A San Antonio a bajnok, Tim Duncan az MVP

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2005.06.24. 10:36
Címkék
Története során harmadszor hódította el a Larry OBrien trófeát a San Antonio Spurs, miután az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA nagydöntőjének mindent eldöntő hetedik mérkőzésén hazai pályán 81-74 arányban legyőzte a Detroit Pistons gárdáját, és ezzel összesítésben 4:3-ra győzött.

Észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA),
döntő, hetedik mérkőzés:


SAN ANTONIO SPURS-DETROIT PISTONS 81-74
(18-16, 20-23, 19-18, 24-17)
San Antonio, SBC Center, 18 797 néző.
San Antonio: Parker 8/3, Ginobili 23/6, Duncan 25, Bowen 5, Mohammed. Cserék: Horry 15/6, Barry 5, Brown.
Detroit: Hamilton 15, Billups 13, Prince 9/3, R. Wallace 11/3, B. Wallace 12. Cserék: McDyess 10, Hunter 4, Ham, Dupree, Campbell.
Legtöbb lepattanó: Duncan 11, Mohammed 7, illetve B. Wallace 11, Hamilton 8, McDyess 7.
Legtöbb gólpassz: Ginobili 4, Parker 3, Duncan 3, ill. Billups 8.
Dobószázalék a mezőnyből: 42,6, ill. 41,9.
Dobószázalék hárompontosból: 63,6 (7/11), ill. 14,3 (2/14).

A párharc végeredménye: 4:3 a San Antonio javára.
Az NBA bajnoka 2005-ben: a San Antonio Spurs.
A texasiak 1999 és 2003 után értek ismét a csúcsra, mindhárom alkalommal az immár 57 esztendős Gregg Popovich főedzővel a kispadon. A történelem annyiban is ismétli önmagát, hogy akárcsak hat éve a New York Knicks és két esztendeje a New Jersey Nets ellen, most is Tim Duncan lett a nagydöntő legértékesebb játékosa - mindezt úgy, hogy pályafutása legkevésbé eredményes rájátszásbeli sorozatán van túl. A nagydöntő hét meccséből háromszor húsz pontig sem jutott, de ettől függetlenül hatalmasat kosarazott - már megint.

"Van, hogy egyáltalán nem méltatják a játékát, mondván, alig szerzett pontot, nem is csinált semmit. De hihetetlenül jó volt ma is, neki köszönhetjük a sikert" - áradozott Duncanről Popovich mester. "Nagy megtiszteltetés ez a cím, de ebben a csapatban számos MVP volt ma" - szerénykedett viszont maga az ünnepelt.

A csatár 25 pontot és 11 lepattanót könyvelhetett el a találkozón, ami önmagában nem olyan észvesztően hatalmas mennyiség, bár legyen ez a Pistons játékosainak mondva, akik közül még csak hasonlót sem tudott nyújtani senki. Az azonban mindenképpen ámulatra méltó ahogyan a Spurs 29 esztendős vezére élete első olyan döntőbeli meccsén, amikor el is veszíthette volna a címet, hátára vette csapatát.

"Rengeteg sportoló megtört volna ekkora nyomás alatt, de ő a második félidőben megmutatta, milyen igazi bajnok. Nagyon büszke vagyok rá, mert egyszer és mindenkorra megmutatta, hogy a valaha volt legnagyobb erőcsatárok közé tartozik" - csatlakozott a méltatók kórusához Duncan korábbi csapattársa, a Spurs első két bajnoki címében tevékeny részt vállaló David Robinson is.

Manu Ginóbili tavaly olimpiai, idén NBA-bajnok lett
Manu Ginóbili tavaly olimpiai, idén NBA-bajnok lett
Manu Ginóbili tavaly olimpiai, idén NBA-bajnok lett
Pedig az első félidő után nem úgy tűnt, hogy a Spurs lesz a bajnok, az pedig főképp valószínűtlen volt, hogy mindez Duncan szárnyalásának köszönhető majd. Két negyed után egy ponttal vezetett a Pistons, majd a következő bő négy percben 48-39-re növelte az előnyét a címvédő, ám a következő dudaszóra már 57-57 volt az állás.

Az utolsó játékrész elején aztán Duncan zsákolt egyet (zsinórban nyolc elrontott dobás után), az argentin olimpiai bajnok Manu Ginobili még egyet, a hatodik bajnoki címét nyerő Robert Horry pedig bedobott egy triplát, és mivel közben csak két pontot szerzett a Pistons, nyolc és fél perccel a vége előtt már a hazaiak voltak előnyben. A végjátékban pedig sziporkázott a majdani MVP: minden akcióban kulcsszerepet vállalt. Hol két embert húzott magára, hogy közöttük az üresen maradt társnak passzoljon, hol befutotta a saját hárompontosát és leszedve a lepattanót dobóhelyzetet alakított ki valakinek, hol egy messzire pattanó labdát ért utol és kért időt a legjobb pillanatban.

Az utóbbi tíz év bajnokai
2005 San Antonio Spurs
2004 Detroit Pistons
2003 San Antonio Spurs
2002 LA Lakers
2001 LA Lakers
2000 LA Lakers
1999 San Antonio Spurs
1998 Chicago Bulls
1997 Chicago Bulls
1996 Chicago Bulls
"Folyamatosan rám álltak, de megvoltak a lehetőségeim, és aztán egy-két dobásom végre bement, akkor pedig már beindult a dolog" - kommentálta az eseményeket a 10/27-es mezőnymutatót produkáló Duncan. Ginobili bő két perccel a vége előtt bedobott hármasával (soha nem találnák ki, kinek a remek passza után), 72-65-nél nagyjából el is dőlt a meccs.

"Azt hiszem, akkor kezdtünk igazán bízni a győzelemben" - emlékezett vissza az argentin.

És valóban. Bár 2004-es MVP, Chauncey Billups dobott gyorsan három pontot, Duncan egyből válaszolt, a következő akciónál pedig Bruce Bowen blokkolta Billups hárompontos-kísérletét. Ezután Ginobili átkígyózott a Detroit védelmén, és bevágta a ziccert, ezzel pedig el is dőltek a nagy kérdések, hiszen már egy perc sem volt hátra, és hét ponttal vezetett a Spurs.

Rasheed Wallace és Tayshaun Prince tavaly ilyenkor jobban örült...
Rasheed Wallace és Tayshaun Prince tavaly ilyenkor jobban örült...
Rasheed Wallace és Tayshaun Prince tavaly ilyenkor jobban örült...

A címvédő hiába állt fel 2:0-s hátrányból, hiába nyert korábban zsinórban tízszer olyankor playoff-meccset, amikor kiejthette ellenfelét, egy Duncanhez hasonló vezéregyéniség ezúttal rettenetesen hiányzott a michiganieknél. Billups 13 pontjával 3/8-as mezőnymutatójával meg sem közelítette tavalyi teljesítményét, Rasheed Wallace csak tizenegy pontig jutott, és rengeteget ült a padon, mivel sorra kapta a személyi hibákat. Noha Richard Hamilton 15 pontjával csapata legjobbja tudott lenni, ehhez 33 százalékos dobóteljesítmény társult.

"Ugyanolyan büszke vagyok a fiúkra, mint tavaly, amikor nyertünk" - mondta ennek ellenére a mérkőzés után Larry Brown, a Detroit mestere. "Nagyon szerettünk volna győzni, de el kell ismernünk, hogy az ellenfél jobban megérdemelte a sikert" - tette hozzá a visszavonulását fontolgató 66 éves szakember. "Ráadásul Rasheed Wallace-t gyakran kellett a padra ültetnem a faultok miatt, ha pedig nincsenek játékban a magas embereid, akik keményen fel tudnának lépni Duncan ellen, akkor esélytelen vagy."

Tim Duncan lassan a legeslegnagyobbak közé emelkedik újabb MVP-trófeájával
Tim Duncan lassan a legeslegnagyobbak közé emelkedik újabb MVP-trófeájával
Tim Duncan lassan a legeslegnagyobbak közé emelkedik újabb MVP-trófeájával
Brown kollégája és jóbarátja, Popovich edző is megdicsérte az ellenfelet: "Remek csapat ellen nyertünk. Nem tudom, hogy az ördögbe sikerült, de le vagyok nyűgözve."

Minden oka meg is van erre: ő lett a harmadik háromszoros bajnok edző az NBA történetében, és még javíthat is ezen a statisztikán. A Spurs tudniillik az ezredforduló utáni NBA második nagy dinasztiája lehet az idénre széthullott Los Angeles Lakers után, feltéve, hogy ezúttal sikerül együtt tartani az "alapanyagot". "Az elmúlt években hat-nyolc játékost engedtünk el minden szezon után és építkezhettünk újra az alapoktól. Most remek társaság jött össze, és egy pár évig együtt is marad" - tekintett a jövőbe Tim Duncan is. Elnézve, hogy hogyan léptek túl a főcsoport-döntőben a liga legjobban támadó csapatán, a Phoenix Suns-on, majd hogy helyenként milyen magabiztos kosárlabdával verték meg a címvédőt a nagydöntőben, meg kell állapítanunk: jövőre is nehéz dolga lesz annak, aki ezt a Spurst meg akarja verni. Ja, és az a csapat kezdje Tim Duncan semlegesítésével… ---- "Fogalmam sincs, hogy a pokolba csináltuk, de nem is érdekel - harsogta az ünneplés közepette Gregg Popovich, a Spurs vezetőedzője, majd miután dicsőségei statisztikájával szembesítették (lásd alább), a következővel replikázott. - Ez senkit sem érdekel, beszéljünk inkább Irakról vagy egyéb fontos dolgokról!" Még mindig ő, felelevenítve a múltbeli közös munkát: "Nem állhatnék most itt, ha egykor nem Larry Brown lett volna a főnököm. Ô a legnagyobb!"

"Ugyanolyan büszke vagyok a csapatomra, mint tavaly június tizenhatodikán - utalt "a legnagyobb", azaz Larry Brown, a Pistons vezetőedzője a tavaly megszerzett bajnoki címre, majd ő is ízelítőt adott (sport)emberségből. - De büszke vagyok az ellenfélre is… Tökéletes példáját adta annak, hogyan kell hozni egy meccset. Átkozottul akartunk nyerni, de eközben nem kerülte el a figyelmemet, hogy a Spurs rászolgált a győzelemre."

"Különleges élmény, hogy mindkét csapatban ott lehettem. Már attól boldog lenne az ember, ha az egyikbe befér…" - vont párhuzamot a mostani siker és a tavalyi olimpiai arany között Emmanuel Ginóbili, aki a trófeaátvételre az argentin válogatott nadrágjába bújt. Majd tett egy ilyenkor szokásos ígéretet: "Jövőre megpróbálunk ismételni."

"Nehéz elviselni a vereséget, ahogy máskor is, de valakinek sajnos veszítenie is kell. Ez esetben balszerencsénkre mi húztuk a rövidebbet, ezzel együtt büszke vagyok, hogy megmutattuk, mennyire tudunk küzdeni" - így Chauncey Billups, a tavalyi MVP.

"Duncan a hátára vette a csapatát, és addig le sem tette, amíg bajnokká nem avatták. Az igazán nagy játékosok így szokták" - hajtott fejet az ellenfél vezére előtt Ben Wallace. ---- BOSTONI SZÁMTAN: 7x7. Tizenhatodszor zárult 4-3-as végeredménnyel az NBA-nagydöntő. Az első 24 fináléból tíz végződött 4-3-ra, 1971 óta viszont csak hatszor húzták a felek a legvégsőkig, legutóbb tizenegy éve, 1994-ben. A "hosszú finálék specialistája" címet a Boston nyerhetné el hét hétmeccses sikerrel - a műfaj vesztese az LA Lakers öt (!) 4-3-as vereséggel.

HORRY: 6! Robert Horrynak már hat aranygyűrűje van. Rajta kívül öten (például Kareem Abdul-Jabbar és Michael Jordan) mondhatják ezt el magukról, de közülük Horry az egyetlen, aki három csapattal - Houston, LA Lakers és San Antonio - ért fel a csúcsra.

ELÔTTE CSAK JACKSON. Gregg Popovich a második edző Phil Jackson után, aki karrierje első három nagydöntőjében mindig győzelmet ünnepelhetett.

DUNCAN HARMADSZOR. Tim Duncan (1999, 2003, 2005) előtt csak Magic Johnson (1980, 1982, 1987), Michael Jordan (1991-93, 1996-98) és Shaquille O’Neal (2000-02) érdemelte ki legalább háromszor a nagydöntő legértékesebb játékosa (MVP) címet.

GINÓBILI BRAVÚRJA. Michael Jordan és Scottie Pippen után az argentin Emmanuel Ginóbili a harmadik játékos, aki az olimpiai győzelmét követő esztendőben bajnokságot nyer az NBA-ben.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik