Sabin Ilie góllal mutatkozott be

A mérkőzésről tudósított:KIRIPOLSZKY TAMÁS, SOMOGYI ZSOLTA mérkőzésről tudósított:KIRIPOLSZKY TAMÁS, SOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2003.03.12. 22:24
Címkék
A sors furcs fintora: szombaton néhány órás eltéréssel kapta meg a sárga lapját a debreceni Sándor Tamás és a ferencvárosi Adem Kapic  így mindketten kihagyták a forduló slágermeccsének tartott összecsapást, pedig ők ketten alighanem egymás közelében töltötték volna a szerdai 90 percet.
A hiányzók helyetteseinek kijelölésekor gyaníthatóan a debreceniek edzője, Szentes Lázár volt nehezebb helyzetben, hiszen neki a támadásokat szervező játékost, a csapat szellemi vezérét kellett pótolnia, és bár Garami Józsefnek is alapembere esett ki, de egy védekezésben jeleskedő futballistát talán könnyebb nélkülözni. Kedd este tovább szaporodtak Szentes gondjai, a meccset megelőző utolsó edzésen a befejező csatár, Marius Sumudica rosszul lett, kiderült, hogy szívritmuszavara van. A hazaiak edzője kénytelen volt a kezdőcsapatba jelölni Bajzát Pétert, akinek a sérülése után még nincs tökéletesen rendben a lába, és kifuthatott a pályára a frissen igazolt Sabin Ilie, akiről a Loki hívei azt remélték: nem úgy játszik majd, mint aki szabin van…
Nagy lendülettel kezdtek a csapatok, de veszélyes akciót sokáig nem jegyezhettünk fel. Kimondva, kimondatlanul, a debreceniek terve az volt, hogy a villámgyors Dombi Tibor megzavarja majd a kétségkívül rutinos, de talán kissé megkopott sebességgel közlekedő Keller Józsefet, ám ez csak terv maradt, mert a piros mezesek képtelenek voltak a meginduló szélső elé passzolni a labdát. A fővárosiaknál a szokásos módon elöl csak Tököli Attila állomásozott, mögötte két futballista (Sowunmi Thomas és Leandro) a középpályáról fellépve próbált zavart kelteni a hazai kapu előtt. Sowunmi felé több labdát is íveltek a társai, ám a nála alacsonyabb Szekeres Tamás a levegőben is rendre legyőzte őt.
Úgy tűnt, kiegyenlítettnek tűnő küzdelemben a Ferencváros akarata érvényesülhet valamivel jobban – egy látványos Dragan Vukmir-szóló tapsra ragadtatta a vendégek szurkolóit –, míg a debreceniek futballja igencsak akadozott. Láthatóan érződött Sándor Tamás hiánya: a középpályán nem volt olyan ember, aki begyűjtötte és pontosan elosztotta volna a labdát, ezt láthatta Szentes Lázár is, amikor a magyar mezőnyben technikásnak számító Böőr Zoltánt a bal oldalról a pálya közepére rendelte – a futballista Ronald Habival cserélt helyet.
Jó húzás volt, ha másért nem, akkor azért, mert az átalakítás után egy remek bal oldali váltás után az első szép akciót is láthatta a közönség, amelynek végén Ilie révén megszerezte a vezetést a hazai csapat. A találat hatására kicsit pörgősebb lett az iram, de továbbra is igen sok átadási hiba lassította a játékot. A hátrányba került FTC még a szünet előtt egyenlíthetett volna, amikor Lipcsei Péter kilépett a védők közül, de a helyzet kimaradt.
Nehezen indult a második játékrész. A pályára vonuló játékosok percekig vártak a szünetben rendezett, ám kissé elhúzódó rúgójáték befejezésére…
Hátránya tudatában a Ferencváros feljebb tolta hadállásait, az első játékrészben jobbára csak a védekezésre koncentráló Kriston Attila is a korábbinál jóval több alkalommal próbált meglódulni a jobb oldali vonal mentén, ám gyakran hiába tette, mert beadásai után különösebb gond nélkül mentettek a bekkek. Ment előre a Fradi, harcoltak, küzdöttek a zöld-fehérek, ám a vendéglátó csapat állta a sarat. Magyar pályán szokatlanul lüktető volt a tempó.

Fény és árnyék

A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében minden fejlesztést üdvözölni kell. Debrecenben felújították az öltözôépületet, és a húszmillió forintos beruházás nyomán csillogó-villogó öltözôk várták a futballistákat. Meglehet a változás – különösen a szurkolók számára – nem kimondottan szembeötlô, mégis érdemes róla szót ejteni, hiszen a stadionrekonstrukciós program enyhén szólva lelassult.


Látványos görögtűz-bemutatót tartott a Fradi-tábor a mérkôzés elején, ami viszont már cseppet sem volt szép, hogy a ferencvárosiak a máglyákat átdobálták a hazai nézôk közé. Felvetôdik a kérdés: mennyire volt alapos a motozás a bejáratnál, de a válasz nyilvánvaló, aligha volt olyan precíz az ellenôrzés, mint a másik oldalon – a Loki híveitôl ugyanis minden hasonló eszközt elkoboztak.
Bajzát nem bírta tovább, helyette a fiatal, tehetséges Andorka Péter jutott játéklehetőséghez, és a szándék nyilvánvaló volt, a gyors támadó lendületére alapozva a DVSC igyekezett gyors kontrákat építeni. Sajnos továbbra is sok hiba, pontatlan passz, rossz ütemű átadás miatt bosszankodott a publikum. Nem volt sportpályára illő jelenet az, amikor a Loki drukkerei Sowunmi ak-cióinál huhogni kezdtek, mintha a Nagyerdőben rengeteg bagoly telepedett volna le… Úgy tűnt, egy félreértelmezett labdakezelés eldönti a mérkőzést, Dragóner Attila alkarja a labdához ért, Kassai Viktor pedig joggal mutatott a büntetőpontra.
A házigazda győzelme a látottak alapján megérdemeltnek mondható, ugyanis a Loki soraiban sokkal több átlagon felüli egyéni teljesítményt láthattunk. Kiemelhető a pálya közepén rendkívül nagy mezőnymunkát végző Vincze Gábor produkciója, a ferencvárosi nevelésű játékos ezen a napon nem csupán abban jeleskedett, hogy rengeteg vendégtámadást megakasszon, hanem meglepő hatékonysággal szervezte a támadásokat. Noha a DVSC rendkívül jól szervezett és precíz védekezésének köszönheti elsősorban a három pontot, ez a találkozó alighanem Ilie nagyszerű bemutatkozásáról marad emlékezetes.

Mestermérleg

Örülök annak, hogy ezt a fontos mecs- cset megnyertük. A támadójátékunkkal akadt némi probléma az első negyvenöt percben, ekkor nem igazán találtuk a játék ritmusát, de a gól szerencsére megnyugtatta a csapatot. Sabin Ilie jó igazolásnak tűnik, beállításával nem vállaltam kockázatot, s góljával sikerült bizonyítania már az első mérkőzésén
Szentes Lázár, a DVSC vezetőedzője

Az első játékrészben voltak inkább lehetőségeink, a játék képe alapján ekkor akár vezetést is szerezhettünk volna. A Debrecen vezető gólja után már nem tudtunk újítani, a döntő szituációkban rossz döntéseket hoztunk, így a második félidőre – hiába futballoztunk harcosan – már fölénybe került a Loki. Most ennyire voltunk képesek.
Garami József, az FTC szakmai igazgatója

Percről percre

Sabin Ilie sokat futott, és ami a lényeg, akkor érkezett a Fradi-kapu elé, amikor kellett (Fotó: Czegláédi Zsolt)
Sabin Ilie sokat futott, és ami a lényeg, akkor érkezett a Fradi-kapu elé, amikor kellett (Fotó: Czegláédi Zsolt)
Sabin Ilie sokat futott, és ami a lényeg, akkor érkezett a Fradi-kapu elé, amikor kellett (Fotó: Czegláédi Zsolt)
19. perc: Vincze Gábor buktatásáért góllal kecsegtető helyről rúghatott szabadot Ilie, aki 22 méterről célozta meg a kapu jobb felső sarkát, és a jól meglőtt labda milliméterekkel kerülte azt el.
24. perc: Leandro labdájával Tököli lépett ki a védők közül. A ferencvárosi támadó Égert "megforgatta”, majd kissé kisodródva, nyolc méterről laposan a jobb kapufa mellé helyezte a labdát.
34. perc: Kiss Zoltán lendületesen futott el a jobb oldalon, felnézett, és pontosan gurított középre Bajzáthoz, aki kilenc méterről, jobbal, erőtlenül helyezett kapura, így Szűcsnek nem okozott gondot a lövés hárítása.
33. perc: Bajzát cselezgetett a bal oldalon, jó ütemben tette a labdát a felfutó Habihoz, aki az alapvonal közeléből beadott. Dombi közelről előrevetődve fejelt, Szűcs jó reflexszel hárított, de a kipattanóból Ilie jobbal, öt méterről, kapásból a jobb alsó sarokba vágta a labdát.
1–0
35. perc: Lipcsei bal oldali szögletrúgását követően Balog Zoltán fejelte a labdát a kapu előterébe, Tököli pedig ugyancsak fejjel a kapu mellé bólintotta.
39. perc: Lipcsei hámozta át magát a hazaiak védelmén, aztán kissé szorongatott helyzetben jobbról tíz méterről a hosszú sarok mellé helyezett.
56. perc: Vincze Gábor mesteri labdát adott, ugyanis a védők mögé ívelve hozta helyzetbe Bajzátot. Szűcs kimozdult, de a csatár gyorsabbnak bizonyult, és az ötös bal oldali sarkának tájékáról átemelt a kapus fölött, a labda viszont a bal kapufa mellé pattogott.
70. perc: Ilie indította a jobb oldalon Dombit, a védők nem érték utol a debreceniek futóbajnokát, aki 14 méterről jobbal a rövid sarok felé lőtt, a labda pedig az oldalhálót horpasztotta be.
81. perc: Bajzát jobb oldali beadásába Dragóner kézzel belekapott. Tizenegyes! Éger állt a labda mögé, és jobbal félmagasan nagy erővel a kapu bal oldalába bombázott.
2–0

Dobozban a lényeg

Aki már kóstolta, az esküszik rá, aki még nem ivott belőle, az hamarosan beleszerethet. Persze ez leginkább a Ferencváros szurkolóira lehet igaz, akik között bizonyára nagy-nagy népszerűségnek örvend majd a hétfőtől már üzletekben is kapható, zöld-fehér dobozban árusított Fradi sör. A Dreher Rt. és az FTC Rt. kezdeményezése nyomán került az új, üdítően zöld termék az üzletekbe, s a megállapodás értelmében minden eladott termék egy része a Ferencváros labdarúgócsapatának kasszáját gazdagítja. A sörösdoboz falán ölelkező ferencvárosi játékosok láthatók – a tavalyi FTC–Újpest mérkőzésen készült a felvétel, ám például Szkukalek Igor – aki a sörök nagy értője – szerint a lényeg nem az oldalán, hanem a dobozban van.
Két sikercsapat között született tehát megállapodás, a Dreher által készített Arany Ászok a sörmárkák versenyében áll igen előkelő helyen, a Ferencváros pedig a bajnokságban szerepel jól.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik