Olasz sprintsiker a spanyol körverseny galíciai nyitószakaszán

Vágólapra másolva!
2007.09.01. 20:16
Címkék
Az olasz sprinter Daniele Bennati győzelmével zárult az idei, 62. spanyol kerékpáros körverseny (Vuelta) nyitószakasza Vigóban. A Lampre kerekese klasszikus sprint során diadalmaskodott a 146 kilométeres etap célbefutójában maga mögé utasítva Oscar de Freire-t és Alessandro Petacchit.

A kétszeres Tour de France-szakasz győztes mesterien időzített, a cél felé zakatoló Milram –vonathoz csatlakozva vette fel a közel hatvan kilométeres tempót, majd az utolsó száz méteren legfőbb riválisa Petacchi mögül kibújva pillanatok alatt egy kerékpár előnyt tudott verni vetélytársaira.

A Bennati ellen hiába görcsölő Petacchinak ma esélye sem volt, s a Milram klasszisa annyira kiengedett, miután elhaladtak mellette, hogy a célfotó alapján a spanyol Freire-nek is sikerült elé kerülnie.

A nagy körversenyek menetrendjétől eltérően, az idei Vuelta nem prológgal kezdődött, hanem Vigo városa környékén tettek egy nagy kört a kerekesek a galíciai tengerparton.

A szakaszon egy helyi kedvenc, Serafin Martinez Acevedo bátorodott fel a hazai pálya előnyétől, s lépett el a mezőnytől húsz kilométernél.

A Karpin Galicia versenyzőjéhez azután két francia, Dimitri Champion (Bouygues Telecom) és Geoffroy Lequatre (Cofidis) is csatlakozott. A trió már három perces előnnyel is rendelkezett, de ahogy az lenni szokott, úgy húsz kilométerrel a vége előtt beérte őket a főmezőny.

Martinez azonban a fanatikus galíciai közönség bíztatására nem adta fel, s hősiesen küzdött az időközben a mezőnyből kiszakadó francia Geoffroy Roy-val (Francaise des Jeux) az etapgyőzelemért 10-15 másodperccel a főmezőny előtt.

Ez a terv azonban illuzórikusnak bizonyult, az utolsó kilométereken az Alessandro Petacchinak dolgozó Milram-vonat játszi könnyedséggel elrobogott mellettük. Zabel és Petacchi azonban hiába zárta le az utat a végén a belga sprinter Boonen előtt, Daniele Bennati meg tudta őket lepni az utolsó száz méteren.

A szakasz krónikájához tartozik még, hogy az összetett sikerre is esélyes amerikai Danielson hatalmasat bukott az etap közepén, így már az első napon feladni kényszerült a küzdelmet.

VUELTA

1.. szakasz, Vigo-Vigo, 153 km:
1. Daniele Bennati (olasz, Lampre) 3:43:09 óra
2. Oscar Freire (spanyol, Rabobank) azonos idővel
3. Alessandro Petacchi (olasz, Milram) a. i.
...137. Bodrogi László (Crédit Agricole) a i.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik