Kerékpár: Ganna nyerte a Tirreno–Adriatico első etapját

Vágólapra másolva!
2023.03.06. 16:27
null
Filippo Ganna képes volt überelni Magnus Sheffield idejét (Fotó: Getty Images)
Az olasz Filippo Ganna nyerte meg a 2023-as Tirreno–Adriatico hétfői első szakaszát. Az Ineos Grenadiers versenyzője a német Lennard Kämnát, illetve az amerikai Magnus Sheffieldet utasította maga mögé az időfutamon. Magyar részről Fetter Erik a 60., Valter Attila a 106. helyen zárta a hétnapos viadal első etapját.

 

Miután szombaton Valter Attila a nagyszerű ötödik helyen ért célba a Strade Bianchén, míg Fetter Erik hosszú szökési kísérlete után a 74. lett, hétfőn kora délután máris újabb kihívás várt a két magyar országúti kerékpárosra, hiszen Olaszországban elrajtolt a Tirrén-tenger és az Adriai-tenger közötti hétszakaszos Tirreno Adriatico körverseny.

Mégpedig a Camaiore város tengerpartján kialakított 11.5 fél kilométer hosszú, „roppant bonyolultságú” – mindössze egy kanyart, egy visszafordítót és egy törést tartalmazó – egyéni indítású időfutamával.

Ha pedig egyéni időfutam, akkor a magyar bajnoki trikót ezúttal a műfaj hazai bajnokán, Fetter Eriken láthattuk, ám erre sokat kellett várni – az EOLO-Kométa bringása után már csak ketten vágtak neki a távnak.

Addigra Valter már régen letudta a maga feladatát, 46.-ként vágott neki a vigasztalanul szakadó esőben, és 14:13 perc alatt teljesítette a távot, ami befutásakor a 27. helyre volt elég 48 másodperc hátránnyal az akkor élen álló Bruno Armirail mögött.

Addigra egyébként már az is eldőlt, hogy Valter csapattársa, az amúgy specialistának számító belga Wout van Aert biztosan nem nyer, csak a második legjobb időt futotta, ráadásul Armirail hamar az élre állt. A francia bringás 13:25-ös ideje egészen sokáig tartotta magát, végül aztán a két napja a Strade Bianchén bukó Magnus Sheffield 13 percen belül ért célba, alaposan feladva a leckét a nagy esélyesnek tartott Filippo Gannának. Az olasz azonban vette a lapot, és 12 perc 28 másodperces idővel végzett az élen. Sheffieldnek a második hely sem lett meg, a német Lennard Kämna ugyanis két másodperccel jobbnak bizonyult nála.

Az összetettben is esélynek tartott versenyzők közül a szintén jumbós Primoz Roglic a 12., a tavalyi Giro d'Italia győztese, Jai Hindley a 16., Van Aert a 44., a Strade-győztes Tom Pidcock pedig a 70. lett.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
TIRRENO–ADRIATICO, 1. SZAKASZ (Lido di Camore, egyéni indítású időfutam, 11.5 km)

1. Filipo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 12:28 perc
2. Lennard Kämna (német, Bora-Hansgrohe) +0:28
3. Magnus Sheffield (amerikai, Ineos Grenadiers) +0:31
…60. Fetter Erik (magyar, EOLO-Kometa) +1:20
…106. Valter Attila (magyar, Jumbo-Visma) +1:45

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik