Csupasport: közbeszólhat a szél a Tour dániai szakaszain

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2022.04.04. 19:46
A világ legjelentősebb körversenyének nyitó helyszínén mindig fúj a szél, s emiatt több neves bringás hátrányba kerülhet.

Semmi különös nincs abban, hogy a világ első számú országúti kerékpáros körversenye, a Tour de France egy-egy szakaszát nem francia földön rendezik. Így lesz ez idén is, és már korábban is volt rá példa.

A mostani, 109. viadal mezőnye Koppenhágából rajtol, mégpedig a hagyományoknak megfelelően időfutammal, majd további két dániai etapon versenghet egymással. Az északi országban még sosem rendeztek TdF-futamot, ami önmagában is figyelemre méltó, ám sokak szerint más miatt lesz emlékezetes a verseny első három napja.

Tudniillik a rövid időfutamot követő második és harmadik napon két olyan sík szakaszon bizonyíthatnak a bringások, ahol mindig erős a szél. Ez különösen igaz a Roskilde és Nyborg közötti 199 kilométeres etapra, ráadásul hol szemből, hol oldalról fúj a szél. Mindez persze sok versenyzőnek jót is jelenthet, hiszen az oldalszél kifejezetten a sprintereknek kedvez.

Igen ám, csakhogy több, a hegymenetben eredményes bringásnak, így a legutóbbi két Tour de France győztesének, a szlovén Tadej Pogacarnak és a 2016-os Vuelta aranyérmesének, a kolumbiai Nairo Quintanának is hátránya származhat az erős és kiszámíthatatlan oldalszélből.

A teljes cikket elolvashatja a csupasport.hu weboldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik