Bill Russell 6-os mezszámát a Celtics után az egész NBA visszavonultatta (Fotó: Getty Images)

 

Adam Silver, az NBA első számú vezetője a liga csütörtöki közleményében kifejtette: Bill Russell páratlan sikereket ért el a sportágban, polgárjogi aktivistaként pedig úttörő szerepet vállalt, ezzel kiérdemelte, hogy iránta érzett tiszteletüket egyedülálló módon fejezzék ki. Az NBA 1946 óta íródó történetében először fordul elő, hogy nem egy klubban, hanem az egész mezőnyben visszavonultatnak egy mezszámot.

„Azzal, hogy minden csapat véglegesen visszavonja a hatos mezszámot, elismerik Bill páratlan karrierjét” – mondta Silver. Azok a játékosok, akik jelenleg is 6-os mezben szerepelnek – többek között a Los Angeles Lakersben LeBron James –, azok továbbra is viselhetik.

Az olimpiai bajnok Russell egész pályafutását a Boston Celticsben töltötte, 13 idényéből 11-szer ünnepelhetett bajnoki címet – ami máig egyedülálló az NBA történetében –, ebből nyolcszor megszakítás nélkül. Ötször választották a liga legértékesebb játékosának, az All Star-gálán 12-szer szerepelt. A 208 centis center pályafutása során meccsenként 15,1 pontot és 22,5 lepattanót szerzett, játékosként 1975-ben, edzőként pedig 2021-ben választották a Hírességek Csarnokába. A Boston Celtics már a 88 évesen elhunyt legenda halálakor visszavonultatta a 6-os mezszámát.

(MTI)