Női kosár Ek: idegenben harcolná ki a továbbjutást a Pécs és a DVTK

Fazekas Zoltán (Brno)Fazekas Zoltán (Brno)
Vágólapra másolva!
2021.12.22. 10:59
null
Kányási Veronika (7) bízik benne, hogy idegenben sokkal jobban fog játszani a csapata, mint a hazai meccsen, s lesz esélye legalább öt ponttal győzni Brnóban (Fotó: Fazekas Zoltán)
A második számú női kupasorozat nyolcaddöntőjébe jutásért zajló rájátszás visszavágóira néhány pontos hazai vereségeket követően készülnek a Brnóban vendégeskedő miskolciak és az Ankarában játszó pécsiek.

 

Triplányi különbségről folytatják
Az NKA Universitas PEAC egy hete roppant szoros mérkőzést vívott a török Nesibe Aydinnal Pécsen, a végeredmény a 71–68-ra győztes vendégeknek kedvezett. A baranyai csapat szakmai stábjának tagjai alighanem már kívülről fújják a rivális figuráit, ugyanis a két együttes a csoportkörben is kétszer megmérkőzött egymással. A pécsi összecsapást a hazaiak 78–66-ra megnyerték, ám az ankarai túra már nem sikerült fényesen (a magyaroknak meglehetősen zaklatott útja volt Törökországig), a december 1-jén lejátszott meccsen a Nesibe 96–62-re kiütötte az NB I jelenlegi harmadik helyezettjét. A múlt heti találkozó embere az amerikai hátvéd, Tyaunna Marshall volt, 19 ponttal, hat lepattanóval, öt szerzett labdával és három gólpasszal bizonyult a pécsiek legjobbjának.

Általános jókedv uralkodott mindhárom kisbuszban, amelyekkel kedd reggel útnak indult a DVTK Brnóba, ahol szerdán 18.30 órakor a cseh Zabiny Brno ellen játszik a női Európa-kupa nyolcaddöntőjébe jutásért zajló rájátszás visszavágóján. A miskolci játékosok hangulata azért is dicséretes, mert nem az első meccsen kivívott tekintélyes előny, hanem az egészséges önbizalom és a továbbjutásba vetett hit teremtett optimista légkört a csapatban. A borsodiak ugyanis nagyon elrontották a párharc első felvonását, a csehek 61–57-re győztek Miskolcon, egy olyan mérkőzésen, amelyen a vendéglátónak szinte semmi sem sikerült. Ám leginkább a távoli dobások hatékony(talan)sága eredményezte a vereségét, 23 hárompontos kísérletéből mindössze hármat értékesített, ami bizony csapnivaló... A „vezérbuszban” ülő Völgyi Péter edző a győri könnyű ebédet követően elő is kapta a laptopját, és újra meg újra elemezte a múlt szerdán elkövetett hibákat, miközben gyakori fejcsóválás közepette rendületlenül jegyzetelt. Mire a konvoj megérkezett a festői Brnóba, már teljesen beesteledett, így a forgalmi dugón kívül egyelőre túl sok mindent nem láttak a város szépségeiből. A belvárosi elegáns hotelben (ahol 1997-ben Anna Kurnyikova, korábbi orosz teniszező is vendég volt, amit a hallban látható „dicsőségtábla” hirdet büszkén) az érkezést követő gyors uzsonna után jutott egy jó félórás pihenő is a játékosoknak, akik aztán fél héttől a szerdai találkozó helyszínén edzettek.

„Az első meccsen nagyon elvette az önbizalmunkat, hogy kezdettől fogva rosszul dobtunk – fejtegette az egy hete történteket Kányási Veronika, a DVTK válogatott hátvédje. – A Brno nem rukkolt ki semmi váratlannal, a baj a mi támadójátékunkkal volt. Cheridene Green sajnos nem utazott velünk betegsége miatt, ami kellemetlenül érint minket, hiszen az egyik kulcsjátékosunkról van szó, de a hiányzása miatti változtatásokat már a Csata elleni vasárnapi bajnokin gyakorolhattuk, s mivel nyertünk, úgy gondolom, a csehek ellen is megoldhatjuk a pótlását. Nem hinném, hogy a Brno jobb csapat nálunk, reális esélyt látok a továbbjutásra, ezt azonban a pályán is bizonyítani kell. Bízom a győzelemben és a továbbjutásban, amihez ugye legalább öt ponttal lenne muszáj nyernünk. Ha vezetünk, majd figyelni kell az eredményt”.

Völgyi Péter reméli nem játszanak majd olyan rosszul, mint az első összecsapáson

„A hazai pályán elszenvedett négypontos vereségünk után nem mi vagyunk az esélyesek, ráadásul Cheridene Green betegsége miatt szűkebb rotációval kell kosaraznunk – nyilatkozta a Nemzeti Sport kérdésére Völgyi Péter, a DVTK vezetőedzője. – Ugyanakkor remélem, még egyszer nem játszunk olyan rosszul, mint a miskolci összecsapáson, amelyen gyengén dobtunk, és rengeteg védekezési hibát követtünk el. Ha ezeket ki tudjuk javítani, sikerülhet a bravúr. Hiszem, hogy mindenki a maximumot nyújtja, s lesz esélyünk a továbbjutás kiharcolására."

„Nagyon fontos győzelmet arattunk Miskolcon, ami persze még semmire sem garancia, hiszen a párharc félidejénél járunk – mondta a mérkőzés előtt Viktor Prusa, a Zabiny Brno edzője. – Szerdán a védekezés lesz a kulcs, egy hete is ez volt a játék döntőnek bizonyuló szegmense. Hazai pályán mindig erősebbek és magabiztosabbak vagyunk, így most is azt szeretnénk, hogy a feldobástól kezdve mi irányítsuk a találkozót, és ha így lesz, nem kell számolgatnunk."

NŐI KOSÁRLABDA EURÓPA-KUPA, RÁJÁTSZÁS A NYOLCADDÖNTŐÉRT
VISSZAVÁGÓ
14.00:
Nesibe Aydin (török)–NKA Universitas PEAC
18.30: Zabiny Brno (cseh)–DVTK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik