Vuelta: Evenepoel előnye csökkent, Arensmané a királyetap

V. J./MTIV. J./MTI
Vágólapra másolva!
2022.09.04. 18:46
null
Arensmané a királyetap (Fotó: AFP)
A belga Remco Evenepoel előnye csökkent az összetett élén a Vuelta a Espana országúti kerékpáros-körverseny királyetapján, amelyen a holland Thymen Arensman pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét aratta.

 

A Martos és Hoya de la Mora közötti 149.6 kilométeres királyetapon 4000 méter feletti szintkülönbséget és három kategorizált emelkedőt kellett megmászniuk a bringásoknak. A befutóra ráadásul az idei Vuelta egyetlen kiemelt kategóriás hegyén, 2512 méteres tengerszint feletti magasságon került sor. Nagy, közel harmincfős boly tekert hat percre, a több mint 22 kilométeres, 7.9 százalék átlagmeredekségű záró hegyre ennek több mint fele megvolt az esélyesek csoportja előtt. A szökésből jó ütemben meginduló 22 éves Arensman befogta az addig az élen tekerő Marc Solert, majd ott is hagyta a spanyolt, és kilométereken át tartva előnyét üldözői előtt pályafutása első etapsikerét aratta háromhetes körversenyen. Meglepetésre nem egy, a kétezer méter feletti magasságot jól bíró dél-amerikai kerékpáros, hanem a tengerszint felett 3 méteren fekvő Deilben született Thymen Arensman diadalmaskodott a spanyol körverseny idei legmagasabb hegyén.

Az esélyesek csoportjából a hegy derekán indult meg az összetettben hatodik, júliusban drogkereskedelem miatt a versenyzési jogát időlegesen elvesztő kolumbiai Miguel Ángel López és a harmadik helyen álló, kétszeres Vuelta-második spanyol Enric Mas, és bár sorra fogták be a szökevényeket, csak a második helyért meccselhettek. Ezt Mas szerezte meg, aki csökkentette hátrányát összetettben, míg harmadikként a hegyet legutóbb, 2017-ben megnyerő López gurult át a célvonalon.

Az elmúlt három kiírásban diadalmaskodó, a második helyen álló szlovén Primoz Roglic a hajrában kevéssel leszakította ugyan a csoportjuknak addig iramot diktáló Evenepoelt, ám csak 15 másodpercet tudott hozni rajta. Remco Evenepoel előnye így bő másfél perc Roglic és mintegy kettő Mas előtt. A szakasz krónikájához hozzátartozik, hogy a zöld trikós dán Mads Pedersen a részhajránál gyűjtött második helyével növelte eddig is jelentős előnyét a sprinterek pontversenyében, míg a pöttyös trikós ausztrál Jay Vine a hegyi pontversenyben gyűjtött fontos pontokat éllovasként.

A hétfői szünnap után kedden a Sanlúcar de Barrameda és Tomares közötti 189.4 kilométer megtétele vár a Vuelta a Espana mezőnyére, amely jövő vasárnap ér célba Madridban.

77. VUELTA A ESPANA
15. szakasz, Martos–Hoya de la Mora, 149.6 km, hegyi befutó
1. Thymen Arensman (holland, DSM) 4:17:17 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 1:23 p hátrány
3. Miguel Ángel López (kolumbiai, Astana Qazaqstan) 1:25 p h.
4. Jay Vine (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 1:30 p h.
5. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:44 p h.
...10. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 1:59 p h.

Az összetett élcsoportja
1. Evenepoel 56:40:49 óra
2. Roglic 1:34 p h.
3. Mas 2:01 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik