Férfi kosár: sorsdöntő összecsapás vár a magyar csapatra

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.11.11. 09:24
null
A retró jellegű Mirza Delibasic Csarnokban már edzettek is Golomán Györgyék (Fotó: MKOSZ/Girgász Péter)
A magyar férfi kosárlabda-válogatott csütörtök délután megtartotta első edzését Szarajevóban, ahol pénteken 20 órától Bosznia-Hercegovina ellen játszik rendkívül fontos világbajnoki selejtező mérkőzést.


Adis Beciragic szinte odarobbant a Szarajevó belvárosában található, minden igényt kielégítő szálloda halljában Ivkovics Sztojanhoz, miközben utóbbi játékosaival éppen az ebédre várt a délelőtti utazás után. A bosnyákok és a mieink szövetségi kapitánya megölelte egymást és elbeszélgetett, nyoma sem volt annak a feszültségnek, amely a két ország válogatottjának csatáját jellemezte szeptember 1-jén Kölnben, az Európa-bajnokság nyitó meccsén, vagy ami várható esetleg péntek este, a felek első egymás elleni világbajnoki selejtező mérkőzésén.

A hazaiak ugyanabban a hotelben laknak, mint a magyarok, de az épület méretei miatt azért nem botlanak lépten-nyomon egymásba. A mieink egyébként sem sokat időztek csütörtökön a szálloda közösségi tereiben, hiszen csak étkeztek, pihentek, edzettek, majd a vacsora után gyorsan nyugovóra tértek. Napközben kisebb nehézségekkel szembesültek, hiszen Ferihegyről egyórás késéssel szállt fel a gépük, mivel Szarajevóban a nagy köd miatt nem lehetett volna az eredetileg kitűzött időpontban landolni, mire azonban a küldöttség Bosznia-Hercegovnia fővárosába ért, hét ágra sütött a nap. A repülőtérről a szállodáig vezető úton a játékosok szembesülhettek a régi elhanyagolt társas- vagy toronyházak falán látható lövedéknyomokkal, amelyek mementóként vésődtek az épületekbe, tizenhat évvel később is emlékeztetnek a délszláv háború borzalmaira.

Minden bizonnyal péntek este, a Mirza Delibasic Csarnokban nem lesz ennyire puskaporos a hangulat, de azért forró pillanatokra lehet számítani. A létesítményben minden nyomasztóan barna, a faburkolatok, a székek és persze a pálya parkettája is, a retró hangulatot pedig egyfajta sejtelmes homály teszi teljessé, amely valószínűleg nem a véletlen műve – nem lenne meglepő, ha esetenként a csarnokban is dohányoznának az itt dolgozók és a nézők, benne van a pakliban, hogy ezzel a külső tényezővel is meg kell küzdenie a magyar csapatnak.

Sokkal nehezebb feladat lesz azonban a bosnyák játékosok megállítása, akik annak ellenére, hogy velünk együtt kiestek a csoportkör után az Eb-n, talán a legerőteljesebb játékot mutatták be a kölni hatosban. Ezúttal nincs ott a házigazdák keretében a Portland Trail Blazers domináns centere, Jusuf Nurkic, illetve Hanga Ádám madridi csapattársa, a pontgyáros Dzanan Musa sem, de abban mindenki egyetért, hogy kőkemény ütközet vár a mieinkre.

„Ugyanaz a stílus vár ránk, mint az Európa-bajnokságon, erősek, magasak, de megpróbáltunk a lehető legjobban felkészülni belőlük” – mondta Keller Ákos, akire az egyik legfontosabb feladat vár a palánkok alatti harcban.

A magyar csapatban is akadnak hiányzók – Hanga mellett Allen Rosco és a sérült Eilingsfeld János –, ezzel együtt a delegáció minden tagja hisz benne, hogy a többlépcsős vb-selejtező-sorozatban Portugália, Montenegró és Csehország után Szarajevóban is sikerül nyerni.

Lukács Norbert (Fotó: MKOSZ/Girgász Péter)
Lukács Norbert (Fotó: MKOSZ/Girgász Péter)

A MAGYAR FÉRFI KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Benke Szilárd (Gravelines-Dunkerque – Franciaország), Filipovity Márkó (Chemnitz 99ers – Németország), Golomán György (Lietkabelis – Litvánia), Mikael Hopkins (Reggio Emilia – Olaszország), Keller Ákos (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Kiss Dávid (Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Lukács Norbert (Szolnoki Olajbányász), Perl Zoltán (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Pongó Marcell (Arconic-Alba Fehérvár), Pongó Máté (Szolnoki Olajbányász), Somogyi Ádám (Arconic-Alba Fehérvár), Vojvoda Dávid (Arconic-Alba Fehérvár), Váradi Benedek (Rytas Vilnius – Litvánia)
Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI A K-CSOPORTBAN
2022. november 11.:
Bosznia-Hercegovina–Magyarország, Szarajevó
2022. november 14.: Magyarország–Csehország, Szombathely
2023. február 23.: Litvánia–Magyarország
2023. február 26.: Magyarország–Bosznia-Hercegovina

A K-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Litvánia8
7
1640–572
15
2. Franciaország8
6
2
649–499
14
3. Montenegró 8
5
3
625–587 13
4. Bosznia-Hercegovina 8
4
4
637–664 12
5. Magyarország8
4
4
559–636
12
4. Csehország8
35
624–66011

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik