Levi Leipheimer szakaszgyőzelme aranysárga trikót is ért

2008.09.03. 19:00
Címkék
Az amerikai Levi Leipheimer nyerte meg az összetett végeredmény szempontjából első igazán fontos szakaszt a Spanyol körversenyen. Az Astana kerekese az időfutamon aratott győzelmével az aranysárga trikót is átvette. Contador a negyedik, Valverde az ötödik lett.
Az amerikai Levi Leipheimer az élre kerekezett az időfutamon
Fotó: Reuters
Az amerikai Levi Leipheimer az élre kerekezett az időfutamon
Az amerikai Levi Leipheimer az élre kerekezett az időfutamon
Fotó: Reuters
Az amerikai Levi Leipheimer az élre kerekezett az időfutamon
A hőség továbbra sem csillapodott, a különbség csak az volt, hogy a Spanyol körverseny résztvevőinek szerdán nem négy-öt órát, hanem kevesebb mint hatvan percet kellett a tűző napon szenvedniük, igaz, magányosan, mivel Ciudad Realban 42.5 kilométeres egyéni időfutamot rendeztek.

A legjobb idő sokáig az olasz Manuel Quinziato nevéhez fűződött, a Liquigas bringása még akkor is az élen állt, amikor a Touron mindkét egyenkéntit megnyerő német Stefan Schumacher, a tavalyi vb-3. holland Stef Clement, vagy épp a szám specialistája, a kedden bukásba keveredő német Andreas Klöden célba ért. Az időfutammenők közül az olasz Marzio Brushegin sem remekelt, a lamprés a Giro d’Italián többet között az időfutamoknak köszönhetően lett ezüstérmes, most közel két és fél percet kapott Leipheimertől.

A 169 induló közül egyébként egyedül Leipheimer tudta 51 percen belüli teljesíteni a pályát, miközben voltak néhányan, akik alig kevesebb mint egy órát töltöttek a nyeregben. A remekül tekerő amerikai mögött meglepetésre a francia Sylvain Chavanel végzett a második helyen, az igazán nagy sikert azonban Alejandro Valverde könyvelhette el. Az időfutammenők között finom fogalmazva sem a legjobbak közé tartozó spanyol ötödik lett, és mindössze tíz másodperccel maradt el az idei Giro-győztes és tavalyi Tour-1. spanyol Alberto Contadortól.

Leipheimer a szakaszgyőzelmének köszönhetően az összetett éllovasának járó aranysárga trikót is átvehette az olasz Daniele Bennatitól, aki 2:55 perc hátránnyal ötvenedik lett. Az amerikai mindössze két másodperccel vezet Chavanel előtt, a favoritok közül Valverde a harmadik, Contador az ötödik, a spanyol Carlos Sastre a hetedik helyen áll. A csütörtöki sík szakaszon Chavanel a jóváírásoknak köszönhetően leszoríthatja az első helyről Leipheimert, hogy aztán a pénteki szünnap után szombattól már a hegyekben küzdjenek a kerekesek.

KERÉKPÁR

63. LA VUELTA A ESPANA
5. szakasz, Ciudad Real, 42.5 km, egyéni időfutam: 1. Levi Leipheimer (amerikai, Astana) 50:57 perc, 2. Sylvain Chavanel (francia, Cofidis) 12 mp hátrány, 3. Manuel Quinziato (olasz, Liquigas) 33 mp h.
Az összetettben (aranysárga trikó): 1. Leipheimer 14:16:11 óra, 2. Chavanel 2 mp h., 3. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d’Epargne) 30 mp h.
Csütörtökön a Ciudad Real és Toledo közötti 150 km-es szakasz vár a mezőnyre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik