar István nem akart bundázásra bírni. Ezért nem is értem a név nélkül nyilatkozó vezetőt…” – mérgelődött a futballista.
A kérdés persze továbbra is az: ha senki nem akart vesztegetni, akkor miért szóltak a fehérvári focisták feletteseiknek? Reméltük, hogy Tóth Norberttől például erre is választ kapunk, ám a középpályás kijelentette: egyelőre nem mondhat semmit. Nos, információink szerint azonban Tóth is Pomperhez hasonlóan válaszolt a fegyelmi bizottság kérdéseire, vagyis szerinte sem akart bundázni Hamar.
A fentiekkel pedig végképp egybecseng a kispesti támadó nyilatkozata, aki Pompertől egy telefonszámot kapott, Tóth Norberttől pedig húga Elvis Presley CD-lemezét kérte el…
Akkor meg mire fel az egész ügy?
Többen azt állítják, a fehérvári vezetők ijedtek meg túlságosan is. Merthogy Békéscsabáról felhívták, és megfenyegették őket, hogy amennyiben kikap a Videoton a Kispesttől, akkor feljelentik a csapatot a ligánál. Ezért a meccs előtt kiadták az ukázt: bárkit bármilyen ügyben keresnek a Honvédtól, azonnal köteles jelenteni ezt. Pomper és Tóth becsülettel jelentette is a keresést – de nem a megkeresést…
A kispesti drukkerek így egyre biztosabbak abban, hogy ok nélkül támadják csapatukat. Zalaegerszegre ezért a szokottnál jóval többen indulnak útnak (a buszos túrára a főszurkolóknál lehet jelentkezni), hogy demonstrálják: kitartanak végveszélybe került együttesük mellett.
Kovács Attila tulajdonos mindenesetre még bízik a bennmaradásban.
"Elsősorban a csapatra lehetnék mérges, hogy képtelen hozni a nyerhető meccseket, képtelen megverni például a Békéscsabát – mondta a tulajdonos. – Ha megnézzük a sorsolást, a papírforma alapján még mindig elkerülhetjük a kiesést. A Békéscsaba ugyanis két nála jobb csapattal mérkőzik, mi pedig a nagyon nehéz egerszegi fellépés után a már kiesett Dunaferrt fogadjuk.”
Lefordítva a számok nyelvére ez annyit jelenthet, hogy a Honvéd három pontot szerez, a Békéscsaba egyet sem – ezzel még a fővárosiak maradnának bent… Na de tudjuk, a papírforma nem minden, ezért kérdeztük is Kovács Attilát: ő nem próbálja ösztönözni a hét végén a soproniakat? Mondjuk azzal, hogy megsúgja nekik, a hazai győzelem elmaradása esetén feljelenti őket a ligánál…
"Még Fehérvárott mondta Szigli István, a Videoton sportigazgatója, hogy felhívta őket Supka Attila, és vereség esetére feljelentést ígért – mondta Kovács Attila. – Én nem élek ilyen eszközökkel. Mindazonáltal nagyon szomorú vagyok, hogy ennek a futballnak részese lettem. Már eldöntöttem, hogy mi lesz a nyártól velem, de azt szeretném, ha a hátralévő két forduló után térnénk vissza erre” – így a tulajdonos, ám szavaiból sejthető: ősztől nem a kispesti ügyek intézése lesz a feladata…
Kedden egész nap játékosokat hallgattak meg a ligában, és este jött is a csattanó: három fehérvári futballista, konkrétan a bundaügyben eddig nem szereplő Némedi Norbert, továbbá Pomper Tibor és Tóth Norbert játékjogát is azonnali hatállyal felfüggesztette a fegyelmi bizottság, mégpedig azért, mert vallomásaikkal félrevezették a ligát.
Itt tartunk most: de nem nagy rizikó megjósolni, folytatás következik.

Úgy, mint régen: (le)hallgatni arany?

Na, végre egy kis izgalom a magyar futballban… Előbb ugyebár a bundaügy, aztán a váratlanul kétesélyessé váló versenyfutás az aranyért, most pedig itt az újabb botrányszagú sztori: nem egy helyről hallottuk már, hogy – kapaszkodjanak meg – lehallgatják néhány "gyanús” labdarúgó telefonját. Székesfehérvártól kezdve Kispesten keresztül Békéscsabán át rebesgetik: az évtizedekkel ezelőtt bevált módszerhez nem most tavasszal folyamodtak először, már a nagy durranásként induló, ám szép lassan "leeresztő” tippmixügy kirobbanása, vagyis ősz óta rögzítik a beszélgetéseket.
Ezen a ponton tegyünk egy kis kitérőt: megtudtuk, büntetőeljárás során a rendőrségnek vannak megengedett eszközei, s ebbe a kategóriába sorolandó a lehallgatás is, amely bírói engedélyhez kötött. Kérdés, zajlik-e büntetőeljárás. Nos, igen, zajlik, hiszen Szieben László, a Magyar Labdarúgóliga igazgatója korábban többször is elismerte, tippmixügyben megtették a feljelentést, ám, hogy melyik kapitányságon, azt a nyomozás érdekében nem volt hajlandó elárulni.
Az már a rendőrség szerencséje, hogy a bunda- és a tippmixbalhé szálai időnként összefutnak. Mert bizony a jólértesültek (értsd: a focistákkal és a vezetőkkel baráti viszonyt ápoló szurkolók) tudni vélik, annál tutibb nincs, mint előbb eladni egy meccset, majd a biztos végeredmény tudatában megjátszani azt a fogadásos játékon. Fájdalom, állítólag nem egy ilyen találkozó akadt a magyaros BL-ben (a különböző vizsgálatok lezárultával megeshet, Bundázók Ligájává keresztelik át a mi kis bajnokságunkat…).
Mivel, és ez talán nem titok, többen a fehérváriakkal példálóznak, megkerestük a Videoton egyik elöljáróját, illetve futballistáját, vajon mit szól a fejleményekhez, elképzelhetőnek tartja-e, hogy megörökítik a modern kor követelményeinek megfelelően mobilkészülékeken folytatott beszélgetéseket.
"Hogy lehallgatnák a labdarúgók telefonjait? Erről aztán végképp nem tudok. Egyébként is kizártnak tartom” – íme Szigli István sportigazgató tömör válasza.
"Nem hallottam róla. Hozzáteszem, én lennék a legboldogabb, ha lehallgatnák mondjuk az én telefonomat, így legalább kiderülne, hogy bundaügyben igazat beszélek” – jelentette ki Pomper Tibor védő.
És persze bőszen tagadnak más klubok alkalmazottai is.
Mégis: az össznépi cáfolat ellenére jó néhányan biztosak benne, hogy hiába a nagy csend, a "nagytakarításba” kezdő liga, valamint a rendőrség kezében a lehallgatott beszélgetések jelentik az adut.
Ez esetben gyanítható, már csak idő kérdése, hogy mikor jönnek ki az ásszal…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik