Remélhetőleg a május végi fi nálét követően újfent lesz oka az örömre a Győr női kézilabdázóinak (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

 

VÉLEMÉNYEK
Görbicz, Anita, a Győr csapatkapitánya: – Nagyon jól játszott a Buducsnoszt a visszavágón, visszaállt a hatos falas védekezésre az öt egyes formációról, amin meglepődtünk. A tizenegy góllal megnyert első mérkőzés után nehéz felpörögni, görcsösek voltunk a hazai meccsen, nem tudom, miért. Remélem, a final fourban nézők előtt sikerül nyernünk.
Veronica Kristiansen, a Győr átlövője: – Igazi kemény kupacsata volt a Podgorica elleni hazai visszavágó. A harcosság az első félidőben talán még nem volt meg kellő mértékben a játékunkban. Az első játékrészben akadtak hiányosságaink, leginkább a lőtt gólok számában, de a védekezés már akkor is jó volt. Szünet után tovább javultunk, és az a teljesítmény elég volt az újabb győzelemhez.
Faluvégi Dorottya, a Győr jobbszélsője: ؘ– A szünetben megnyugodtunk, rendeztük a sorokat. A második félidőben már felszabadultan kézilabdáztunk a Buducsnoszt ellen, azt a játékot nyújtottuk, ami igazán jellemző ránk.
Fodor Csenge, a Győr balszélsője: – Az első harminc percben akadozott a támadójátékunk, nem ment elég gördülékenyen a labda az akcióknál. Az első meccsen elért tizenegy gólos különbség nagy előnyt jelentett, a továbbjutásunk nem volt veszélyben, de az első félidőt követően kellett egy kis ébresztő, hogy összeszedjük magunkat.

Kettős győzelemmel, összességében gond nélkül vette az utolsó akadályt a május végi négyes döntő előtt a címvédő Győr a női kézilabda Bajnokok Ligájában. A győriek a negyeddöntőben a monte­negrói Buducsnosztot ejtették ki, így hatodszor is pályára léphetnek a négyes döntőben, ezzel lekörözték az eddig szintén öt részvétellel büszkélkedő (észak)macedón kirakatcsapat, a mára szétesett ZSRK Vardart. Az ETO újabb sikerével tovább nyújtotta elképesztő rekordját az elitligában: Danyi Gábor együttese 2018. január 26., a CSM Bucuresti otthonában elszenvedett 28–22-es középdöntős vereség óta sorozatban immár 55 meccse veretlen a BL-ben (ebből 46-szor Danyival vezetőedzőként). Hazai pályán, a győri Audi Arénában pedig legutóbb a dán Herning-Ikast tudta két vállra fektetni a Győrt a 2015. október 25-én vívott csoporttalálkozón (21–26).

A győriek mellett a francia házirangadón a Metzet elintéző, az éremcsatákban újonc Brest, a favorit orosz Rosztovot meggyőző teljesítménnyel kiejtő norvég Kristiansand és a román CSM Bucuresti-tel szemben idegenben lőtt több góllal továbblépő, abszolút BL-újonc CSZKA Moszkva szerepelhet a final fourban.

„Az eddig nyújtott teljesítmények alapján, figyelembe véve a vírus miatt feladott pályaválasztói jogokat és a csapatokat sújtó fertőzést is, ez a négy együttes mutatta a legjobb és legegyenletesebb formát, reális és nem érdemtelen az elődöntőbe jutásuk. A Rosztovnál Anna Vjahireva sérülése és kiesése a negyeddöntőre érzékeny veszteség volt, hiszen ő több mint egy játékos, nehéz pótolni, mert a klassziscsapatokat mégiscsak a klasszisok viszik a hátukon – értékelt a negyeddöntő után Skaliczki László mesteredző, lapunk állandó szakértője. – Az ETO visszavágójára a gyakorlatilag már az első meccsen kiharcolt továbbjutás rányomta a bélyegét, nem játszottak olyan tempóval a győriek, mint szoktak, és nyilván voltak olyan támadási és védekezési szerkezetek is, amelyekben mindenkinek igyekeztek lehetőséget adni, de így is jól menedzselték a második találkozót. A következő másfél hónapban is erre, vagyis a jó menedzselésre lesz szükség, hiszen a május közepi Magyar Kupa és a május végi BL négyes döntő lesz a következő nagy erőpróba a Győrnek, amelytől mindenki újra Bajnokok Ligája-győzelmet vár. Ezt a tétet és terhet kell feldolgozni a következő hetekben.”

AZ EDDIGI BL NÉGYES DÖNTŐK
2014: 1. GYŐR, 2. Buducsnoszt, 3. ZSRK Vardar (macedón), 4. FC Midtjylland (dán)
2015: 1. Buducsnoszt, 2. Larvik HK (norvég), 3. Vardar, 4. Dinamo Volgográd (orosz)
2016: 1. CSM, 2. GYŐR, 3. Vardar, 4. Buducsnoszt
2017: 1. GYŐR, 2. Vardar, 3. CSM, 4. Buducsnoszt
2018: 1. GYŐR, 2. Vardar, 3. CSM, 4. Rosztov
2019: 1. GYŐR, 2. Rosztov, 3. Kristiansand, 4. Metz
2020: a koronavírus-járvány miatt törölték az eseményt
2021: GYŐR, Brest, Kristiansand, CSZKA

Skaliczki ezúttal is leszögezte, hogy a vírus alaposan próbára teszi a szakmát sok csapatnál, a teljes versenysorozatot meghatározta eddig, hogy nem lehetett – lehet – tudni, melyik klubon mikor söpör végig a fertőzés. A BL szempontjából most az lenne az ideális, ha a még versenyben maradó négy csapat kézilabdaünnepet varázsolna május végére, és ha részben szurkolók előtt játszhatna, mert az visszaadná a sportág lényegét, amiért ezt az egészet csinálni érdemes, és nem maguknak kézilabdáznának l'art pour l'art alapon.

„A Győrnek nagyon jó kiindulási pozíciót adhatna, ha a final fourban ott lehetnének a szurkolói is, akik az elmúlt években is sokat segítettek a csapatnak – mondta Skaliczki. – A nők eleve érzékenyebbek, így az emocionális tényezők meghatározók lesznek. Emellett az is döntő lehet, hogyan tudnak alkalmazkodni a játékvezetéshez a csapatok. A tempó is kulcsfontosságú, ebben a Győr és a gyors északi stílusban játszó Vipers is jól áll. Az agresszív, letámadásos védekezésből megnyitott indításokkal és lerohanásokkal el lehet venni az energiát és a pszichés erőtöbbletet a riválistól. Meghatározó lesz, hogy a klubok játékoskerete mennyire bő, hogyan tudnak váltani, menet közben súlypontokat áthelyezni az edzők.”

A május 29-én és 30-án Budapesten, a Papp László-sportarénában sorra kerülő négyes döntő sorsolását kedden 17.30-tól tartják a Sport Tv budapesti stúdiójában.

NŐI KÉZILABDA BL, NEGYEDDÖNTŐ
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–GYŐRI AUDI ETO KC19–3021–2440–54
Vipers Kristiansand (norvég)–Rosztov-Don (orosz)34–2723–23
57–50
CSM Bucuresti (román)–CSZKA Moszkva (orosz)32–2719–24
51–51
Brest (francia)–Metz Handball (francia)34–2426–2660–50