Csodalány a Fradiból

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.11.04. 11:11
Címkék
Mondták, hogy van egy kislány, aki úgy vezeti a BLSZ U15-ös bajnokságának góllövőlistáját, hogy csapata, a Fradi négy helyett még csak két...

Mondták, hogy van egy kislány, aki úgy vezeti a BLSZ U15-ös bajnokságának góllövőlistáját, hogy csapata, a Fradi négy helyett még csak két meccset játszott. Persze, ez nem nehéz úgy, hogy egy meccsen ötöt rámol be a Tabáni Spartacus ellen. A kislány jelenleg 63 hivatalos meccsen 48 gólnál jár. Tizennégy évesen, fiúk ellen. Megkerestem, hogy bemutathassam a Kötényblogon – Svédországban értem utol. Kaján Zsanettről máris azt beszélik, nagyobb lehet, mint Jakabfi.Mondták, hogy van egy kislány, aki úgy vezeti a BLSZ U15-ös bajnokságának góllövőlistáját, hogy csapata, a Fradi négy helyett még csak két meccset játszott. Persze, ez nem nehéz úgy, hogy egy meccsen ötöt rámol be a Tabáni Spartacus ellen. A kislány jelenleg 63 hivatalos meccsen 48 gólnál jár. Tizennégy évesen, fiúk ellen. Megkerestem, hogy bemutathassam a Kötényblogon – Svédországban értem utol. Kaján Zsanettről máris azt beszélik, nagyobb lehet, mint Jakabfi.

Mikor, hol, hogyan kezdtél el focizni?

Szinte amikor járni tanultam. Apukám focizott, és mindig jártunk a meccseire, így engem igazából más sport nem is érdekelt. Aztán hétévesen kerültem a Fradiba, Deli Anikó volt a legelső edzőm. Néhány hónap múlva átkerültem a Fradi ’98-as fiúcsapatához, majd a ’97-es (saját korosztályú) fiúkhoz. Tovább sajnos már nem focizhattam a fiúkkal, a kiemelt bajnokság miatt, így másfél éve a lányokhoz kerültem. Tehát mindig a Fradiban fociztam, akár fiú- akár lánycsapatról is volt szó.

Annak a bizonyos 5-5-nek így fest a jegyzőkönyve

Milyen érzés volt fiúk között játszani?

Igazából amióta csak focizom, 85%-ban közöttük játszottam, most pedig, hogy egy éve átkerültem a lányokhoz, a fiúk ellen lépek pályára. Tulajdonképpen tehát a fiúk játékát mondhatnám megszokottnak.

Milyen poszton kezdtél játszani, hol érzed igazán jól magad a pályán?

Balhátvédként kezdtem, majd sokáig középpályás voltam, és most már csatárposzton is bevethető vagyok. Itt, illetve középpályásként szeretek legjobban játszani.

Nézni is szereted a focit?

Igen, bár csak ritkán jut rá idő.

Van kedvenc csapatod, játékosod?

A kedvenc csapatom a Barcelona, kedvenc játékosom pedig Cristiano Ronaldo és Ronaldinho.

Mit szól a családod és a környezeted a szenzációsan induló futballkarrieredhez?

Mára mindenki megszokta a környezetemben, hogy focizom. A szüleim mindig is támogattak, ezért is vagyok talán tehetséges. Apu gyakorolt velem mindig. De még nem beszélnék futballkarrierről, egyelőre sajnos messze állok attól. Talán inkább úgy mondanám, hogy már kezdenek "megismerni".

Épp Malmőben értelek utol. Hogyan kerültél Svédországba?

Vannak még olyan barátok, akik a tehetséget nézik, és nem az üzletet. Segíteni szeretnének nekem, hogy majd egyszer a sok munka és gyakorlás után profiként is pályára tudjak lépni. De ha nem gond, erről többet még nem szeretnék beszélni.

Rendben. Hol szeretnél játszani, mit szeretnél elérni a futballban?

Célom, hogy profi labdarúgó lehessek, abból élhessek, amit szeretek csinálni, ezzel is példát mutatni sok kislánynak, hogy ha nehéz is, de igenis van lehetőség. Először is szeretnék válogatott lenni, majd külföldön játszani akár Svédországban, akár majd egyszer, talán, Amerikában.

Egyetlen lányként szerepelsz a BLSZ U15-ös góllövőlistáján az első tízben, félelmetes a gólátlagod. Mit gondolsz, miért vagy ilyen sikeres a fiúk között?

Mert kiskorom óta olyan képzést kaptam a fiúk között, hogy a cselezésben, gyorsaságban, erőben úgymond azonos partnerként tudnak kezelni, nem „egy lány” vagyok a számukra, hanem azonos tudású csapattárs voltam, most pedig ellenfél. Köszönhetem ezt természetesen az edzőimnek, hogy egyáltalán ott lehettem, és fejlődhettem a fiúk között.

A góllövőlista jelenlegi állása. Elég sokatmondó...


Mit tanulhat egy fiú egy lánytól a futballban - és mi az, amit te tanultál a fiúktól?

Mit tanulhat a fiú a lánytól? Talán a kitartást, és azt, hogy ne becsüld le az ellenfeled, mert sosem tudhatod, hogy ő mire képes. Hogy én mit tanultam? Hogy gyorsabban kell gondolkozni a pályán, mindent gyorsabban kell csinálni (csel, passz, stb.).

Mennyit edzel egy nap?

Minden nap másfél-két órát edzem a csapattal, és tornatagozatos iskolába járok, ahol a tornatanárom is eléggé "képez". Ezen kívül, ha az időm engedi - sajnos elég ritkán -, mozgáskoordinációra járok.

Van már némi rálátásod a svédországi viszonyokra. Érezhető valami abból, hogy mennyivel népszerűbb ott a szakág?

Sajnos még nem focizom ott, de ahogy látom, sokkal nagyobb a női foci nézettsége, úgy biztos nehezebb is megfelelni - de az elismerés is nagyobb. Könnyebb, mert vannak szponzorok, támogatók. Elismerik őket, például az ottani sporttévé és rádió közvetíti a hétvégi mérkőzéseket. A meccsekre kilátogatók között a szponzorok által felajánlott ajándékokat sorsolnak ki. Az edzéseken pedig egyszerre több edző vesz részt és segíti a játékosok fejlődését. Más világ.

Mi a legnehezebb dolog, amivel találkoztál a futballban?

Mindig az elvárt szintet hozni. Mindig jól játszani, gólt rúgni, mikor éppen vesztésre állunk, akkor is.

Mit szeretsz a leginkább a fociban?

Gólt lőni, és természetesen nyerni!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik