Szenvedélye a góllövés

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.12.09. 11:12
Címkék
Méry Rita az MTK emblematikus játékosa, jelenleg a góllövőlista ötödik helyén áll, és a válogatottban is rendszeresen pályára lép. A mosolygós...

Méry Rita az MTK emblematikus játékosa, jelenleg a góllövőlista ötödik helyén áll, és a válogatottban is rendszeresen pályára lép. A mosolygós csatár igyekszik mindennek a pozitív oldalát nézni, de azért két lábbal áll a földön. Már amikor épp nem ollózásból lő bombagólt.Méry Rita az MTK emblematikus játékosa, jelenleg a góllövőlista ötödik helyén áll, és a válogatottban is rendszeresen pályára lép. A mosolygós csatár igyekszik mindennek a pozitív oldalát nézni, de azért két lábbal áll a földön. Már amikor épp nem ollózásból lő bombagólt.

A szurkolók egyik nagy kedvencével beszélgettem a kezdetekről, kupákról, jövőképről, Zidane-ról - és még az NFL is szóba került. Klubhűség.

Jöjjön a szokásos beugró kérdés: hogyan, mikor, kinek a hatására kezdtél focizni?

Általános iskolában „fiús” osztályba jártam, ahol a fiúk többsége a testnevelés órákon és az kívül is focizott. Van egy fiú ikertestvérem, akivel egy osztályba jártam, ő mindig focizott, és mint jó testvér, én sem akartam külön lenni, így kezdetben a kapuba állítva, később pedig a mezőnyben is csatlakoztam hozzájuk. Minden évben hagyományosak voltak az iskolák közötti mini bajnokságok, kupák, amin mi is részt vettünk, úgyhogy igazából innentől datálom a "karrierem" kezdetét.

Hogyan reagált családod, környezeted arra, hogy focista akarsz lenni?

Nagypapám és édesapám is focizott fiatalabb korában, ebből adódóan nem lepődtek meg, hogy én is inkább a focipályán vagyok otthon.

Hogyan kerültél szervezett keretek közé?

Középiskolába Székesfehérváron jártam, és ott találkoztam először női focicsapattal, aminek nagyon örültem, mert így legalább folytathattam hobbimat. 2001 nyarán egy újságban olvastam az MTK toborzóját. Először még csak kósza ötletnek tűnt, hogy megpróbálom, de apukám és barátai bíztatására („mit veszíthetek?”) megpróbáltam. Nagyon örültem, hogy elsőre jó benyomást tettem, és szeptemberben már Budapesten találtam magam. Akkori edzőm, Nikandish Hossein és felesége segített iskolát és kollégiumot keresni, így gördülékenyen indult a pesti életem.

És a sikerek sem maradtak el.

Egyből sikerült megnyernünk az NB II-t, majd pár éven belül a Magyar Kupát és a bajnokságot is.

A neved összeforrt az MTK-val, mindent megnyertél már itthon a csapattal. Nem vonz a külföldi karrier?

Többször elgondolkodtam már rajta én is, hogy már tíz éve ugyanott játszom, de igazából nem nagyon foglalkoztatott az eligazolás lehetősége, bár túlzott külföldi keresletet se tapasztaltam magam iránt. Pár évvel ezelőtt a külföldre igazolás még nem volt ennyire "népszerű", mint manapság, bár volt pár jeles hírvivőnk, de mivel tisztában vagyok azzal, hogy nem ebből fogok hátra lévő életemben élni, ezért mindig próbáltam arra törekedni, hogy a foci után el tudjak indulni az életben: legyen szakmám, végzettségem, és persze munkám. Jelenleg is munka mellett járok nap mint nap edzésre, ami kicsit fárasztó, de így legalább megfelelek a magam állította elvárásoknak.

Itthon nincsenek könnyű helyzetben a labdarúgók – neked mi hiányzik legjobban a futballból?

A futballból nekem leginkább a közönség hiányzik. Volt már szerencsém több ezer néző előtt játszani vagy a válogatottal teltházas meccsen élőben szurkolni. Nem kell kielemeznem szerintem, hogy mennyi pluszt jelent a pályán lévőknek.

Mit gondolsz, miért van az, hogy Magyarországon annak a kevés lánynak, aki focizni kezd, nagy része 12-14 évesen abbahagyja a játékot?

Az én esetem is példa arra, hogy miért tűnnek el a lányok 12-14 évesen: én is csak középiskolában szembesültem azzal, hogy egyáltalán van külön női foci, lehet, hogy ha nem olyan iskolába járok, én sem jutok el idáig. Most már azért több információ árad az iskolák felé, így tisztában vannak azzal, hogy van ilyen lehetőség, de szerintem a szülők azok, akik megpróbálnak hatást gyakorolni a gyerekre, mondogatják, hogy ebből nem fog megélni. Igazuk van szerintem, és én is sokszor hallottam ezt, nem véletlenül ragaszkodtam én is az iskolák elvégzéséhez. Most, hogy már dolgozom, megnyugodtak otthon is, hogy ment a kettő egyszerre is.

Melyik eddigi pályafutásod kedvenc meccse? Mire vagy a legbüszkébb?

Olyat, hogy kedvenc meccs, nem tudnék kiemelni, több emlékezetes van. Ezek közé sorolnám két FTC elleni mérkőzésünket, amikor többek között az én gólommal, góljaimmal sikerült vert helyzetből a mi javunkra fordítani az eredményt. Szívesen emlékszem a válogatottban a szlovákoknak rúgott 3 gólomra, de ha már kedvencet kell írnom, akkor azokat a mérkőzéseket sorolnám ide, amelyek nagyban hozzájárultak a kupagyőzelem, bajnoki cím kiharcolásához. A rangadók.

A válogatott idei szereplése nem volt épp felhőtlen, sokszor olyan meccseken hullajtottatok pontokat az Eb-selejtezőkön, amelyeken a játék képe alapján nem kellett volna. Minek tudható be a hullámzó teljesítményetek?

Tény és való, a válogatott a keret alapján többre hivatott, mint amit eddig elért a selejtezők során. De ha a sorsolás után latolgatásba kezdtünk volna látatlanban, akkor visszatekintve most fájó pont talán csak az északírek elleni eredmény lehetne. Ez nem az, mint amire számítottunk, és a belgák ellen is minimum döntetlennel számoltam volna. Arra, hogy az izlandiakkal szoros meccsen szoros eredményt értünk el, a pozitív oldalt nézve azt mondom, hogy benne van ebben a csapatban a bravúr, ha továbbra is együtt marad a társaság és elkerülik a sérülések.

Mit vársz a válogatottól 2012-ben? Milyen külső (szövetségi, szurkolói, stb) segítség jönne jól a javuláshoz?

A szövetségtől minden lehetőséget és segítséget megkapunk, több edzőmérkőzést szerveztek már le a jövő évre, és tudtommal a télen egy nagyobb tornán való részvétel lehetősége is felmerült. Ennek külön örülök, mert volt már példa erre, amikor az Universiadén szerepelt a jelenlegi válogatott gerincét alkotó társaság. Az ott eltöltött idő a vb- selejtezőkön hozott eredményt, ahol szinte az utolsó fordulóig versenyben voltunk az első két hely valamelyikéért. Remélem, amennyiben ez a torna összejön, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy azokat a meccseket, ahol nüanszokon múlt a siker, jövőre sikerüljön majd behúzni.

Hol tartod a temérdek kupádat, érmedet?

Kupáim inkább a kispályás tornákból adódóan vannak: gólkirály, legjobb játékos; inkább érmekből van több. Ezeket otthon a szobámban, a polcon tartom.

Nézzünk néhány villámkérdést! Kedvenc sportolód?

Zinedine Zidane

Kedvenc filmed?

A velencei kurtizán

Kedvenc könyved?

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Kedvenc ételed?

Máglyarakás, borsóleves

Kedvenc csapatod?

Manchester United, angol válogatott

Ha együtt vacsorázhatnál három személlyel (bárkivel, legyen élő vagy holt) a világtörténelemből, ki volna az?

George Clooney, Bon Jovi, Tom Brady (New England Patriots)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik