Az FTC nyerte az alapszakaszt

SINKOVICS GÁBOR, TÓTH PÉTERSINKOVICS GÁBOR, TÓTH PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.04.06. 00:08
Címkék
Az alapszakasz utolsó fordulójára alaposan belehúzott a már elbúcsúztatott tél: vacogtató hideg és sűrű zápor rontotta a meccsre igyekvő emberek hangulatát. Újra előkerültek a kabátok, a meleg pulóverek és a kalapok, bár az is igaz, hogy nem jöttek ki túl sokan a szombati találkozóra. Idősebb ferencvárosi drukkerek jegyezték meg immár sokadszor a meccs előtt, hogy néhány éve elképzelhetetlennek tűnt, hogy ha a Fradi az élmezőnyben van, akkor nincs tízezer szurkoló a lelátón& Most szó sem volt ilyesmiről&
Pedig most jó meccsre volt kilátás, hiszen a tavasszal remeklő, százszázalékos teljesítmény nyújtó Videoton érkezett az Üllői úti stadionba, méghozzá azzal a céllal, hogy bravúros győzelemmel és az eredmények szerencsés alakulásával akár a felsőházba is bekerüljön. A Fradi ezzel szemben nyugodtabban készülhetett, főként amikor a zöldek meghallották, hogy a nagy rivális MTK pontot vesztett az "amatőr” Dunaújvárostól.
Ennek tükrében sok minden nem is történt az első félidőben…
A Fradi támadásai a vendégek tizenhatosánál elhaltak, de a Videoton kontráiban sem volt benne az igazi gólveszély. A fehérváriaknál egyébként Bicskei Bertalan alaposan megkeverte a kártyákat, kispadra ültette a legutóbb remekül irányító Szabó Tibort, és a Dunaferr ellen is gólt szerző Korsós Attilát, újra szerepet kapott viszont Dvéri Zsolt. A fehérváriak karmestere csipkedte magát, de bizony messze volt csúcsformájától. A közönség sokáig türelmesen figyelte a kedvencek totyogását, ám a harmincadik perc táján már felharsant a hangos fütty, s alighanem ez felébresztette az addig szunyókáló ferencvárosiakat, hiszen Kriston Attila nem sokkal későbbb szép mozdulattal gólt szerzett.
A vezetés birtokában összekapta magát a Fradi, és vezetett néhány veszélyesnek tűnő támadást, ám újabb gólt a szünetig nem sikerült szereznie. Az optimistább ferencvárosi drukkerek a vezetést követően természetesen emlegették a legutóbbi Ferencváros–Videoton meccseket, amikor is rendre macska-egér harc folyt a pályán, a fehérváriak remegő lábakkal érkeztek az Üllői útra, majd góllal teli puttonnyal távoztak onnan, háromszor kaptak négyet, egyszer pedig ötöt. Csakhogy ez a Videoton most jóval erősebbnek tűnik, mint a korábbi évek együttesei, így a féildőben még aligha lehetnek biztosak a hazai sikerben a zöld-fehér szimpatizánsok…
Félidőben nyilatkozott a Fradi válogatott játékosa, a sérült Gyepes Gábor, és a következőket mondta: "Sok a hiba, és túl sok labdát adunk el. Szerintem ez az oka annak, hogy keveset veszélyeztetjük a Videoton kapuját.”
Sok igazság volt abban, amit a ferencvárosi fiatalember mondott, ám a második félidőben úgyszintén jöttek a hibák sorozatban, ráadásul a ferencvárosiak számára rémisztő öt percet produkált a Videoton. Bicskei Bertalan egyértelműen támadó szellemben küldte pályára fiait, akik ezt megfogadták, hiszen rögvest kihagytak két ziccert. Különösen a csereként beállt Földes Gábor helyzete volt elképesztő, a csatár az ötösön szembe állt a hazai kapuval és addig-addig toporgott, amíg Szűcs Lajos hárítani tudott.
Kulcsmomentum volt ez, hiszen a pillanatnyi zavar után rendezte sorait a Ferencváros és ismét többet birtokolta a labdát ellenfelénél. Két játékosról külön-külön is szólunk kell. Az egyik Lipcsei Péter, aki nagy kedvvel futballozott, Tököli Attiláról viszont ezen a napon túl sok pozitívumot nem lehet írni, gyaníthatóan megviselte őt a válogatott veresége, és az a tény, hogy megint nem sikerült a hálóba találnia a címeres mezben. Rendkívül visszafogott teljesítményt nyújtott, igaz csak egy árnyalattal lehet jobban dicsérni nála Marek Penksát és Leandrót. A hazai csatársor visszafogottsága miatt alakult végül is szorosan a találkozó, a második játékrész kiegyenlített küzdelmet hozott és hiába cserélt Bicskei Bertalan, csapata ezúttal nem tudta megismételni a korábbi hetek eredményes és látványos játékát. A közönség rengeteg technikai hibát láthatott, ám a didergésnek és bosszankodásnak végül tűzijáték lett a vége. Amikor a jól bíráskodó Ábrahám Attila lefújta a mérkőzést, a hangszórókon keresztül bejelentették, amit természetesen minden Fradi-szurkoló tudott, hogy a zöld-fehér csapat végzett az alapszakasz első helyén. Tapsolt a publikum és megkezdődött a tűzijáték, az ég felé szálló zöld petárdákkal. A Ferencváros megérdemelten győzött, hívei pedig azzal a tudattal mehettek haza, ami sikerült az alapszakaszban, miért ne sikerülhetne a rájátszásban.

Percről percre

15. perc: Lipcsei indult meg középen, néhány méteren keresztül vezette a labdát, majd 24 méterről kissé jobbról, jobb külsővel
Mestermérleg

Garami József a Ferencváros szakmai igazgatója:

A gyôzelem miatt elégedett vagyok, a játékunkkal már kevésbé. Agresszíven, lendületesen futballozott a Videoton, nagyszerûen kontráztak a fehérváriak, olykor éppen a mi szögleteinket követôen.

Bicskei Bertalan a Videoton FCF vezetôedzôje:
Egyenlô erôk küzdelmét láthatta a publikum, amelybôl az a csapat jött ki gyôztesen, amelyik a kapu elôtt határozottabban lépett fel. Ez a csapat most a Ferencváros volt, hiszen kihasználta egyik lehetôségét, míg mi mindet elpuskáztuk.
lőtt, jóval a bal sarok mellé.
32. perc: Némedi passzolt keresztbe laposan a ferencvárosi 16-os előtt, éppen a futtából érkező Tóth Norbertnek, aki húsz méterről ballal lőtt is, Szűcs Lajos pedig szögletre bokszolta a bal felső sarok felé tartó labdát.
33. perc: Leandro ívelte át a labdát a bal oldalról, Kriston a 16-oson belül a jobb oldalon előbb átvette azt, aztán a jobb lábáról a balra tette, majd kissé kisodródott helyzetből hét méterről a blokkolni igyekvő Vasas mellettúgy csavart a jobb sarokba, hogy a labda a kapufát is érintve vágódott vissza a hálóba.
1–0
36. perc: A Videoton jutott szabadrúgáshoz a ferencvárosi kaputól húsz méterre. A balösszekötő helyéről elvégzett Pomper-szabadrúgást követően Szűcs Lajos letérdelt és magához ölelte a laposan középre tartó labdát.
43. perc: Kriston ballal adott középre a jobb oldalról, Tököli érkezett a jobb sarok felé, ám hat méterről a felső sarok fölé fejelte a labdát.
53. perc: Dvéri szöktette a bal oldalon megiramodó Tóth Norbertet, a korábbi Vasas-játékos Vukmir mellett csinált egy cselt, majd 13 méterről, jobbal a bal felső sarok felé tekert, ám a labda egy méterrel a kapufa mellett szállt el.
58. perc: Róth szerzett labdát saját térfelének a közepén, Dvérihez passzolt, majd futott tovább a bal szélen. Dvéri megindult, mintegy 15 méteren keresztül vezette a labdát, majd visszapasszolt Róthnak, aki becsapta Vukmirt, balról keresztbe ívelt, Dragóner feje mellett elszállt a labda, így a két perccel korábban beállt Földes Gábor tisztán maradt. A cserecsatár azonban hat méterről nem volt képes kihasználni a ziccert, mert Szűcs Lajosba lőtte a labdát.
64. perc: Lipcsei vállalkozott lövésre 24 méterre a kaputól, és a középről, jobbal leadott lökete után Végh Zoltán – annak ellenére, hogy vetődés közben megcsúszott – kiöklözte a labdát.
72. perc: Leandro bal oldali beadása után Risztics kifejelte ugyan a labdát, ám pontosan Lipcsei elé, aki 18 méterről, jobbal egyből lőtt is, a kissé pattogó labda azonban a bal kapufáról kifelé pattant.
82. perc: Róth a balösszekötő helyén kiszorított helyzetből próbálta jobb lábbal bevenni Szűcs Lajos kapuját, ám ez ismételten nem sikerült, mert a kapusról a mezőnybe pattant a labda, és ezt követően Balog szögletre tisztázott.
Fény és árnyék

Csak elismeréssel szólhatunk arról az ötletrôl, amely a bírócserérôl döntött. Tudniillik erre a találkozóra Dubraviczky Attila volt kirendelve, ám a fehérváriak ezt nehezményezték, mondván, a játékvezetô gyôri, márpedig ebben a fordulóban a fehérváriak riválisa, az ETO Kispesten szerepelt, és ugyebár az ördög nem alszik… Ezért jöhetett Ábrahám Attila, és máris helyreállt a lelki békéje mindenkinek.

Mintegy ötven fehérvári szurkoló érkezett az Üllôi úti stadionba, és szokásukhoz híven végigdobolták, -kiabálták a mérkôzést. Rajtuk nem múlhat sem idegenben, sem otthon a Videoton sikere. A nagy kérdés csupán az, hogy vajon mivel bôszítették fel a ferencvárosiakat, ám mindenesetre tény, hogy a félidôben néhány vehemensebb zöld-fehér szimpatizáns megindult a vendégszektor felé; a balhé a biztonságiak közbelépése miatt elmaradt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik