Férfi kosár: Nem tudom, mire számítsak vasárnaptól – Filipovity Márkó

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.09.18. 11:51
null
A spanyol Obradoiróhoz nyáron igazoló Filipovity Márkó (35) először sikeresen átment az orvosi vizsgálaton, majd jól illeszkedett be új csapatába (Fotó: Obradiro Basket)
A Málaga elleni vasárnapi idegenbeli meccsen mutatkozik be új együttesében a magyar válogatott kosaras, aki egyelőre nem tudja megjósolni, mire lehet képes az előző idény 14. helyezettje.

 

HANGÁÉK A BURGOS ELLEN KEZDENEK

Szombat este elkezdődik a spanyol férfibajnokság (ACB-liga) 2021-2022-es idénye, amelyben három magyar játékosért is szoríthatunk. A nyáron a Barcelonától a múlt héten Szuperkupát nyerő Real Madridhoz szerződő      Hanga Ádám      és társai vasárnap a Burgost fogadják, míg Filipovity Márkó és az Obradioro a Málaga vendége lesz vasárnap. Maronka Zsombor a felkészülési időszakban többször is lehetőséget kapott a Badalonában, de egyelőre nem tudni, hogy a 19 éves, 208 centiméter magas játékos bajnokin is pályára lép-e csapatában, amely a Bilbaót látja vendégül szombaton.

Filipovity Márkó az olasz bajnokságban szereplő, végül a 13. helyen záró Pesaro egyik vezére és legkiválóbb pontdobója volt a 2020–2021-es kiírásban. A magyar játékos 28 bajnoki mérkőzésen átlagban 28.3 percet játszott, ezalatt 12.8 pontot és hat lepattanót jegyzett. A Virtus Bologna ellen márciusban 25 pontig jutó válogatott erőcsatár a nyáron a galíciai Santiago de Compostela városában székelő, 1970-ben alapított Monbus Obradoiróhoz szerződött, amellyel már túl van a felkészülési időszakon, és a vasárnapi bajnoki rajtra koncentrál.

„Dolgos nyarunk volt, de alapvetően jó társaság jött össze, és kialakult a csapategység – válaszolta a Nemzeti Sportnak Filipovity Márkó, akit a pénteki edzés után értünk utol. – Az ACB-ligában, ahogy a topbajnokságokban általában, a védekezésen van a legnagyobb hangsúly, emellett nálunk a támadások szervezettségén. Így aztán rengeteg foglalkozáson a taktika kerül középpontba, sokat videózunk, elemzünk. Az első két hét után már beletanultam, azóta nincs gondom vele. Az edzőmeccseken rendkívül széles, tizenkét játékost érintő rotációval játszottunk, ami furcsa, és egyelőre nem tudjuk, vajon a bajnokikon is így lesz-e. Volt, hogy huszonkét percet játszottam, volt, hogy tízet, így tényleg nem tudom, mire számítsak vasárnaptól. Az biztos, hogy becsülettel dolgozott mindenki, remek közösség alakult ki. A várost is megszoktam már, szeretem a spanyol konyhát, jól érzem magam, várom az idényrajtot.”

 

Az Obradoiro stabil középcsapatnak számít az ACB-ligában, amelybe 2011-ben jutott fel. Tíz éve a gárda második lett a másodosztályban, így harcolta ki a feljutást. Kiugró eredménynek számít, hogy – fennállása során először – 2013-ban a csapat bekerült a rájátszásba a legjobbak között, miután nyolcadik lett az alapszakaszban.

„Mivel élesben nem játszottunk, nem szeretnék jósolgatni, de az biztos, hogy a rájátszásba kerülést célozzuk meg, azaz az első nyolc hely egyikét szeretnénk elcsípni – folytatta a 25 éves, 204 centiméter magas kosaras. – Edzőnket, Moncho Fernándezt nagy tisztelet övezi, nemcsak azért, mert tíz éve irányítja a csapatot, hanem mert nagy taktikus, igazi profi. A létesítmények nagyszerűek, a regenerációs részleg remek, amikor masszázsra vagy egyéb kezelésre van szükség, azonnal megoldják, és szakemberek foglalkoznak velünk. Hanga Ádámmal azóta nem beszéltem, hogy gratulált, amikor a klubhoz szerződtem, de a harmadik fordulóban Madridban játszunk, akkor lesz alkalmunk beszélgetni.”

ACB-LIGA, 1. FORDULÓ
Szombat:
Joventut Badalona-Bilbao Basket, Río Breogán Leche-Lenovo Tenerife, Valencia Basket-Baskonia, Real Betis-MoraBanc Andorra
Vasárnap: Unicaja Málaga–Monbus Obradorio, Urbas Fuenlabrada-Gran Canaria, Barca-Ucam Murcia, Casademont Zaragoza-BAXI Manresa, Real Madrid-Hereda San Pablo Burgos

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik