Továbbra is tombol a Ronaldo-mánia

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
• Dortmund
Vágólapra másolva!
2024.06.24. 14:11
Cristiano Ronaldo (Fotó: Szabó Miklós)
Noha „csak” egy gólpasszt adott, szinte kizárólag Cristiano Ronaldóra vetül a rivaldafény a portugál válogatott győzelme után, pedig a válogatott nemcsak a továbbjutást, hanem a csoportelsőséget is kivívta.

Portugália fölényes győzelmet aratott Törökország ellen szombaton (3−0), így nemcsak a továbbjutást, hanem a csoportelsőséget is megszerezte, és szinte tét nélkül készülhet a Grúzia elleni harmadik fordulós összecsapásra. A portugál csapatban többen is kiváló teljesítményt nyújtottak, például a mérkőzést hiba nélkül lehozó, 41 éves Pepe vagy a megállíthatatlan dinamóként dolgozó Bernardo Silva, a figyelem középpontjába azonban újfent Cristiano Ronaldo került, noha továbbra sincs gólja a tornán.

„Továbbjutottunk, és megvan az első hely. Büszke vagyok a csapatra, hajrá, Portugália!” – írta ki a közösségi oldalára a veterán klasszis, aki ezúttal messzire elkerülte a sajtót, az öltözőből gyakorlatilag titokban csempészték fel a buszra, hogy a vegyes zónában se vehesse észre senki. Jóllehet a csapattársait és Roberto Martínez szövetségi kapitányt is sokat faggatták CR-ről, elsősorban a harmadik portugál gólt eredményező, valóban önzetlen gólpassza miatt, amivel az Európa-bajnokságok vonatkozó örökranglistáján beérte a szintén nyolcig jutó cseh Karel Poborskyt.

„Most sokan óriási szenzációt kerítenek Ronaldo gólpasszából és abból, hogy milyen jó kapcsolatot ápol a csapattársaival a válogatottban, de ez csak azoknak jelent újdonságot, akik az elmúlt két évtizedben nem követték nyomon a csapatot, mert Cristiano ugyanígy állt hozzá a válogatotthoz és ugyanígy játszott mindig” – mondta a vegyes zónában a csapatkapitányról Rúben Neves.

A mérkőzés legjobbjának megválasztott Bernardo Silva is dicsérte Ronaldo önzetlenségét.

„A megfelelő döntést hozta a megfelelő pillanatban. Olyan képességű játékos, mint ő, simán elvihette volna a kapus mellett a labdát, de ott volt mellette üresen Bruno Fernandes, és a passz volt a legbiztosabb megoldás. Örülünk, hogy itt lehet velünk” – fogalmazott a középpályás.

Maga az érintett, azaz a gólpasszt kapó Bruno Fernandes a következőket fűzte hozzá: „Ronaldo a legeredményesebb játékosunk, és mint mindenki, ő is szeret gólt szerezni, viszont most olyan pillanatban, amikor megoldhatta volna egyedül, lepasszolta a labdát. Ez tökéletesen rávilágít arra, hogy a mi csapatunknál a győzelem sokkal többet ér, mint az egyén egy-egy gólja.”

Fotó: Szabó Miklós

A dicséretáradatból Roberto Martínez szövetségi kapitány is kivette a részét.

„Cristiano született gólvágó, a gólszerzésért él-hal, majd ott találja magát a kapussal szemben, mégis van szíve lepasszolni a labdát. Olyan példaértékű mozzanat ez, amelyet a világ összes akadémiáján tanítani kellene. A csapat mindenekfelett” – vélekedett Martínez a játékosról, aki minden idők legeredményesebb Eb-gólszerzője (14), és a legtöbb kontinenstornán (hat) a legtöbb mérkőzést (27) játszotta.

Ez a státusz is magyarázza azt az áhítatot és rajongást, amelyet a szurkolók éreznek Cristiano Ronaldo iránt. A dortmundi mérkőzésen a csapattal kivonuló gyerekek közül az egyik kislány szinte kételkedett abban, hogy CR valóban ott van vele hús-vér alakjában, és többször megérintette, hogy megbizonyosodjon róla. A mérkőzésen a támadóhoz először berohanó és egy közös képet készítő kissrác pedig konkrétan tizenöt perc hírnévre tett szert, a német Bild ugyanis interjút készített vele, amelyben elmondta, az édesapját is kénytelen volt megvezetni – azt mondta neki, hogy a mosdóba megy –, mielőtt berohant volna a küzdőtérre.

„Nem féltem, amikor beugrottam a pályára, de miután sikerült megcsinálni a képet, éreztem, a meccs után nagyon nehezen tudok majd elaludni” – mondta az egyébként török állampolgárságú Berat, akinek az édesapja négyszáz euróért vette a jegyet a mérkőzésre.

Ronaldo mellett persze azért akadtak sportszakmailag fontosabb témák, a portugálok ugyanis ezzel a teljesítménnyel ismét a fő esélyesek közé léptek elő, ami ilyenkor mindig plusz terhet ró a csapatra.

„Más mérkőzést játszottunk, mint Csehország ellen, de az összpontosítás, a csapatszellem és befektetett munka terén ugyanazt a teljesítményt nyújtottuk – kezdte értékelését a sajtótájékoztatón Roberto Martínez. – Sok szempontból javulást mutattunk az első meccshez képest, de általánosságban azért alakult máshogy a mérkőzés, mert mi szereztük meg a vezetést, és kiválóan menedzseltük az előnyünket. Mindenki bizonyította, tökéletesen felkészült a tornára, optimistán várjuk a folytatást.”

A kapitány természetesen nem akart túl messzire kalandozni.

„Egyelőre csak a Grúzia elleni mérkőzésig tervezünk. Nem szeretem a forradalom szót akkor, amikor esetleg több helyen változtatok a kezdőcsapaton, de tény, hogy a bőség zavarával küzdök, mert a huszonhárom mezőnyjátékosom közül mindegyiket a pályára küldhetném, és ugyanez vonatkozik a kapusokra is. Most legyen elég annyi, hogy aki korábban a kispadon kezdett, az bizonyos napokon bekerülhet a kezdőbe.”

Hasonlóan vélekedett Joao Cancelo, aki a vegyes zónában megerősítette, hogy változások várhatók a portugál kezdőcsapatban a Grúzia elleni találkozón.

„Még nem foglalkozunk a kieséses fázissal, csak a grúzok elleni meccsre összpontosítunk. Fantasztikus keretünk van, ragyogó munkát végzünk, mindenki úgy érez, ahogy én, azaz a nagy válogatott tornák jelentik pályafutásunk csúcsát. A szövetségi kapitány dönti majd el, ki játszhat, de úgy vélem, a harmadik csoportmeccsen várható némi rotáció a kezdőben” – fogalmazott Joao Cancelo, aki a 2021-es tornát kénytelen volt kihagyni koronavírus miatt, amelyet egyébként éppen a magyarok elleni nyitó mérkőzés előtt diagnosztizáltak nála.

A törökök érthetően levertek voltak, de a továbbjutással azért még nagyon is kalkulálnak.

 

„Tudtuk előre, hogy Portugália félelmetes ellenfél, én pedig első kézből is megerősíthetem, hiszen a portugál bajnokságban játszva számos kiváló képességű játékossal találkozom. Megérdemelték a győzelmet, mert jobbak voltak, gratulálunk nekik, nekünk innentől kezdve az a feladatunk, hogy talpra álljunk a vereségből, és mindent megtegyünk a győzelemért az utolsó fordulóban a csehek ellen, mert továbbra is a nyolcaddöntő a célunk” – fogalmazott a vegyes zónában Orkun Kökcü, a Benfica légiósa.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik