Hegyikerékpár-vb: Buzsáki a 43., Palumby az 55. Andorrában

K. B./MTIK. B./MTI
Vágólapra másolva!
2024.09.01. 14:22
Buzsáki Virág a 43. helyen zárt (Fotó: Facebook/Buzsáki Virág, archív)
Buzsáki Virág a 43., Palumby Zsombor az 55. helyen ért célba vasárnap a hegyikerékpárosok andorrai világbajnokságán.

A vb utolsó napján a felnőttek küzdelmeire eredetileg a kora délutáni órákban került volna sor, ám a várható viharok miatt előrébb hozták ezeket és egy körrel kevesebbet is kellett tekerniük a versenyzőknek az előzetesen tervezettnél. A Pal Arinsal-i síközpontnál 1800 méteres tengerszint feletti magasságon fekvő nagyon köves, helyenként füves pálya egy pumpapályán is keresztülhaladt.

A rövidebb távon (XCC) két nappal korábban 22. Buzsáki a mezőny hátsó negyedéből vágott neki az ötkörös olimpiai távnak (XCO), valamelyest hátracsúszva az 54. helyen haladt a hatvan rajthoz álló közül az első időmérőpontnál, innen egy pozíciót előrelépve, három perc feletti hátrányban fejezte be az első kört. Elöl az ötkarikás dobogóról technikai hiba miatt lemaradt holland Puck Pieterse erősen kezdett, míg Buzsáki a második körben előrébb tudott lépni, a táv derekán a 47. helyen haladt, miközben az élen Pieterse leszakította a vele legtovább kitartó Candice Lillt. A dél-afrikai ráadásul bukott a frissítőzónánál, így egy másik holland, Anne Terpstra, majd az olasz Martina Berta is megelőzte. Az aranyérem a szinte végig vezető, terepkerékpárban (cyclocross) vb-ezüstérmes Pieterse nyakába került, Terpstra révén ráadásul kettős holland sikert született, Berta pedig megszerezte a bronzot Lill elől. Az olimpiai bajnok és tavaly világbajnok francia Pauline Ferrand-Prévot, aki jövőre már az országútra koncentrál, 14. hellyel köszönt el a szakágtól. Buzsáki a táv második felében még tudott javítani a pozícióján és végül 43. lett közel 9 perc lemaradással.

A férfiaknál Palumby Zsombor a rövid távon 39. lett, vasárnap pedig hátulról rajtolt és egymás után előzte meg riválisait, akárcsak a címvédő, kétszeres olimpiai bajnok és a fő esélyesek között számontartott brit Tom Pidcock a mezőny első harmadában. Az első kör után a magyar bajnok a 61., Pidcock a 20. helyen tekert, a táv felére pedig még előrébb léptek: Palumby már az 56. volt, míg Pidcock közelített az élen tekerő négyeshez, majd utol is érte azt. A britnek ahhoz nem volt már elég ereje, hogy az aranyért csatázzon, az első helyet a párizsi olimpián mögötte második francia Victor Koretzky és az ott harmadik dél-afrikai Alan Hatherly döntötték el egymás között a hatkörös megméretés végén, Pidcock pedig honfitársa, Charlie Aldridge elől meg tudta szerezni a bronzot. A dobogó felső fokára a záró körben egyetlen nagy erejű megindulással elszakadó Hatherly állhatott fel, Koretzky – aki a győztest megtapsolva gurult be a célba – lett a második, fordult tehát a legjobb három sorrendje az ötkarikás játékokéhoz képest. Palumby az 55. helyen zárt tízperces hátránnyal.

KERÉKPÁR
Hegyikerékpár, vb, férfiak, olimpiai krossz
1. Alan Hatherly (Dél-afrikai Köztársaság) 1:09:51 óra
2. Victor Koretzky (Franciaország) 22 mp h.
3. Thomas Pidcock (Nagy-Britannia) 39 mp h.
...55. Palumby Zsombor 10:01 p h.

Hegyikerékpár, vb, nők, olimpiai krossz
1. Puck Pieterse (Hollandia) 1:09:41 óra
2. Anne Terpstra  (Hollandia) 59 másodperc hátrány
3. Martina Berta (Olaszország) 1:19 perc hátrány
...43. Buzsáki Virág 8:46 p h.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik