Miles kálváriája: a Portland nem hagyja játszani volt játékosát

Vágólapra másolva!
2009.01.09. 13:49
Nem mindennapi levelet kapott tegnap 29 NBA-klub vezetősége. A levél egyenesen a Portland TrailBlazers irodájából érkezett, és arra szólítja fel a csapatokat, hogy ne igazolják le Darius Milest a szezonra.
Miles csak reménykedhet benne, hogy ismét pályára lép...
Fotó: Imago (archív)
Miles csak reménykedhet benne, hogy ismét pályára lép...
Miles csak reménykedhet benne, hogy ismét pályára lép...
Fotó: Imago (archív)
Miles csak reménykedhet benne, hogy ismét pályára lép...

A történet kissé csavaros, de a Blazers célja egyértelmű. Miles – amikor még a Portlandet erősítette – szerződést kötött a gárdával, amelynek értelmében a 2008–09-es, valamint a következő szezonban 18 millió dollár fizetés illeti meg.

Az élet, pontosabban a játékos súlyos sérülései azonban közbeszóltak, és tavaly klubja korántsem egyértelmű körülmények között, orvosi szakvéleményekre alapozva fizikailag játékra alkalmatlannak minősítette. Ilyen esetben a franchise megtehette, hogy ne fizesse ki szerződését, és ezzel hatalmas helyet szabadítson fel a fizetési sapka alatt.

Az NBA kollektív szerződése szerint azonban ha Miles ebben a szezonban valamely csapatban legalább 10 mérkőzésen pályára lép, akkor fizetése, pontosabban a fizetési kötelezettség visszaszáll a Blazersre, és az ő költségvetésüket terheli. Jelenlegi financiális helyzetében a csapat ezzel magasan a fizetési plafon fölé kerülne, és nem kevés luxusadó kifizetésére köteleznék.

Miles idén a Boston színeiben 6 előszezonbeli találkozón lépett pályára, valamint két alapszakaszderbin játszott, mielőtt kedden legújabb munkáltatója, a Memphis felfüggesztette. Ez már összesen 8 meccs.

A Portland elnöke, Larry Miller így egy nem mindennapi levelet fogalmazott meg a klubok számára.

„Tisztelt elnökök és általános igazgatók!

A Portland TrailBlazers tisztában van vele, hogy számos csapat azon indokkal szándékozik leigazolni Darius Milest, hogy rontsa a Blazers fizetési és adózási helyzetét. Egy ilyen lépéssel azonban az adott csapat megszegné a liga által támasztott bizalmi kötelességeit. Ráadásul azon személyek, akik részt vennének az ügyletben, felelősséggel tartoznának a Blazers szerződésjogi, valamint gazdasági lehetőségeinek akadályoztatásáért.

Kérem, vegyék figyelembe, hogy amennyiben egy klub részt vesz ilyen jellegű ügyletben, a Portland TrailBlazers minden lehetséges lépést megtesz jogainak védelmében, ami a bírósági eljárást is magában foglalja.”

Az ügy legnagyobb vesztese természetesen maga Miles, aki bármennyire is próbálkozik visszatérni a parkettre, a Blazers tiltakozása miatt valószínűleg nem tud. Ha viszont akad egy „bátor” franchise, amely lehetőséget ad a játékosnak, az nagy eséllyel kiüti a Portlandet a nyári szabadügynök-piacról.

www.bball.hu
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik