Egy „Dobermannal” erősödött az amúgy sem gyenge Team USA

Vágólapra másolva!
2008.08.02. 11:49
Nagyszerűen halad a Team USA felkészülése az olimpiára, amit mutat, hogy Macauban Törökország után Litvániát is játszi könnyedséggel és majdnem 40 pont különbséggel intézte el a Mike Krzyzewski kapitány dirigálta gárda. A siker után az NBA-sztárok Sanghaj felé vették az irányt, ahol aztán még két felkészülési meccset vívnak – Ororszország és Ausztrália ellen – de a csapat tagjai már most rendkívül biztosak magukban.
Bryanttől látványos pontokra is futotta
Fotó: Reuters
Bryanttől látványos pontokra is futotta
Bryanttől látványos pontokra is futotta
Fotó: Reuters
Bryanttől látványos pontokra is futotta

A litvánok ellen ugyan csak 13 pontig jutott Kobe Bryant, mégis a csapat egyik legjobbja volt, legalábbis ami a védekezést illeti. Ezt példázza, hogy a litvánok ásza, Sarunas Jasikevicius csupán 9 pontig jutott és háromszor is eladta a labdát. Négy éve Athénban 28 pontot szórt a „jenkiknek”, amikor Litvánia 94–90-re győzött.

„Akkor nagyon »sült a keze«, és most az én feladatom volt, hogy ezt megakadályozzam. Ma én voltam az ő dobermannja, az elsődleges feladatomnak az számított, hogy őt kikapcsoljam” – közölte Bryant.

„Kétségtelen, hogy Kobe a legjobb védőnk. Mindig áll a kihívás elé, hogy az ellenfél legjobbját fogja, játsszon bármilyen poszton is a riválisa” – dicsérte csapattársát Carlos Boozer, aki ezúttal csak három ponttal járult hozzá a sikerhez.

Az Egyesült Államok válogatottja a törökök, és korábban a Las Vegasban lejátszott, Kanada elleni meccsen is valósággal átaludta az első negyedet, illetve legalább ennyi kellett Bryantéknek, hogy bemelegedjenek és felvegyék a meccs ritmusát.

A baltiakkal szemben azonban nem volt szükség a plusz ráhangolódásra, LeBron Jamesék már a kezdéstől pengeélesen, harapásra készen játszottak. Ezt jelzi, hogy a végül 17 pontig jutó Dwight Howard zsinórban beszórt három kosara és James két zsákolása révén alig két és fél perc játékot követően máris kétszámjegyűre nőtt a különbség a két fél között.

Sőt néhány perc múlva már egy híján 20 volt közte, amikor Bryant tartott röpke dobóedzést a litván palánk előtt, de a 24–5-ös előny után végül 31–15 lett az első negyed vége. Az, hogy az NBA-sztárok megnyerik a meccset, gyakorlatilag már ekkor eldőlt, a kérdés csak a differencia volt.

Ugyan a harmadik negyedben néhány másodperc erejéig még lecsökkent kilenc pontra a különbség, az amerikaiak hamar újra elhúztak, és végül majdnem 40-nel, 120–84-re győztek.

„Nagyszerűen játszottunk, semmivel sem lehetek elégedetlen. Elismerem a litván csapat teljesítményét: ha az olimpián is így teljesít, könnyen előfordulhat, hogy ismét érmes helyen végez” – mondta Mike Krzyzewski, az amerikaiak szövetségi kapitánya.

A litvánok érme egyébként nem lenne olyan nagy meglepetés, hiszen a négy évvel ezelőtti játékokat leszámítva – akkor éppen az Egyesült Államoktól kaptak ki a bronzmeccsen, ráadásul Jasikevicius a döntő pillanatban hármast rontott – 1992 óta mindig a harmadik helyen zártak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik