Tour: Szinte minden szakasz nehéz lesz jövőre – Vingegaard

Vágólapra másolva!
2023.10.25. 19:24
null
Jonas Vingegaard (Fotó: Getty Images)
A címvédő és kétszeres győztes dán Jonas Vingegaard szerint szinte mindegyik szakasz nehéz lesz a jövő évi Tour de France országúti kerékpáros körversenyen, melynek szerdán mutatták be a hivatalos útvonalát Párizsban.

Az ezúttal Firenzéből rajtoló és Nizzában záruló viadal 111. kiadásának programjában az idei egyetlen időfutam 22 kilométeréhez képest a két egyenkéntin összesen 59 kilométert tekernek majd a bringások. A murvás részekkel tűzdelt etap a kilencedik lesz, és négy hegyi befutó is vár a mezőnyre.

„Arra számítok, hogy már az első két szakaszon, aztán pedig a negyediken is nagy lesz a küzdelem, úgyhogy már az elején tökéletesen felkészültnek kell lennünk” – mondta a Valter Attilát is foglalkoztató Jumbo-Visma 26 éves versenyzője az M4 Sportnak. A dán bringás hozzátette, úgy érzi, „feküdni fog neki” a jövő évi útvonal, a murvás részeket is tartalmazó etapról pedig úgy vélekedett, hogy annak előnye és hátránya is van.

„Ez egy új elem a programban, ami izgalmas kihívásnak ígérkezik, ugyanakkor egy ilyen szakaszon sokat is lehet veszíteni, ezért erre nagyon fel kell készülnie az egész csapatnak, mert meg kell majd oldani ezt a feladatot is” – nyilatkozta Vingegaard.

A június 29. és július 21. között zajló verseny befutója – először a viadal történetében – nem a francia fővárosban, hanem Nizzában lesz a július 26-án kezdődő párizsi olimpia miatt, és 35 év, 1989 után először nem mezőnyhajrát ígérő sík szakasszal, hanem időfutammal zárul a háromhetes versengés. Vingegaard erről azt mondta, ez egy extra versenynapot jelent majd a számukra, mivel eddig a Tour jellemzően az utolsó szakasz előtti etapon gyakorlatilag véget ért. Az olimpiai szereplésére vonatkozó kérdésre a dán bringás elmondta, szeretne ötkarikás játékokon indulni a pályafutása során, de arról még egyeztetni fog majd a csapatával, hogy jövőre belefér-e ez a programjába.

Az idei Tour de France királyszakaszát, a Saint-Gervais Mont-Blanc és Courchevel közötti etapot megnyerő osztrák Felix Gall úgy vélte, a jövő évi eseményen a kezdés „erős lesz”, aztán az utolsó hét ígérkezik még kifejezetten nehéznek. A cyclingnews szakportál elemzése szerint a 3492 kilométernyi versenytáv alatt 52 320 métert tekernek felfelé a bringások, ami közel 10 ezerrel több, mint a májusi Giro d'Italia 42 900 méternyi szintemelkedése. Erről Gall azt nyilatkozta, hogy számára nem jelent problémát, sőt, úgy érzi, külön „feküdni fog” neki a jócskán megnövekedett szintemelkedés.

„A murvás etap érdekes lesz, ebben még nincs tapasztalatom, de talán tavasszal a Strade Bianchen fel tudok erre készülni” – jelentette ki Gall, aki elárulta, a következő hetekben pihenést és elutazást tervez, mert elsősorban mentális feltöltődésre van szüksége.

A szerdai ünnepélyes eseményen nyilvánosságra hozott programban nyolc sík szakasz kapott helyet. Ez a francia körversenyen a 34 győzelmével a sportági legenda belga Eddy Merckxszel holtversenyben társrekorder brit Mark Cavendish számára lehetővé teszi, hogy ismét megkísérelje egy újabb siker begyűjtését eredményekben gazdag pályafutása utolsó évében.

Van rá esély, hogy a legjobb összetett menők, így Vingegaard mellett a szintén kétszeres bajnok szlovén Tadej Pogacar, a tavalyi Vuelta a Espanán győztes belga Remco Evenepoel, illetve a három Vuelta-diadal és az idei Giro-siker mellé pályafutása megkoronázásaként Tour-győzelmet célként kitűző szlovén Primoz Roglic összecsapnak.

A nők viadalára augusztus 12. és 18. között kerül sor, hét nap alatt nyolc szakasszal: a második napon előbb egy 67 kilométeres szakaszt rendeznek, majd ugyanaznap délután egy 6.3 km-es egyéni időfutamot is. A nyitóetapot egy nappal a párizsi olimpia záróünnepsége után rendezik, az első három napban holland és belga területen teker a mezőny, mielőtt áttérne Franciaországba. A záró, egyúttal királyetapra az Alpe d'Huezen kerül sor, a több mint 4000 méternyi szintemelkedésű a legkeményebb szakasz lesz a női Tour történetében.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik