Milyen az ideális futballista?

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.12.26. 10:12
Címkék
Tessék, megmutatom: szemtelenül fiatal, mégis azon gondolkodik, mit tehet a női futball jövőjéért. Mármint azon kívül, hogy rúg átlagosan...

Tessék, megmutatom: szemtelenül fiatal, mégis azon gondolkodik, mit tehet a női futball jövőjéért. Mármint azon kívül, hogy rúg átlagosan egy gólt meccsenként az NB I-ben, és alapember a válogatottban. Rácz Zsófia, a Viktória FC középpályása tehetséges, céltudatos, szókimondó – és vérbeli profi. Jövőkép.Tessék, megmutatom: szemtelenül fiatal, mégis azon gondolkodik, mit tehet a női futball jövőjéért. Mármint azon kívül, hogy rúg átlagosan egy gólt meccsenként az NB I-ben, és alapember a válogatottban. Rácz Zsófia, a Viktória FC középpályása tehetséges, céltudatos, szókimondó – és vérbeli profi. Jövőkép.

Hogyan kezdtél focizni, hogyan kerültél első osztályú csapatba?

Már gyermekkoromban az életem részévé vált a labdarúgás. Ahol tudtam, fociztam. Édesapám által kerültem hamar kapcsolatba ezzel a sporttal. Ő volt a családból az, aki rám ragasztotta a foci iránti szenvedélyt. Pályafutásom az iskolai fiúcsapatban kezdődött, ahol Cs. Kovács László edző kezei alatt nevelkedhettem. Később női csapatba igazoltam, ott NB II-ben játszottam, majd Vas megyébe tettem át székhelyem, Markó Edina személyének köszönhetően. A Viktória FC-ben kezdődött el első osztályú pályafutásom.

A családod hogyan fogadta, hogy a kislányukból futballista lett?

Igazából nem nagyon volt más választásuk, mint elfogadni, hogy a foci az életem része. Többüknek meg kellett barátkozni azzal a tudattal, hogy fiús sportot űzök, de idővel megszokták. Amiben tudtak, támogattak, és segítettek, hogy minden célomat elérjem. Édesapámnak nagyon sokat köszönhettem.

Mit gondolsz, Magyarországon miért idegenkednek ennyire a női focitól? Miért mellőzi a sajtó?

Hogy mit gondolok? Sokan úgy ítélik meg a női focit, hogy egy mérkőzést sem látogattak meg. Vannak emberek, aki szimplán azt mondják, hogy a foci férfi sport, a nők válasszanak más elfoglaltságot. Valószínűleg a sajtó azért mellőzi a női labdarúgást, mert nem látja benne a fantáziát. Pedig egy jó reklám tömegeket vonzhatna, lendíthetne a női foci fejlődésén.

Csábít a külföldi futballkarrier? Hová mennél szívesen?

Mindenképpen szeretném kipróbálni magam egy jó színvonalú, külföldi bajnokságban. Valahol angol nyelvterületen próbálnám ki magam, de a Bundesligát sem utasítanám vissza. Lehetőség van, csak élnem kell vele.

Volt már olyan, hogy látva az üres lelátókat, tapasztalva az érdektelenséget, úgy érezted, nem érdemes ennyi mindent feladni a futballért?

Nekem már nem újdonság, ha a lelátókon csak elvétve vannak nézők. Sajnos a magyar bajnokságra ez a jellemző. Viszont ez nem lomboz le. Nagyon sok mindent kaptam a focitól, és amit eddig rá áldoztam, nem sajnálom.

Ha együtt vacsorázhatnál egy nő futballistával, ki volna az?

Jó kérdés, talán Mia Hamm. Bár már nem aktív játékos.

Mit kérdeznél tőle?

Hogy mi kell ahhoz, hogy egy ilyen sikeres karriert fusson be egy játékos, mint ő.

Ha jól tudom, részt vettél az U17-es csapat edzésében is. Távlati céljaid között szerepel komolyan foglalkozni az edzősködéssel?

Tavaly voltam az U17-es csapat edzője, idén már nem tudtam velük együtt dolgozni, a felnőtt csapat és a válogatott programjai nem fértek össze az edzősködéssel. Terveim között szerepel, hogy a későbbiekben, mikor felhagyok az aktív játékkal, edzői pályára lépjek.

A kislányokat nemigen motiválhatod hatalmas pénzekkel, óriási rajongótáborral, mint a férfi labdarúgásban. Mivel biztatod azokat, akik tehetségesek, de nehéz a tanulmányaik/munka mellett még a focira is koncentrálniuk?

A tehetség nem minden, általában pont azokkal a játékosokkal van a probléma, akik előtt nagy jövő áll. Persze vannak kivételek. Nehéz őket motiválni, ebben a korban minden más fontosabbá válhat. A szülők lelkesedése elengedhetetlen, szükség van az ő támogatásukra is. Próbáljuk megmutatni nekik, hogy mi mindent meríthetnek a fociból, mivé válhatnak ezáltal. Ha töretlen a hozzáállásuk, akkor bármi lehetséges.

Szerinted mire volna a legnagyobb szükség ahhoz, hogy a lehető legtöbb kislány kezdjen el focizni- és ne hagyja abban 13-14 évesen, ahogyan az manapság leggyakrabban történik?

Megfelelő körülményeket kell teremteni a játékosoknak. Értem itt a versenyeztetést, a felszerelést, a pályák minőségét, az edzők szakképzettségét. Sorolhatnám még. Tömegesítésre lenne szükség. „ A barátnőm focizik, én is szeretnék…”

Edzettél már fiúkat?

Korábban egy edzőtársammal egy U12-es csapatot edzettünk, ahol fiúk lányok is voltak egyaránt.

Könnyebb egy nőnek női edzővel dolgozni – esetleg a nemnek semmi jelentősége, csak a személyiség és a tudás számít?

Vannak helyzetek, amikor nincs jelentősége annak, hogy férfi vagy nő az edző. Így is, úgy is lehet jó szakember valaki, ez független a nemtől. Én férfi és női edzőimmel is egyaránt kijöttem.

Van edzői példaképed?

Igen, korábbi edzőm, Markó Edina. Nagyon sokat tett a női labdarúgásért mind játékosként, mind edzőként. Emberileg és szakmailag is sokak példaképe lehet.

Az is! És akkor a végére néhány villámkérdés:

Kedvenc ételed:

A rakott krumpli

Kedvenc filmed:

Twilight

Könyved:

Twilight

Sorozatod:

Gyilkos elmék

Mi volt a legviccesebb dolog, amivel valaha is megszívattak a csapattársaid?

Haha, inkább én szoktam viccelődni másokkal. 8-)

Ki a kedvenc játékosod?

Zinedine Zidane. Nekem ő a favorit.

Szurkolsz valamelyik csapatnak?

Manchester United-fan vagyok, függetlenül attól, hogy most kiestek a BL-ből.

Milyen vagy, amikor meccset nézel? Csendesen szurkolsz vagy őrjöngve szidod a bírót? :)

Általában többen nézzük a meccseket. Soha nem megy, hogy ne szólaljak meg, ne kommentáljam az eseményeket. Egyszóval: beleélem magam. :)

Ezt a három dolgot vinnéd magaddal egy lakatlan szigetre:

A labda biztosan köztük lenne. :)

A legemlékezetesebb meccs, amit valaha is láttál:

Győri ETO–Diósgyőr 5-4, egy 1997-es bajnoki mérkőzés. Az utolsó percben fordított az ETO. A helyszínen nézhettem végig a meccset, több ezer emberrel együtt. De amit még nem felejtek el, az az 1998-’99-es BL-döntő. Ahol a Manchester United 2-1-re legyőzte a Bayern Münchent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik