Azért a vendégek örülhettek

A mérkőzésről tudósított: PIETSCH TIBOR, S. TÓTH JÁNOSA mérkőzésről tudósított: PIETSCH TIBOR, S. TÓTH JÁNOS
Vágólapra másolva!
2003.03.21. 21:43
Címkék
Egy kartonlapot ragasztott ki a vendégöltöző ajtaja melletti falra Komjáti András, és arra akkurátusan felrajzolta, kinek kivel kell majd szembekerülnie a pályán. A soproni névsor új szereposztást jelzett, hiszen a néhány hét alatt alapemberré lett két szerb légiós, Mladen Lambulics és Bojan Lazics a kölcsönadási szerződésük értelmében péntek este nem léphetett pályára a Matáv gárdájában (helyettük Pintér Zoltán, illetve a kulcspozíciónak számító középhátvéd posztján Csiszár Ákos kapott feladatot). Lambulics nem is utazott el Budapestre, Lazics viszont elkísérte a társakat, mert el kellett rendeznie annak a lakásnak a sorsát, ahol az MTK-s időszakában lakott. Amint a taktikai megbeszélés véget ért, és kinyílt az öltözőajtó, Komjáti András akár rövid fogadóórát is tarthatott volna, hiszen egyre-másra érkeztek a régi ismerősök, hogy legalább egy kézszorítás erejéig köszöntsék a szakembert, aki 1992 és 1994 között pályaedzőként dolgozott a Hungária körúton.
A barátságos vendégfogadó-hangulat a pályáról már hiányzott, az MTK ugyanis már az első percekben igyekezett egyértelművé tenni, hogy a fő hadműveleti területnek a Matáv térfelét szemelte ki. A kék-fehérek támadó felfogását jelezte, hogy a hagyományosan a középpálya jobb odalán futballozó Zavadszky Gábor ez alkalommal Welton Silva mellett, amolyan második centerként várta a labdát, míg a jobbszél ellenőrzése Czvitkovics Péter dolga volt. Az első hazai helyzetre nem is kellett sokáig várni, ám Daniel Rednic az ötös sarkáról bedobást érően rúgta meg a labdát…

Czvitkovics Péter (balra) sokat harcolt Jozef Majorossal, de gólt ezúttal ôk sem lôttek
Czvitkovics Péter (balra) sokat harcolt Jozef Majorossal, de gólt ezúttal ôk sem lôttek
Czvitkovics Péter (balra) sokat harcolt Jozef Majorossal, de gólt ezúttal ôk sem lôttek
A soproniak jelentős erőket mozgósítottak hátsó alakzatuk stabilizálására, s kezdetben a védelmük folyamatosan teher alatt is volt, mivel a Matáv támadásépítése kimerült néhány ellencsapásból (e próbálkozások nemigen rongálták Hajdu Attila idegeit). Csöndesen pörögtek a percek, legfeljebb egy-egy nyűgös nézőtéri felhördülés jelentett eseményt, de meglepetésre a szurkolói elégedetlenkedés inkább a látogatókat motiválta, akik majd félóra elteltével Sira István révén egy életerős kapura lövésig is eljutottak. A taktikai szabálytalanságokkal széttördelt, drukkerszempontból bizony meglehetősen érdektelen birkózásba a hajrában Illés Béla csempészhetett volna némi futballt, de a csapatkapitány "tőle szokatlanul” ígéretes helyzetben a kaput sem tudta eltalálni…
A második félidőre Welton Silva nélkül érkezett az MTK, a brazil támadó combhúzódás miatt ugyanis nem vállalta a folytatást. E váltás azonban érdemi fordulatot nem hozott; a házigazdák továbbra is kötelességszerűen, ám teljességgel ötletmentesen robotoltak. Így aztán helyzetbe közülük továbbra is csak Illés tudott kerülni, más kérdés, hogy a 64-szeres válogatotton mintha átok ült volna ezen a téliesen hűvös estén… Ami a Matávot illeti, nos, a vendégeknél hiába küldte csatába Komjáti András az örmény válogatottba a napokban meginvitált Eguja Javrujant, a vendégek támadójátéka szinte elpárolgott, legfeljebb alkalmi kirándulásokat tettek a kék-fehérek térfelén, a hazai tizenhatos vidékét azonban jobbára ekkor is csak távolról szemlélgették. Igazi esélyük tehát nem volt arra, hogy megszülessen az MTK–Matáv párviadalok történetének első soproni találata a Hidegkuti-stadionban.

S mivel a gólszerzés az MTK futballistáinak erejét is meghaladta, akárcsak a tavalyi évadban, ez alkalommal is 0–0-val zárult a találkozó. A látogatókat a kissé váratlan pontrablásuk mellett ugyanakkor az is boldogíthatta, hogy az idei bajnokságban négy pontot is kasszíroztak a bajnokaspiráns ellen.

Mestermérleg

Egervári Sándor
az MTK vezetőedzője:
Nem sikerült feltörnünk a vendégek masszív védekezését, így elmaradt a várt győzelem. Gördülékenyebb lehetett volna a játékunk, ha gólt tudunk szerezni, ám ezúttal csupán helyzetekig jutottunk, a soproni kapu előtt rendre rossz döntéseket hoztunk. Csalódott vagyok.

Komjáti András a Sopron edzője:
Elégedett vagyok az eredménnyel, noha a mutatott játék természetesen nekem sem tetszett. Ennek ellenére egy bajnokesélyes otthonából sikerült pontot rabolnunk, s ez komoly fegyvertény. A második félidőre néhány játékosom elfáradt, így magunkra húztuk az MTK-t, de a cserékkel valamennyire sikerült frissítenünk.

Percről-percre

8. perc: Illés Béla középre ívelt szabadrúgásból, a soproni védők röviden szabadítottak fel, és kis híján ezt használta ki az MTK: Czvitkovics remek ütemben játszotta meg Rednicet, aki a labda átvételét követően kecsegtető helyzetbe került, csakhogy aztán a jobbösszekötő helyéről, kilenc méterről, jobbal csúnyán mellélőtt.
10. perc: A vendégek térfelének közepén Czvitkovics vezetgette a labdát, majd úgy döntött, ezúttal nem vonja be társait a játékba, és 25 méterről célba vette a Matáv kapuját. Gól csupán azért nem lett az egyéni akcióból, mert a középpályás jobblábas lökete után Farkas Balázs megkaparintotta a labdát.
14. perc: Zavadszky egy Ronaldo-féle biciklicsellel előbb becsapta Majorost, majd egy Beckham-szerű beadással hozta helyzetbe Czvitkovicsot. A szépségdíjas alakítás magát a címzettet is meglephette, tudniillik a fiatal futballista öt méterről Farkas Balázs kezébe fejelte a labdát.
24. perc: Az első soproni lehetőséget azután jegyezhettük fel, hogy a jobb oldalon felfutó Pintér által visszapasszolt labdát Bagoly húsz méterről, középről, jobbal egy méterre a jobb oldali kapufa mellé lőtte.
28. perc: A hazai szurkolók szerint Hajdu védése volt a szebb, míg a vendégdrukkerek állították, a soproni támadás érdemelt inkább elismerést. Bagoly előbb kényszerítőzött Balaskóval, majd a visszakapott labdával Tóth Mihályt játszotta meg, aki rögvest Sira elé továbbított. A találatait követően a kapufát rendszerint megcsókoló csatár ez esetben csak azért nem puszizkodhatott, mert a 13 méterről leadott, a jobb alsó sarokba tartó ballábas lövése után Hajdu nagy bravúrral szögletre tolta a labdát. Eztán tört ki a kisebb vita…
41. perc: A bal oldalon meglóduló Silva átemelt a másik oldalon kísérő Czvitkovicshoz, aki egyből szöktette Illést. A házigazdák csapatkapitánya csak Farkas Balázzsal állt szemben, azonban képtelen volt túljárni ellenfele eszén: hét méterről, jobb lábbal az elé vetődő soproni kapusba lőtt.
59. perc: A csereként beállt Dragan igyekezett meghálálni a bizalmat: a bal oldalról ívelte középre a labdát, pontosan Illés jobb lábára, csakhogy a hazaiak csapatkapitánya hat méterről föléemelt.
69. perc: Somogyi a bal oldalról végzett el szabadrúgást, a középre tekert labda Bagolyt találta meg, ám a soproni középpályás hét méterről egy méterrel a kapu fölé bólintott.
71. perc: Jezdimirovics passzolt Illéshez, aki 19 méterről, jobb lábbal, középről éppen középre lőtt, így Farkas Balázsnak nem okozott gondot, hogy magához ölelje a labdát.
79. perc: Rednic jobb oldalról elvégzett szögletrúgását követően Szmiljanics juttathatta volna vezetéshez az MTK-t, de Farkas Balázs megakadályozta, hogy a szerb légiós tízméteres, jobblábas kísérlete után a bal alsó sarokban kössön ki a labda.
A Borsodi Liga állása
1. MTK Hungária21144339–18+2146
2. Ferencváros20142439–16+2344
3. Újpest20104642–29+1334
4. Debrecen2089338–28+1033
5. Zalaegerszeg2085736–34 +229
6. Siófok2077625–25 028
7. Győri ETO2084831–33 –228
8. Videoton2066826–29 –324
9. Matáv Sopron21651033–35 –223
10. Dunaferr20451125–37–1217
11. Kispest20431325–46–2115
12. Békéscsaba20421425–54–2914
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik