Cavendish (balra) és Alaphilippe is jelen volt az útvonal bemutatásánál (Fotó: AFP)

Az már eddig sem volt titok, hogy a jövő évi Tour de France Dániából indul, s a mezőny három szakaszt tesz meg  az északiaknál. 2022. július 1-jén egy 13 kilométeres időfutammal kezdődik a viadal Koppenhága belvárosában, majd egy csaknem 200 kilométeres, viszonylag szeles szakasszal folytatódik a verseny – ennek az etapnak a végén a mezőny áthalad a 18 kilométer hosszú Nagy Baelt-hídon, ahol az oldalszél alaposan összekuszálja majd a sorokat. A harmadik szakasz befutója megegyezik az idei dán körverseny befutójával: Sönderborg belvárosában megtett körök végén eljöhet a sprinterek ideje.

Ezt követően búcsút mond a mezőny Dániának, s Lille-ből vág neki a 4. etapnak. Franciaországban aztán további csodás örömök várnak majd a mezőny tagjaira: például az idei pokoli Párizs-Roubaix egynapos kockakövein is tesznek egy látogatást. Az első klasszikus hegyi szakasz végén a Planché des Belles Filles csúcsára kell feltekerni, de a bringások a legendás L'Alpe d'Huez szerpentinjeit is megmásszák majd – ráadásul éppen július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén. A Pireneusokban tett látogatás után fordulnak a bringások Párizs irányába, ahol véget ér a 109. Tour de France jövő év július 24-én.

A Párizsban rendezett útvonal-bemutatón egyébként a címvédő Tadej Pogacar mellett sprinterek versenyét megnyerő Mark Cavendish és a világbajnok Julian Alaphilippe vett részt.

Mint kiderült a sprintereknek főleg az első héten lesz esélyük szakaszt nyerni, utána viszont jönnek a hegyek: előbb az Alpok, majd a Pireneusok. A hagyományoknak megfelelően a háromhetes viadalon hétfőnként pihenő napot tartanak.

A hegyi menők először a hetedik szakaszon mutathatják meg magukat, ekkor a Planche des Belles Filles tetején zárul majd az etap. Ezt további négy hegyi befutós szakasz követi, a résztvevők ismét megmásszák a legendás Alpe d'Huez-t is.

A jövő évi Tour legmagasabb pontja a Col du Galibier (2607 méter) lesz a 11., ugyancsak hegyi befutóval (Col du Granon, 2413 méter) záruló résztávon – ezt tekinthetjük tehát a verseny királyetapjának.

A férfiak versenyében összesen 3328 kilométer vár a mezőnyre. Fontos kihangsúlyozni, hogy a férfiak mezőnyében, mert a párizsi befutó napján kezdődik a női Tour de France, amelyet 33 év szünet után hetedik alkalommal rendeznek meg.

„Kiegyensúlyozott az útvonal, amelynek szakaszai különböző stílusú versenyzők számára kedveznek” – idézte az MTI Marion Rousse versenyigazgatót.

„A legnagyobb kihívás a viadal közvetítése lesz. Szerintem jó munkát végeztünk azzal, hogy a férfi kiírás záró napján kezdődik a nők versenye” – mondta Christian Prudhomme, a férfi Tour de France versenyigazgatója, aki szerint a gazdasági fenntarthatóság megteremtése a kulcskérdés ahhoz, hogy ezúttal hosszú életű legyen a női francia körverseny, amelyet hatszor rendeztek meg.

Prudhomme arról is beszámolt, amíg a férfiak viadala esetében 300 város jelentkezik és fizet azért, hogy egy-egy szakasznak a rajtja, vagy célja legyen, addig a nők esetében nekik kell megkeresniük a településeket.

A 2022-es női Tourt július 24. és 31. között rendezik. Az első szakasz Párizsból rajtol, az utolsó célja pedig az Alpokban fekvő La Super Planche des Belles Filles hegycsúcsa lesz.