A csütörtök a szökevények napja volt, Imanol Erviti győzött

2008.09.18. 18:17
Címkék
A mezőny nagyobb része nem erőltette túl magát a csütörtöki szakaszon, lehetőséget adva ezzel a szökevényeknek. Végül egy tizennyolc fős boly lépett meg, a tizennyolcadik etapon a spanyol Imanol Erviti nyerte meg.

A Spanyol körverseny csütörtöki szakaszán újabb etappal kerültek közelebb az fáradó versenyzők a madridi befutóhoz, s emellett erőt is gyűjthettek a pénteki és szombati megpróbáltatásokhoz. A tizennyolcadik szakaszon Valladolidból Las Rozasba tekert a mezőny, ez 167.4 kilométert jelentett a számukra.

A rajtnál már nem volt ott a két belga, Tom Boonen és Philippe Gilbert, akik feladták a viadalt, és inkább már a jövő héten sorra kerülő világbajnokságra hangolnak – a belga duó kiválásával már csa százharminckilenc kerékpáros van versenyben. Érdekesség, a spanyolok kapitánya, Paco Antequera Alejandro Valverdének is azt tanácsolta – mivel nagy eredményt már úgysem érhet el –, hogy a minél optimálisabb vb-felkészülés érdekében adja fel a Vueltát, de a Caisse d'Epargne bringása a csütörtöki rajtnál még ott volt.

A mezőny nagyobb része ezen a napon sem volt túl aktív, így bátra akciózhattak a szökésekre vágyó kerekesek.Walter Pedraza Morales volt az első fecske, ám a magányos kolumbiai még nem járt sikerrel. A folyamatos elmenési kísérletek után végül a hatvanadik kilométernél jegyezhettünk fel egy tizennyolc fős bolyt, amely már sikerrel lépett meg a főmezőnytől, a csoportban ott volt a világbajnoki címvédő Paolo Bettini is.

A szökevények közötti egység az utolsó huszonöt kilométeren bomlott fel, onnantól kezdve mindenki a saját pecsenyéjét sütögette. Az utolsó három kilométerre David Herrero, Vaszil Kirjenka, Nicolas Roche és Imanol Erviti maradt elöl, ők harcolhattak tehát a szakaszgyőzelemért. Az enyhén emelkedő befutóhoz közeledve Roche és Erviti vívott hatalmas csatát, már úgy tűnt, Roche beéri a spanyolt, de végül néhány centivel a Caisse d'Epargne bringása győzött.

A mezőny több mint hét perc hátránnyal ért célba, összetettben továbbra is a spanyol Alberto Contador vezet.

63. VUELTA A ESPANA

18. szakasz. Valladoid–Las Rozas (167.4 km)
A szakasz végeredménye: 1. Imanol Erviti (spanyol, Caisse d'Epargne) 3:53:17, 2. Roche (francia, Crédit Agricole) azonos idővel, 3. Herrero (spanyol, Xacobeo-Galicia) 1 másodperc hátrány, …26. Contador (spanyol, Astana) 7:29 perc hátrány
Az összetett állása: 1. (aranysárga trikóban) Alberto Contador 73:54:38, 2. Leipheimer (amerikai, Astana) 1:17 p h., 3. Sastre (spanyol, CSC Saxo Bank) 3:41 p h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (kék trikóban) Greg van Avermaet (belga, Silence-Lotto) 130, 2. Contador 110, 3. Valverde (spanyol, Caisse d'Epargne) 99
A hegyi pontversenyben: 1. (narancssárga trikóban) David Moncoutie (francia, Cofidis) 143, 2. Kern (francia, Crédit Agricole) 90, 3. Garate (spanyol, Quick Step) 89
A csapatversenyben: 1. Caisse d'Epargne 221:00:51, 2. CSC Saxo Bank 34:44 p h., 3. Euskaltel 36:43 p h.
Következik: 19. szakasz (Las Rozas–Segovia, 145.5 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik