Meglepetésre készül az Újváros a „hagyományos” elődöntőben

SZIRMAI GYÖRGY, SIMON JÓZSEFSZIRMAI GYÖRGY, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2009.05.04. 11:41
Címkék
A férfibajnoki elődöntőben évek óta hagyományosan összetalálkozik a Pick-Szeged és a Dunaferr SE. Bár az újvárosiak arattak néhány bravúros győzelmet, az eddigi párharcaik kivétel nélkül az alföldiek továbbjutásával végződtek. Az is közismert, hogy a Dunaferr még sosem nyert Szegeden, ám ezúttal annak ellenére is meglepetésre készül, hogy sokak szerint újra esélyesebbnek látszik a Pick.
Bajusz Sándor (középen) ismét visszatér korábbi sikerei helyszínére
Fotó: Reuters
Bajusz Sándor (középen) ismét visszatér korábbi sikerei helyszínére
Bajusz Sándor (középen) ismét visszatér korábbi sikerei helyszínére
Fotó: Reuters
Bajusz Sándor (középen) ismét visszatér korábbi sikerei helyszínére

MINDENT A KÉZILABDÁRÓL

A Budapest Bank Férfiliga elődöntőjében az egyik fél második győzelméig tart a küzdelem. A Szeged és az Újváros párharca hétfőn 18 órakor (tv: Sport2) a csongrádi megyeszékhelyen kezdődik (az MKB Veszprém–PLER csatában 1–0-ra vezet a bajnoki címvédő).

A Szeged és a Dunaferr ebben az évadban a bajnoki csaták mellett a KEK-ben is megmérkőzött egymással, vagyis a két együttes alaposan ismeri egymást. Ezért szinte bizonyos, hogy igyekeznek majd egy-két új taktikai variációval meglepetést szerezni a másiknak.

Ez akkor is igaz, ha a trénerek szerényen szabadkoznak, s azt mondják, aligha tud újat nyújtani egymásnak a két fél. Ez biztosan így is van, ám elegendő, ha csak arra utalunk, hogy a Pick az idény közben igazolta Újvárosból a válogatott beállóst, Zubai Szabolcsot, aki gyorsan beilleszkedett új csapatába, s volt klubja, meg persze testvére, Zubai Gábor ellen nyilván ki fog tenni magáért.

Fontos hír a szegediektől, hogy néhány napja visszatérhetett a tréningekre a korábbi fegyelmezetlenségei miatt a klub vezetőinek döntése alapján eltiltott Petar Nenadics. Az más kérdés, hogy a lélektelen játékkal, rossz hozzáállással vádolt, s emiatt megbüntetett szerb irányító pályára léphet-e hétfőn a Dunaferr ellen. Erről Vladan Matics edző csak annyit mondott, hogy a büntetés is inkább pedagógiai jellegű volt, ezért közvetlenül a találkozó előtt dönt Nenadics játékáról.

Lele Ambrus ügyvezető elnököt az együttes morális helyzetéről és az edzőkérdésről kérdeztük.

AZ ELŐDÖNTŐ PROGRAMJA

1. mérkőzés
Május 1.: Veszprém–PLER 37–27
Május 4.: Szeged–Dunaferr, 18 (tv: Sport2)
2. mérkőzés
Május 6.: PLER–Veszprém, 18
Május 7.: Dunaferr–Szeged, 19 (tv: SportTv)
3. mérkőzés (ha kell)
Május 10.: Szeged–Dunaferr, 12.45 (tv: Sport1)
időpont nélkül: Veszprém–PLER
(A döntő és a bronzéremért rendezendő párharc a versenykiírás szerint május 17-én kezdődik és három győzelemig tart)
„Nenadics büntetésével, amelyet megérdemelt a magáról korábban többször is megfeledkező tehetséges irányító, precedenst kívántunk teremteni, s úgy látszik, sikerült. Az elbukott Magyar Kupa-finálétól kezdve rendben és jól edzett a csapat, míg a Debrecen ellen már remek játékkal, nagy különbséggel nyert. Együttesünk összetartását, egységét remélhetőleg jelentősen erősítette a múlt hét elején Ausztriában tartott háromnapos túlélőtúra, s ebben a kalandban már Nenadics is részt vehetett. Az edzőkérdésről nyilvánosan még nincs mit mondanom, a Szegednek június végéig Matics a trénere, de nem titok, már tárgyalunk az új jelöltekkel. Neveket, ugye, most még senki sem vár tőlem" – mondta Lele.

A sérülése után fokozatosan játékba lendülő Laluska Balázs igen optimista volt a hétfői rangadó előtt.

„Nyerünk, az biztos – vélekedett a válogatott jobbátlövő –, csak most az is fontos lenne, hogy jó, magabiztos játékkal verjük meg a Dunaferrt. Ez erősítené az önbizalmunkat, s ezt várja tőlünk a közönség is. Úgy látom, sokat javult a hangulat a csapatban, és az osztrák túra közelebb hozta egymáshoz játékosainkat."

A Dunaferr szeretné, ha megtörne a Pick-átok, vagyis nyerni tudna a Tisza-parton. Erről álmodik az örökifjú csapatkapitány, Rosta Miklós is, aki sokadik virágkorát éli a fiatal tehetségek sokaságát felvonultató újvárosiaknál.

„Teljes erőbedobással készültünk, és igyekszünk meglepetést szerezni, ugyanakkor realisták vagyunk. Nem tévesztenek meg bennünket a Szegedről érkező furcsa hírek. Problémák mindenütt, nálunk is előfordulnak. A lényeg, hogy nekünk nem szabad foglalkoznunk a külső körülményekkel. Ez különösen fiatal csapattársaimra nézve fontos. Legutóbbi, kétgólos szegedi vereségünk után ezúttal akár közelebb is kerülhetünk ellenfelünkhöz" – mondta Rosta Miklós.

AZ EDZŐK MAXIMÁLISAN BÍZNAK CSAPATUKBAN

VLADAN MATICS, a Pick-Szeged edzője: – A térdműtét után lábadozó Vadkerti Attila csapatkapitány kivételével valamennyi játékosunk egészséges, és nagy akarattal várja az elődöntőt. A Dunaferr elleni párharc első meccsén jó, látványos játékkal szeretnénk győzni, hogy ezzel megadjuk hagyományos versengésünk újabb fejezetének alaphangját. Itthon leszünk, remek szurkolótáborunk továbbra is kitart mellettünk. Ezt pedig meg kell hálálnunk. Nincs rá más módunk, mint az, hogy valódi tudásunknak és hagyományainknak megfelelően kézilabdázzunk. Most csak ez a fontos.
IMRE VILMOS, a Dunaferr SE edzője: – A döntőbe jutás óriási bravúr lenne csapatomtól, mert a Szeged kerete lényegesen erősebb. A mi legfőbb célunk, hogy meccset nyerjünk a párharc során. Az utóbbi egy hónapban érezhetően fejlődtünk, sok mindent jól csinálunk, de még hullámzó a teljesítményünk – a taktikánk megvalósításában nem vagyunk készség szinten. Igyekszünk a saját játékunkat nyújtani, s meglátjuk, ez mire lesz elég. Ha mindkét fél maximális színvonalon teljesít, akkor ellenfelünknek sokkal nagyobb az esélye. Ám ha adódik számunkra is lehetőség, azt Szegeden is szeretnénk megragadni.


A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

Pick-Szeged: Puljezevics – Ghionea, Krivokapics, Andjelkovics, Zubai Sz., Petrea, Zvizej
Dunaferr SE: Mikler – Miss, Nagy K., Bajusz, Sándor, Grebenár, Törő
Az alapszakaszban: Dunaferr–Szeged 28–29, Szeged–Dunaferr 28–26.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik