Véget ért az olimpiai cross sorozat: Parti ismételt, Simon csúcsra ért

Vasvári FerencVasvári Ferenc
Vágólapra másolva!
2007.08.22. 10:53
Újabb világranglista-pontokkal gyarapodtak a honi hegyikerékpárosok a hétvégén megrendezett Merida Kupa alkalmával. A Groupama Mountain Bike Olimpiai Cross Magyar Kupa-sorozat 6., egyben utolsó fordulóján az elit férfiak esetében C1-es viadalon 28 ponttal kerültünk közelebb az olimpiai kvalifikációhoz.
Simon Emese már a dobogó tetején
Simon Emese már a dobogó tetején
Simon Emese már a dobogó tetején
Simon Emese már a dobogó tetején

A Groupama Mountain Bike Magyar Kupasorozat szeptemberben folytatódik, amelynek olimpiai cross versenysorozata tehát véget ért, a maraton sorozat újabb állomása, a szeptember 9-én rendezendő Mátra Maraton alkalmával azonban újabb kupapontokat gyűjthetnek a maratont kedvelő hegyikerékpárosok.
A férfiaknál, a sokak szerint is rendkívül erős mezőnyben Beckingsale révén angol győzelem született, legjobb magyarként Parti András (Trek Józsefhegyi SE) – többszöri bukása után – kilencedikként zárt, Melts András (Corratec World Team) tizedik, míg Buruczki Szilárd (Pilis Cross Country Club - Magellan - Adidas) 12. lett.

Parti tovább gyűjtve helyezései után járó Magyar Kupa pontjait, megvédte címét az összetett első helyén, míg Simon Emese rendkívül szoros csatában Vajda Mártán felülemelkedve ért az összetett dobogó tetejére.

A sorozat záró etapján nem vett részt Erdélyi Eszter, a szakág idei elit női magyar bajnoka, aki a pilisi verseny helyett xterrázott: tereptriatlon világkupa-győzelmet aratott Dániában.

Parti András útban a cél felé
Parti András útban a cél felé
„Azt hiszem, rekord kemény mezőny jött össze, szerintem az 1998-as világkupa óta nem volt ilyen erős mezőny hazánkban - mondta Parti. - A pályát már hétközben is bejártam, már akkor is tetszett, különösen a technikás szekciók. A rajthoz szólitásnál is meglátszott a mezőny keménysége, ugyanis csak a harmadik sorba jutott nekem hely – ez annak is köszönhető, hogy már több mint egy hónapja nem frissítették a világranglistát. A startnál nagyon beragadtam, aminek meg kapkodás lett a vége, sikerült is esnem párat, egyszer pont egy tüskés bokorba. A végére sikerült feljönnöm a kilencedik helyre, ami a legjobb magyar helyezés, de azért nem voltam elégedett, szerettem volna minimum az ötben végezni."

"Az idei magyar kupa számomra elég rapszodikus volt, az elsőt megnyertem, majd jött a mélyrepülés, amikor is beleszaladtam valami túlterhelésbe és teljesen „szétestem", majd az ötödik kupát megint meg tudtam nyerni és most a hatodikon is én voltam a legjobb magyar. Ez elég volt az összetettbeli győzelemhez is. De azért még nincs vége a szezonnak, hiszen az olimpiáért most igen kemény véghajrába kezdek: az elkövetkező öt héten öt versenyen indulok, köztük a vb-n és egy világkupán."

"A pálya annak ellenére, hogy nekem kicsit technikás volt, nagyon tetszett, élvezetes volt, sosem lehetett unatkozni - nyilatkota Simon. - Az elején voltak a trükkösebb részek, míg a pálya második felében – az „Egri vár” utáni részen – inkább a mászások domináltak, ami nekem kedvezett, mert jobb mászó vagyok, mint lejtőző."

"Első három körben Márti előttem volt, meg két ukrán lány is, de ők különösebben nem érdekeltek, nekem csak Mártira kellett figyelnem. Emelkedőkön mindig megközelítettem, de a technikás részeken sajnos lemaradtam. A negyedik kör elején, még a rajt-cél területen sikerült megelőznöm, elkezdtem nagyon lendületesen tekerni, de a lejtőn megint utolért. A mászásokon aztán sikerült újra megelőznöm, és az utolsó körre már 20 mp-es előnnyel mentem ki, amit az 5. kör végére 39 mp-re növeltem. Ebben a körben már rettenetesen görcsöltek a lábaim, nagyon oda kellett figyelnem, nehogy ezen múljon az összetett győzelem. Nagyon kihajtottam magam, de megérte!"

"Idén nagyjából egyenletes teljesítményt tudtam nyújtani, ennek nagyon örülök, mert általában a szezon végére már el szoktam fáradni, míg a többiek erősödnek. Két verseny után voltam csak elégedetlen magammal: Szilvásvárad Maraton, és Kisnána OX. A többi versenyek jól sikerültek, úgy érzem, mindig ki tudtam hozni magamból a maximumot."

Groupama Mountain Bike Olimpiai Cross Magyar Kupa-sorozat – 6. forduló, Merida Kupa eredmények:

Elit Férfiak (UCI C1-es kategória):
1. Oliver Beckingsale (angol) 01:58:48 óra (60 pont)
...9. Parti András (Trek Józsefhegyi SE) 02:05:33 óra (12 pont)
10. Melts András (Corratec World Team) 02:06:05 óra (10 pont)
12. Buruczki Szilárd (PCCC – Magellan – Adidas) 02:06:55 óra (6 pont)

Elit Nők
1. Simon Emese (KTM SC) 01:44:24 óra
2. Vajda Márta (Merida Maraton Team) 01:45:03 óra
3. Senem Guler (török) 01:46:36 óra

A Groupama Mountain Bike Olimpiai Cross Magyar Kupa-sorozat végeredménye, (hat futam alapján, a legrosszabb eredmény kiesik):

Elit férfiak:
1. Parti András (Trek Józsefhegyi SE)
2. Buruczki Szilárd (Pilis Cross Country Club - Magellan - Adidas)
3. Barenyi Milan (ZP Sport Podbrezova)

Elit nők:
1. Simon Emese (KTM SC)
2. Vajda Márta (Merida Maraton SC)
3. Deli Anett (Bringavilág SK)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik