Kerékpár: a Tour győztese immár parazitamentes

Vágólapra másolva!
2013.12.13. 14:26
null
Chris Froome-ot gyógyultnak nyilvánították (Fotó: Reuters)
A legfrissebb vizsgálati eredmények szerint már nincs parazita Chris Froome szervezetében, a 2013-as Tour de France-ot megnyerő brit kerékpáros végleg legyőzte a vérmételyek által okozott trópusi betegséget, a bilharziózist.

 

A kenyai születésű, de brit színekben versenyző Froome-nál 2011-ben diagnosztizálták először a paraziták által okozott kórt, amely 2009 óta lappangott szervezetében. A betegség 2011-ben és 2012-ben is ledöntötte a lábáról, de mindkétszer sikerült annyira felerősödnie, hogy előbb második lett a Vueltán összetettben, a következő évben pedig a Tour de France-on ért el ugyanilyen eredményt.

„Elvégezték rajtam a szokásos tesztet, amikor legutóbb Kenyában voltam, és a diagnózis felállítása óta először negatív eredményt hozott – újságolta örömmel Froome. – Ez fantasztikus hír, többet nem kell emiatt aggódnom. Az elmúlt két évben félévente jártam vissza, de a tesztek mindig pozitív eredménnyel zárultak. Amikor először kimutatták a szervezetemben a kórt, azt mondták, hogy már két éve bennem van, és még hosszabb ideig, akár öt-hat évig bennem maradhat.”

Szerencsére sikerült hamarabb megszabadulnia az élősködőktől a 28 éves kerékpárosnak, így semmi akadálya annak, hogy megvalósítsa célját, és újabb elsőségeket szerezzen a Francia körversenyen.

„Addig csinálom, amíg tudom, amíg a testem azt nem mondja, hogy elég – mondta Froome. – Amíg van esélyem a Tour de France megnyerésére, folytatom. A kerékpárosok a negyvenes éveikig is versenyezhetnek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik