Aho Nina (balra) egyáltalán nem ijed meg, ha csapata hátrányba kerül, a DVTK a jelentős különbséget is képes eltüntetni (Fotó: Bujdos Tibor/Észak-Magyarország)

 

Alaposan kicentizte fennállása első hazai közönség előtt lejátszott Euroliga-csoportkörös összecsapását a DVTK-Hun-Therm, de a lényeg, hogy megnyerte. A belga Mechelen a vártnál nagyobb ellenállást tanúsított, ám az utolsó szó a 79–78-ra nyerő miskolciaké, pontosabban Arella Guirantesé volt, aki díszkísérettel gyalogolhatott be a gyűrűig.

Így volt felrajzolva, így is lett megvalósítva, hála a jó égnek, ez így tökéletesen alakult idézte fel a döntő akciót Aho Nina, a DVTK irányítója. – Tudtuk, hogy a Mechelen kellemetlen ellenfél, az Euroligában nem nagyon létezik sima meccs, fel voltunk készülve, hogy nem lesz könnyű. Nagyon örülök, hogy sikerült megszereznünk az első győzelmünket hazai pályán. Már nem is emlékszem, mikor voltunk tizenhat pontos hátrányban, az biztos, hogy az első félidőben nem találtuk önmagunkat, a saját játékunkat, felvettük a belgák ritmusát, nem azt, ami nekünk komfortos. Úgy voltunk vele, hogy amíg nincs vége, csináljuk a dolgunkat, a félidőben változtattunk, és csökkentettük is a különbséget. Korábban volt már rá példa, hogy felálltunk jelentős hátrányból, most sem úgy fogtuk fel a helyzetet, hogy végünk van, hanem hogy lehet jobban is csinálni.”

A borsodiak első fordulós elitligás találkozójukon sokkal kiegyensúlyozottabbnak tűntek az olasz Schio otthonában, viszont mivel a mérkőzések folyamatosan követik egymást, nem volt idejük búslakodni a hosszabbításban elszenvedett vereség miatt, inkább levonták belőle a tanulságokat. Az biztos, hogy a következő időszakban kuriózumszámba menő csaták várnak a DVTK-ra, hiszen előbb vasárnap bajnokin, aztán szerdán Euroliga-mérkőzésen küzdenek meg a Sopron Baskettel a Novomatic Arénában.

Végig Sopronban leszünk az előttünk álló napokban, felesleges lenne még egyszer oda-vissza utaznunk szögezte le a magyar válogatott Aho. – Taktikailag nem tudom, mennyi változtatás lesz, a védekezésben, természetesen az ellenféltől függően is készülünk, és a támadásban szintén kell viszonyulnunk hozzá a saját bevett figuráinkon túl. Nem egyszerű feladat, hogy ilyen rövid idő alatt kétszer is játszunk a Sopronnal, igaz, az előző idényben a Magyar Kupa-döntő után egy vagy két mérkőzés különbséggel megint összecsaptunk vele. Érdekes párharc lesz, izgatottan várom! Esélyünk mindenképpen lesz, ha odafigyelünk, negyven percen át koncentrálunk, jó meccseket játszhatunk. Remélem, hogy a két találkozóból egyet megnyerünk, azt hiszem, hogy azzal a produkcióval, amit Schióban mutattunk, a két kemény soproni mérkőzésen is tisztességgel helytállhatunk.”

A DVTK hat bajnokiját megnyerte, csupán a Serco Uni Győr otthonában maradt alul, a harmadik Euroliga-résztvevőt, az Atomerőmű KSC Szekszárdot felülmúlta a DVTK Arénában.

 

A legjobbját kell nyújtania a címvédőnek

 
Fotó: Nemzeti Sport

 Egyre jobb formába lendül a magyar bajnokságban és az Euroligában is címvédő Sopron Basket, amely szerdán a veretes erőkből álló török Mersin vendégeként nyert 25 ponttal az elitsorozatban. Az élvonalban eddig mind a nyolc mérkőzésüket kipipálhatták a zöld-sárgák, de most kemény erőpróba vár rájuk a DVTK ellen. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az ujjsérüléssel bajlódó Jelena Brooks bevethető lesz-e a rangadón.

 „Nagyon fontos győzelem volt a Mersin elleni, hogy ilyen nagy különbséggel tudtunk nyerni, fontos lehet a végelszámolásnál – mondta klubja hivatalos honlapjának Fegyverneky Zsófia, a Sopron csapatkapitánya, aki 250. Euroliga-találkozóját játszotta a héten az együttesben. – Nem titkoltan úgy rakták össze a török csapatot, hogy legyen esélye a final fourba jutni, ez látszik is a neveken. Voltak időszakok, amikor úgy védekeztünk, hogy nem tudott helyzetet kialakítani a rivális, és a második félidőben tudtunk gyors indításokat is bemutatni. Látszott, hogy kezd összeállni a csapatjátékunk. A DVTK-nak jó csapata van ebben az idényben, jól sikerült a légiósaik kiválasztása, a magyar játékosai remek formában kosárlabdáznak, úgyhogy tisztában vagyunk vele, a legjobbunkat kell nyújtanunk, hogy meg tudjuk nyerni a mérkőzést.”

KOSÁRLABDA
NB I, NŐK
14.05:
 Sopron Basket–DVTK-Hun-Therm (Tv: M4 Sport+)