A Kaposvár volt türelmesebb

BERECZKY ATTILA, SAHIN TÓTH RÓBERTBERECZKY ATTILA, SAHIN TÓTH RÓBERT
Vágólapra másolva!
2004.05.15. 20:59
Címkék
"Hét éve Magyarország, és nincs döntő!"  így a nyelvünket bájos akcentussal beszélő Bukva, a hazai oldal bosnyák centere. De mit szóljon akkor a Debrecen? Története során még sosem játszott finálét a hajdúsági klub. Most viszont karnyújtásnyira tőle. Csak nyerni kell hozzá odahaza. Csak&









Azért van itt egy másik is, no és az őket elkísérő száztagú tábor. Velük és persze a több mint kétezer hazai drukkerrel ragyogó a csarnok hangulata. Mint ahogy kitűnő Green, a hazaiak amerikai bedobója is. No persze el is kél a légiós lendülete, hiszen a honfitárs Lee, bár csapatba kerül, a kezdésnél még nem lehet ott a társai közt. Pedig a speciális arcvédő maszk elkészült, csak hát nem sokkal a műtét után túlságosan nagy a kockázat, ezért a debreceniek úgy vannak vele, csak akkor jöjjön, ha nagyon kell. De vajon szükség lesz-e a színes bőrű varázslóra? Ahogy indul a csata, úgy fest, igen. Összeszedett játékkal rukkol ki a KKK, miközben odaát egyedül Green villog. Igaz, ő nagyon. Hat perc alatt nyolc pontot rámol be, no és az sem keseríti el a hajdúsági oldalt, hogy Ivkovics, a vendégek frontembere már ekkor begyűjti második személyi hibáját is. A somogyi előnyt Tóth triplája teszi semmissé az első felvonás végéhez közeledvén, így aztán a szusszanásnyi szünetben már a Vadkakasok áll jobban.
A 14. percben azután robban a csarnok. Ráthonyi int a hazai 7-esnek, jöhet. És Lee három meccs kihagyása után beszáll. Felkerül a már említett fekete maszk, egy, a szépségiparban érdekelt cég nyilvánvalóan nem vele adná el a termékét, de ez most másodlagos. A fontos, hogy parketten a vezér. E szerep a riválisnál Ivkovicsé, és az elnyűhetetlen center meg is tesz mindent a döntőbe kerülésért. Vitán felül nyeri a Bukva elleni párharcot (8-8 pont a neve mellett az első, illetve a második negyedben), igaz, közben beszedi a harmadik faultját is. A sárgáknál Green fékez egy kicsit, de 16 pontig ő is eljut a 20. perc végére, érdekes, hogy a szárnyaló duót leszámítva senki sem ostromolja a tíz egységet. A kintről pocsékul célzó James, Filipovics, valamint Ivkovics duplájával gyorsan ötpontos előnyt harcol ki a Kaposvár, ám Green nem hagyja, hogy elmenjen a társak kedve, triplával fúj riadót. Csakhogy nem késik a somogyi válasz sem: büntetők után újra a vendégek állnak jobban. Nyoma sincs már a kezdeti tempónak, állóháborúvá alakul át a csata, és ebben – ha csak egy leheletnyivel is – jobb a Kaposvár.

Patrick Lee (a labdával) kiharcolhatta volna a hosszabbítást, ám dobása nem ment be a gyûrûbe (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Patrick Lee (a labdával) kiharcolhatta volna a hosszabbítást, ám dobása nem ment be a gyûrûbe (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Patrick Lee (a labdával) kiharcolhatta volna a hosszabbítást, ám dobása nem ment be a gyûrûbe (Fotó: Czeglédi Zsolt)
Hárompontosdobó-versenyt aligha nyernének a somogyiak, hiszen a szünetbéli 1/9-es mutató csak romlik és romlik, de ekkortájt már a debreceni csuklók beállítása sem tökéletes. Ha nem megy messziről, próbálkoznak közelről, Sitku szinte a gyűrű alól préseli be a labdát, s ezzel 61–61-re módosul az eredmény.
Hat és fél perc van vissza az elődöntő "döntőjéből". James un rá az araszolgatásra, és elsülylyeszti a gyűrűben önmaga és a Kaposvár második tripláját. Előny a vendégeknél. Másfél perc van vissza, továbbra is három pont a különbség. Aztán James tör be, csetlik-botlik, de bedobja: 67–72. Ráthonyi edző kér szót 76 másodperccel a vége előtt. De vajon létezik-e nyerő tanács? Ha nem, továbbra is csak álom a finálé Bukvának és a Debrecennek. Lee jut két büntetődobáshoz, de csak az első jó. Luxus ez a hiba, szűk perccel a vége előtt.
S utóbb kiderül, végzetes. Hiszen, bár az amerikai hátvéd bevarázsolt még egy triplát, sőt kétpontos hátrányban dobáshoz is jut, ám a ziccer lecsorog, a lehetőség pedig elszáll.
Idegenben jut döntőbe a Kaposvár.

Szavazás

Ki nyeri a férfi kosárbajnokságot?

---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik