Minden edzésen az életéért küzd

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.08.10. 11:08
Címkék
Akár a magyar Martának is nevezhetnénk: Jakabfi Zsanett három éve a magyar női labdarúgás megkoronázott királynője, a Bundesliga sztárja, a...

Akár a magyar Martának is nevezhetnénk: Jakabfi Zsanett három éve a magyar női labdarúgás megkoronázott királynője, a Bundesliga sztárja, a VfL Wolfsburg egyik kedvence. A mindössze huszonegy éves csatár nem csak önmagával szemben szigorú, de a hazai labdarúgás ügyével kapcsolatban is. Zsani mesélt nekünk németországi mindennapjairól, arról, miért fontos a tanulás, és milyen érzés kívülről figyelni egy vb-t.Akár a magyar Martának is nevezhetnénk: Jakabfi Zsanett három éve a magyar női labdarúgás megkoronázott királynője, a Bundesliga sztárja, a VfL Wolfsburg egyik kedvence. A mindössze huszonegy éves csatár nem csak önmagával szemben szigorú, de a hazai labdarúgás ügyével kapcsolatban is. Zsani mesélt nekünk németországi mindennapjairól, arról, miért fontos a tanulás, és milyen érzés kívülről figyelni egy vb-t.

Mindenekelőtt menjünk vissza a kezdetekhez: "kicsi Zsanett" hány évesen, hol, hogyan kezdett el focizni? Eldöntötted, hogy egyszer labdarúgó leszel vagy „csak úgy” megtörtént veled?

Amióta az eszemet tudom, egyszerűen minden gondolatom a labda körül forog. Egyre tisztán emlékszem, amikor apukám meccset játszott és egy öreg bácsi vigyázott rám és azt mondta: micsoda jó játékos az apád! Úgy érzem, ettől kezdve lett ez a célom, hogy én is olyan jó játékos legyek! Aztán tesi órán az iskolában kezdtem, és hát volt gömbérzékem. :) Apukám csiszolgatott, tanítgatott, így kezdődött minden. Minden álmom Németország volt.

Még mindig szemtelenül fiatal vagy, ennek ellenére háromszor választottak az év legjobb magyar játékosának. Mi a sikered titka?

Azt pontosan nem tudom, talán csak annyi, hogy nem elégszem meg azzal, ami van. Többet szeretnék tanulni, fejlődni, új kihívásokat és megmérettetéseket akarok, mert ezek visznek előre - és ez igaz a magánéletemre is. Annak, hogy háromszor voltam az év legjobbja, nagyon örülök, leginkább ezzel mutatják meg az otthoni vezetők, hogy figyelemmel kísérnek, ez minden embernek és sportolónak megtiszteltetés.

Tudatosan teszel minden nap azért, hogy egyre jobb és jobb légy? Mi jár a fejedben a nehéz edzések alatt?

Minden nap úgy kelek fel, hogy ez lesz a legjobb napom! Muszáj, hogy pozitívan kezdődjön. A nehéz edzések alatt leginkább arra gondolok, hogy az életemért küzdök, és hogy nem szabad megállni... Egy edzés csak két óra fáradtság, tehát huszonkét óra marad arra, hogy kipihenjem magam.

Németország a női foci Mekkája. Míg Angliában az ezer körüli nézőszám jónak számít, ti négy-ötezer szurkoló előtt játszotok. Milyen érzés ezek után hazajönni a válogatott meccseken is kongó lelátók közé?

Nagyon jó érzés az, ha több ezren kíváncsiak ránk, de őszintén megmondom, nem lepődöm meg, ha hazamegyek és üresek a lelátók. Én már azt is értékelni tudom, hogy egyáltalán magyarok vesznek körül. Azt, hogy otthon nem kíváncsiak ránk, természetesen szomorúnak tartom, hisz nem egy magyar lány áldozza egész életét a focinak. Azt, hogy hol a probléma, szerintem felesleges firtatni, mindenki tudja…

Egyik interjúdban azt mondtad, odakint felismernek az utcán, autogramot kérnek. Mit gondolsz, itthon miért nem tudott ide eljutni még a női futball?

Igazából mindehhez reklámok kellenének, hirdetések, hogy többen járjanak meccsekre, ám erre nincs pénz. Legalábbis ezt mondják. Az érdekeltség is hiányzik, szerintem a magyar embert nem hozza lázba a magyar női foci, hisz a férfi focit sem nézik már annyian (nem is csodálom), és szerintem ez a helyzet így, hogy senki nem akar vagy tud mit tenni, nem is nagyon fog változni.

Nehéz volt beilleszkedned odakint - megszoknod a hatalmas különbségeket – vagy az ember könnyen beleszokik a jóba? Kint maradsz?

Beilleszkedni nem volt egyszerű, de túlságosan nehéz sem. Én annyira jól érzem magam, hogy itt szeretnék élni addig, amíg csak lehet. Ez az életcélom!

Összetartanak a Bundesligában játszó magyar játékosok? Mit gondolsz, idővel egyre többen és többen lesztek majd?

Igen, szerintem egyre többen leszünk. De azt mindenkinek tudnia kell, hogy itt sem a pénzről szól minden, hanem sokkal inkább az akaraterőről. Mindenkinek, aki külföldön szeretne játszani, nagyon sok kitartást és szerencsét kívánok!

Adja magát a kérdés: voltál kint vb-meccseken? Milyen gondolatok kavarognak olyankor egy futballista fejében, amikor azok, akik ellen heti rendszerességgel játszik, a világbajnoki címért küzdenek?

A világbajnokságon három meccset néztem meg élőben, tévében pedig majdnem mindet. Új-zélandi, norvég és három német válogatott csapattársam is van. Amikor énekelték a himnuszt, lehetett látni az arcukon, hogy hihetetlen energia van bennük. Nagyon szomorú voltam, mert arra gondoltam: vajon nekünk, magyaroknak mikor lesz hasonló érzésünk, mikor fogunk vb-n játszani negyven-ötven-hatvanezer ember előtt? És persze mérhetetlenül büszke voltam rájuk, hisz ők már elértek valamit!

Zsanit itt épp a Frankfutban játszó, svéd válogatott Sara Thunebro fogja


Voltál mezeifutó, kézilabdáztál, aztán jött a foci. Pontosan hány darabból áll ma a híresen tekintélyes éremgyűjteményed?

Hú, azt már nem tudom mennyi érmem, van, de sok! :) (Egy régi interjúból kiindulva ötven körüli a szám, ebből minimum huszonkilenc arany! – a szerző)

Tanulsz-e a foci mellett, s ha igen, mit?

Igen, tanulok, méghozzá üzletkötőnek. Kicsit nehéz a foci mellett, de szerettem volna magam lekötni, mert őszintén: ha egy nap csak annyi a dolgod hogy eddz és focizz, a gondolatok is csak a foci körül forognak, ami által csökkenhet a teljesítmény, ez szerintem nem egészséges! Na meg az sem hátrány, ha az ember több lábon áll, mert a sportban mindig benne van a sérülésveszély.

Mivel múlatja az idejét egy magyar lány Wolfsburgban? Van hobbid? Mesélj egy kicsit a civil Jakabfi Zsanettről!

Hát, civil életem nem nagyon van, de például szívesen járok az itteni magyar étterembe. Sok jó embert megismertem itt. Imádok a csapatbeli barátnőimmel moziba, bowlingozni menni , vagy akár egyszerűen csak sétálni. Nagyon szeretek velük lenni, mert szinte minden nap tanulok valami újat a német gondolkodásról, ami eddig csak a hasznomra vált!

Jó érzés, hogy itthon is sokan szeretnek és kíváncsiak rád?

Mindig nagyon jó érzés, ha valakit érdekel a sorsom, mindenkinek szeretném megköszönni az érdeklődést, és azt kívánom, érjétek el mindannyian a céljaitokat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik