Tom Boonen, Óscar Freire Gómez és Erik Zabel is a vert mezőnyben

2008.09.09. 18:01
Címkék
A Spanyol körverseny tizedik szakasza sprintbefutót hozott, ám nem a tavalyi győztes Erik Zabel, vagy a többi sprinterklasszis győzött, hanem a Crédit Agricole francia versenyzője, Sebastien Hinault nyerte meg az etapot. Összetettben továbbra is a spanyol Egoi Martínez vezet.
Megelőzte a specialistákat: a 10. szaksz után Sebastien Hinault örülhetett
fotó: Imago (archív)
Megelőzte a specialistákat: a 10. szaksz után Sebastien Hinault örülhetett
Megelőzte a specialistákat: a 10. szaksz után Sebastien Hinault örülhetett
fotó: Imago (archív)
Megelőzte a specialistákat: a 10. szaksz után Sebastien Hinault örülhetett

Miközben mindenki Lance Armstrong esetleges visszatérésével van elfoglalva, zajlik a Spanyol körverseny, és bizony kedden is nyeregbe kellett pattanniuk a résztvevőknek. Persze azért ezen a napon senkinek sem kellett megszakadnia, mivel mindössze 151.3 kilométer és egy második kategóriás hegy várt a mezőnyre.

A francia Bouygues Telecomnak azonban ezen a relatíve könnyű napon is akadtak problémái, mivel a szakasz első órájában két versenyzőjük, Anthony Geslin és Alexandre Pichot is feladta a Vueltát, így 158 folytatták a tekerést – előbb esőben, majd jó egy óra után a száraz körülmények között. Nem volt ott közöttük a korábbi éllovas olasz Daniele Bennati, már el sem rajtolt a tizedik szakaszon.

Szokás szerint többen is próbálkoztak szökéssel, végül egy magányos harcos, a szlovák Matej Jurco tudott elszakadni a mezőnytől, amelyet Egoi Martínez hétfőn megszerezett aranysárga trikójának „hála” az Euskaltelnek kellett vezetnie. A spanyol gárda esetleg a sprinterek csapataitól számíthatott segítségre, míg Andreas Klöden, az Astana egyik kiválósága arról beszélt, taktikai okai voltak annak, hogy elveszítették az előző etapon az arany trikót, mivel így nem nekik kell dolgozni a mezőny élén, és spórolhatnak az erejükkel a kemény hegyi etapokra.

A szakasz első harmadában még a Cofidis is segédkezett a szökések hatástalanításában, mivel számukra fontos volt, hogy az etap egyetlen hegyére, a hegyi trikót viselő David Moncutie az elsők között érjen fel. Az emelkedő után lépett meg Jurco, akinak a 82. kilométernél található frissítő zónában már több mint hét perc volt az előnye.

Később azonban valamelyest rákapcsolt a mezőny, és Jurco előnye rendkívül gyorsan csökkent. Az utolsó tíz kilométeren belül még többen próbálkoztak, de ekkor már senkit sem engedtek el a sprinterek csapatai. A hajrában Tom Boonen nem tudta kihasználni Bennati visszalépését, mivel érkezett Sebastien Hinault, és a legjobb sprintereket megtréfálva megnyerte a szakaszt.

63. VUELTA A ESPANA

10. szakasz. Sabinanigo–Zaragoza (151.3 km)
A szakasz végeredménye: 1. Sebastien Hinault (francia, Crédit Agricole) 3:22:21, 2. Mondory (francia, AG2R) azonos idővel, 3. Van Avermaet (belga, Silence-Lotto) a. i., …32. Martínez (spanyol, Euskaltel) a. i.
Az összetett állása: 1. (aranysárga trikóban) Egoi Martínez 36:46:17, 2. Leipheimer (amerikai, Astana) 11 mp h., 3. Contador (spanyol, Astana) 32 mp h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (kék trikóban) Greg van Avermaet 91, 2. Valverde (spanyol, Caisse d'Epargne) 74, 3. Ballan (olasz, Lampre) 56
A hegyi pontversenyben: 1. (narancssárga trikóban) David Moncoutie (francia, Cofidis) 83, 2. Ballan 51, 3. Garate (spanyol, Quick Step) 42
A csapatversenyben: 1. Caisse d'Epargne 110:01:23, 2. Astana 5:58 perc hátrány, 3. Euskaltel 7:59 p h.
Következik: 11. szakasz (Calahorra–Burgos, 178 km)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik