Németh István-show Szombathelyen, megvan az első győzelem

Vágólapra másolva!
2007.08.22. 21:14
A magyar férfi kosárlabda-válogatott Szombathelyen, Európa-bajnoki pótselejtezőn 74-67-re legyőzte Bulgária csapatát. A mieink vezére a 27 pontos Németh István volt, aki parádés teljesítménnyel emelkedett ki a mezőnyből. Szombaton Bosznia-Hercegovina ellen, idegenben zárja a pótselejtezőt Sztojan Ivkovics együttese, a cél, hogy elkerülje a kiesést.
Simon Balázs (balra) játéka is nagy hasznára volt a csapatnak, Németh és Kámán mellett őt is dicsérni kell
Czagány Balázs
Simon Balázs (balra) játéka is nagy hasznára volt a csapatnak, Németh és Kámán mellett őt is dicsérni kell
Simon Balázs (balra) játéka is nagy hasznára volt a csapatnak, Németh és Kámán mellett őt is dicsérni kell
Czagány Balázs
Simon Balázs (balra) játéka is nagy hasznára volt a csapatnak, Németh és Kámán mellett őt is dicsérni kell

KOSÁRLABDA, FÉRFI EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ


Kámán triplájával kezdődött a találkozó, ami jól megágyazhatott volna egy magyar szempontból fergeteges első negyednek, ám nem így történt.

A válogatott a Simon, Németh, Kámán, Báder, Czigler ötössel kezdett, de Báder és Czigler nem egészen négy perc alatt már egyaránt két-két személyinél járt, sőt előbbinek 5:31-nél már a harmadikat fújták be a bírók.

Nem sok jót jelentett ez a továbbiakra nézve, és ha nem is elsősorban emiatt, de az első negyed hátralévő része a szenvedés jegyében telt.

A magyarok gyengén, 28,6 százalékkal dobták a duplákat, büntetők is kimaradtak, és a védekezésben sem voltak elég agresszívek a fiúk a honosított amerikai, Blakney kivételével exkavátor-mozgású balkániakkal szemben.

Még szerencse, hogy volt két tripla is, így csak hárompontos hártánnyal zárta a magyar csapat az első negyedet (13-16).

A folytatásban sokat változott a meccs képe. Kámán és Németh belőtte magát, Simon sem akart lemaradni tőlük, így a második negyed első öt percében 16 magyar pontot számolhattunk össze, s csak ötöt bolgár oldalon.

Kisebb megtorpanás, négy bolgár pont következett, de aztán egy Németh-tripla a hajrában megnyugtatólag hatott. Kár, hogy az utolsó támadásnál hagyták kosarat szerezni Sztojkovot (35-28).

A második játékrészt a mieink sokkal jobb dobóteljesítménnyel és jobb védekezéssel 22-12-re megnyerték.

A magyaroknál Németh 11, Kámán 10, Simon 7 pontnál járt, a dobóteljesítmény a duplákat illetően feljavult 44 százalékra, míg a bolgárokat a kilencpontos Dejan Ivanov vitte a vállán.

A harmadik 10 perc elején Németh sorozatban négy pontot szerzett, a bolgárok mégis közeledtek, mivel szinte minden támadásukat kosárral fejezték be.

Simon néhány elhamarkodott dobása kimaradt, majd Czigler és Bencze is hibázott, közben csak Báder tudott betalálni büntetőből.

Németh végre 43-40-nél megint beköszönt, és nagyon kellett is, hogy végre pontokat dobjon az Ivkovics-csapat, mert minden pillanatban utolérhette a bolgár együttes. A záró felvonás előtt öt ponra csökkent a mieink előnye (49-44).

A mezőny legjobbja, Németh triplával kezdte a hajrát, Kámán követte a példáját (55-46), közben azonban Sztojkov is beszórt öt pontot egymás után, így semmivel nem jutottunk előbbre csapatszinten.

Sőt, romlott a helyzet, mert Báder és Czigler is összeszedte a negyedik személyi hibáját, utóbbit le is hozta Ivkovics.

A bolgárok 6:41-gyel a vége előtt egyenlítettek – legutóbb 16-16-nál volt egál az eredmény –, s a szövetségi kapitány azonnal időt is kért.

A time out után Simon faulttal együtt dobott duplát, majd a plusz büntetőt is a helyére küldte (58-55), és Bencze sem hibázott a vonalról (60-55). Ekkor a bolgárok kértek időt, hogy rendezzék a sorokat.

Nem sikerült nekik, Németh István újabb fantasztikus hármassal lökte tovább a szekeret (63-55).

Fodort 3:54-nél kipontozták, de Németh egyszerűen megállíthatatlan volt. Onnan dobott, ahol éppen állt, és nem tudott hibázni. Újabb négy pontjával 69-57-re húzott már el a válogatott, ez volt az eddigi legnagyopbb különbség a mérkőzésen.

Heindlein keze is a legjobbkor „sült el”, így hiába próbáltak kapaszkodni a bolgárok, nem tudták megakadályozni a magyar győzelmet.

A végén 74-67 állt az eredményjelzőn, s ez azt jelenti, hogy a boszniaiak ellen dől el, elkerüli-e a kiesést a válogatott. A csoportból a körmérkőzések végén a győztes jut tovább a spanyolországi Eb-re közvetlenül kvalifikáló hármas tornára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik