Egy lány, akiből még világbajnok is lehet

2386379 23863792386379 2386379
Vágólapra másolva!
2011.07.26. 13:07
Címkék
Egy különleges lány egy izgalmas sportágból, nem mindennapi célokkal. Szász Kittit – minden túlzás nélkül – az egész ország ismeri: szerepelt...

Egy különleges lány egy izgalmas sportágból, nem mindennapi célokkal. Szász Kittit – minden túlzás nélkül – az egész ország ismeri: szerepelt már videoklipben, reklámfilmben, és maga Katy Perry is úgy gondolta róla, hogy szuper, amit csinál. Az egyetlen magyar női freestyle-focista most a világbajnoki cím elhódítására készül. Hajrá, Kitti!Egy különleges lány egy izgalmas sportágból, nem mindennapi célokkal. Szász Kittit – minden túlzás nélkül – az egész ország ismeri: szerepelt már videoklipben, reklámfilmben, és maga Katy Perry is úgy gondolta róla, hogy szuper, amit csinál. Az egyetlen magyar női freestyle-focista most a világbajnoki cím elhódítására készül. Hajrá, Kitti!

Haladjunk szép sorjában: mindenki tudja, mi az a freestyle foci? Aki esetleg nem, azt felzárkóztatjuk picit. A sportágnak manapság valójában annyi köze van a futballhoz, hogy focilabdával művelik, és meglehetősen sok futballista hódol neki. A freestyle futball (Észak-Amerikában természetesen freestylesoccer) egy olyan egyéni sportág, amelyben párbajszerűen mérkőznek meg egymással a felek: adott időegységen belül kell minél több, minél nehezebb trükköt bemutatni. A győztest pontozással jelölik ki.

A trükkök - hasonlatosan például az extrémsportokhoz - egyezményesek, de számtalan variációban léteznek, ugyanis a gyakorlás során mindig egyre bonyolultabb mozdulatsorokat állítanak össze a freestylerek. A trükköknek nevük van és ezek rövidítéseivel jelölik őket, a legalapvetőbbek például az Around The World-trükkök, amelyek ATW néven futnak, és a lábbal a labda körül körzés különféle variációit jelölik.

A freestyle fochoz nagyon hasonló kemari gyökerei többezer évre nyúlnak vissza, ezt Japánban játszották. Létezik keepie uppie néven egy szintén hasonló sportág, összességében azonban azt mondhatjuk, hogy a kétezres évektől rohamos fejlődésnek induló freestyle foci eredetét az olyan játékosok szédítő cseleiben kell keresnünk, mint Garrincha, Maradona vagy Pelé.
A mai sztárok közül olyanok freestyle-oznak, mint Ronaldinho vagy Cristiano Ronaldo, az első hivatalos freestyle-márkát, a Montát pedig - sose találnád ki - Edgar Davids alapította!

A freestyle fochoz nagyon hasonló kemari gyökerei többezer évre (!) nyúlnak vissza,Japánban játszották. Létezik keepie uppie néven egy szintén hasonló sportág, összességében azonban azt mondhatjuk, hogy a kétezres évektől rohamos fejlődésnek induló freestyle foci eredetét az olyan játékosok szédítő cseleiben és trükkjeiben kell keresnünk, mint Garrincha, Maradona vagy Pelé.A mai sztárok közül olyanok freestyle-oznak, mint Ronaldinho vagy Cristiano Ronaldo, az első hivatalos freestyle- és street soccer-márkát, a Montát pedig - sose találnád ki - Edgar Davids alapította!

A freestyle (és az utcai) foci jóval előrébb jár a hagyományos labdarúgásnál, ami a női játékosokat illeti, a Montának például egész csokornyi dögös női freestylere van - s nyoma sincs a lenézésnek.

Hogy jut eszébe egy lánynak, hogy freestyle focizni akar?

Pont úgy, ahogy egy fiúnak (nevet). Belebotlottam az interneten egy videóba, amit nap mint nap meg kellett néznem, és ami egyre jobban inspirált arra, hogy én is gyakoroljam a látottakat. Igazából nem is a "hardcore" trükkök, hanem a videó street-es, laza jellege fogott meg. A mai napig hálás vagyok a holland freestylernek, Soufiane Touzaninak, hogy megosztotta velünk.

Nem nevettek ki, amikor előálltál ezzel az ötlettel?

Amikor még ügyetlenül értem a labdához, akkor voltak, akik megmosolyogtak, de nem hiszem, hogy negatívan vagy kinevetés céljából. Mindegy, ma már ez másképp van: bámulnak, megtapsolnak vagy/és kérdésekkel bombáznak. Mindháromnak nagyon örülök!

Hogyan fogtál hozzá az egészhez? Fociztál előtte?

Az egész sport alapja a biztos dekázás, amit én már kiskoromban elsajátítottam. Nem fociztam, karatéztam. A foci és a freestyle foci két teljesen különböző dolog: előbbi csapatjáték, utóbbi egyéni sport, így nem nagyon van hatással egyik a másikra.

2009-ben láttalak először versenyezni, rengeteget fejlődtél azóta. Nyugodtabb, precízebb lettél – mennyit gyakorolsz naponta?

2-3 órát átlagosan. Sok időt igényel egy-egy trükk kivitelezése. Nem elég, ha egyszer sikerül megcsinálni, folyamatosan kell azt gyakorolni, hogy később bárhol, bármikor, fellépésen vagy akár versenyen is be tudjuk mutatni.

Figyeltem a freestyle-os fiúkat és a közönséget, amikor versenyeztél, nagyon szurkoltak neked. Tényleg ilyen jó fejek veled? Nem legyintenek rád azért, mert lány vagy?

Nagyon jó fejek mind az itthoniak, mind a külföldiek! Minden egyes trükk vagy hosszabb kombináció után megdicsérnek minket, ugyanakkor mindenki vár arra, hogy egy "hardcore" lány is megjelenjen végre a freestyle mezején, aki nemcsak a látványos show-elemekre, hanem a többhónapos kemény edzéseket igénylő trükkökre is koncentrál. Én szeretnék ez a lány lenni. :-)

Mi a legnehezebb dolog lányként ebben a sportágban?

A sport low air elnevezésű része bizonyul a legnehezebbnek nekünk, nőknek. Rendkívüli gyorsaságot, állóképességet és kitartást igényel. Előbbi kettőn van még mit behoznunk.

Itthon – tudtommal – te vagy az egyetlen. Vannak külföldi példaképeid?

Férfi példaképeim vannak: Karászi Roland Magyarországról és Lukasz Chwieduk Lengyelországból.

Szereted a focit? Szurkolsz valakinek?

Nem vagyok egy focirajongó, ritkán nézek meccseket, de a Barcelonát mondanám kedvencemnek. Egy fellépés alkalmával volt szerencsém őket élőben megnézni a Real Madrid ellen a Santiago Bernabéuban, vérbeli profik!

Mondtad, hogy nézted a női világbajnokságot. Milyen benyomást tett rád az, amit láttál?

Motiváló, hogy tényleg lehet egyszerre - a nőiességet megőrizve - szépnek és keménynek lenni. Erőt ad ahhoz, hogy mindkettőre törekedjek. (Na meg figyelem a hajviseleteket, hogy hogyan oldják meg, hogy stílusosak is maradjanak, ugyanakkor ne is zavarják őket a rakoncátlan tincsek játék közben. Ez nálam sajnos eddig sosem párosult. [nevet])

Kitti a T-reklámban

Láttunk már tv-reklámban, Katy Perry pedig kiválasztott a Fireworks klipjébe. Milyen terveid vannak? Egyáltalán: meg lehet élni a freestyle fociból itthon?

Fellépésekre, találkozókra járok, ahová meghívnak, oda szívesen elmegyek. Vannak profi freestylerek külföldön, talán az ő példájukra meg lehetne élni belőle. Egy konkrét tervem van: megnyerni az első női freestyle futball-világbajnokságot, amit feltehetőleg 2012-ben Kuala Lumpurban rendeznek meg. A legnagyobb álmom válna valóra!

Kitti nyertes Katy Perry-kisfilmje

Megjegyzés: freestyler-lányok, akikről esetleg nem tudunk, jelentkezzetek! Kommentben, e-mailben, füstjelekkel - ne kíméljétek a Kötényblogot!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik