Tour de France: Sagan bizonytalan, Froome „zárt kapura” számít

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.04. 12:05
Peter Sagan addig nem kíván célokat megfogalmazni, amíg az országúti kerékpárosok versenynaptára és kiváltképpen a három háromhetes körverseny időpontja nem válik véglegessé.

„Hallottam olyat, hogy a Tour de France nézők nélküli, míg a Giro d'Italia és a Vuelta a Espana átfedésben lesz, de ezek csak feltételezések, mivel senki nem tudja, miként terjed a vírus az elkövetkező hónapokban” – idézte a háromszoros világbajnok kerekest az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz honlap.„Hallottam olyat, hogy a Tour de France nézők nélküli, míg a Giro d'Italia és a Vuelta a Espana átfedésben lesz, de ezek csak feltételezések, mivel senki nem tudja, miként terjed a vírus az elkövetkező hónapokban” – idézte a háromszoros világbajnok kerekest az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz honlap.

A szlovák versenyző a Corriere della Sera című napilapnak adott nyilatkozatában arról is beszélt, az egyetlen biztos dolog számára, hogy vasárnap óta elhagyhatja otthonát, és jövő hétfőtől Monacót is. Abban reménykedik, hogy lesz elég ideje a felkészülésre, mielőtt újraindulnak a versenyek.

A 30 éves Sagan egyetlen versenyt jelölt meg, amelyen mindenképpen szeretne indulni, mégpedig az öt legnagyobb egynapos közé tartozó Milánó-Sanremót, mivel azt még sosem nyerte meg. Igaz, jelenleg annak sincs még időpontja.

A nemzetközi szövetség (UCI) múlt hétre ígérte az átdolgozott versenynaptárt, de végül keddre halasztotta a bejelentést. Jelenleg csak a Tour de France-nak van kijelölt új időpontja: a francia körversenyt augusztus 29. és szeptember 20. között rendeznék, noha a francia kormány rendelkezései szeptemberig nem engedélyezik a sportesemények megtartását.

A négyszeres bajnok Chris Froome elképzelhetőnek tartja, hogy „zárt kapus” lesz az idei francia országúti kerékpáros körverseny, ám attól tart, hogy a szervezők nem fogják tudni elkerülni az érdeklődők tömeges megjelenését.

A Tour de France eredeti, június végi rajtját a koronavírus-járvány miatt két hónappal eltolták a szervezők. A prológgal jelen állás szerint augusztus 29-én indul majd el a háromhetes viadal, s az biztosnak látszik, hogy az első három napon nem lehetnek nézők az utak mentén, mivel a francia kormány szeptemberig minden tömegrendezvényt betiltott.

Froome az Instagramon adott interjúban elmondta, hogy nézők nélkül más lenne a verseny, mint amit megszoktak, de elképzelhetőnek tartja, hogy így kell majd tekerniük.

„Tudunk versenyezni nézők nélkül, a televízió közvetítené. Azt a látványt persze nélkülöznünk kellene, ami például az emberek alagútján keresztül tekerve tárul elénk. Talán ilyen viadalra kell készülnünk, nem tudom – jegyezte meg Froome. – Sokkal nagyobb kérdés szerintem, hogy a szervezők meg tudnák-e akadályozni a szurkolókat abban, hogy kimenjenek az utakhoz és tömeg alakuljon ki.”

A 34 éves sportoló a karanténban töltött időszakról azt mondta, neki a tavalyi év után ehhez könnyebb volt hozzászoknia, mint vetélytársainak. Súlyos balesetét követően ugyanis hosszú hetekig ágyhoz volt kötve, majd a rehabilitációs kezelések is monotonok és egyhangúak voltak, s azt követően az edzéseket is zárt térben végezte. Ez az időszak felkészítette őt a mostanihoz hasonló kihívásokra.

Froome 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben nyerte meg a világ legrangosabb országúti versenyét, s egy újabb sikerrel utolérné a csúcstartó Jacques Anquetilt, Eddy Merckxet, Bernard Hinault-t és Miguel Induraint.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik