Kajakra veszik – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.06.07. 23:54

 

Csütörtökön és pénteken nem csupán azért fordultak a sportkedvelők megkülönböztetett figyelemmel a Maty-ér felé, mert a kajak-kenu hagyományosan magyar sportág és olimpiai válogatóversenyt rendeztek. A hatszoros olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta néhány nappal ezelőtti Facebook-bejegyzése a szintén olimpiai bajnok Csipes Ferenc edző viselkedésével kapcsolatban nemcsak a vizet, a kívülállók kedélyét is felborzolta.

Lezajlott a válogató, tisztábban látunk, mi több, a kép jóval árnyaltabb. Úgy mondanám, kommunikációs vákuum keletkezett – a kajakkirálynő által írottak tartalma, az egy-két pohár bort lehajtó tréner reagálása, a szövetség állásfoglalása (?) –, s kétkedők is jócskán akadtak. Akárcsak a Szigeten a vízilabdázók esetében, ha elhajítunk egy kavicsot, biztosan olimpiai bajnokot talál el, a Maty-éren ez a kajakosokkal van ugyanígy. Ergo az is következik, hogy mindenkinek igaza van…

A szegedi verseny a következőt tisztázta: a honi mezőnyben a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara K–1 500 méteren utcahosszal előzte meg a mezőnyt, második Gazsó Alida Dóra, harmadik Fojt Sára, a szintén Csipes-tanítvány Pupp Noémi ötödikként zárt – Kozák Danuta hatodik lett. Nem véletlen, hogy a lányok – Kozákot leszámítva persze – a döntő után összeborultak.

Mivel női kajakosaink négy kvótát szereztek az olimpiára, a négyes összeállításába még belezavarhatott volna a K–2 500 méteren kialakuló sorrend, ám Csipes Tamara Gazsóval az oldalán nyert – nem hivatalos értesülések szerint felvetődött, Csipes Kozákkal ül össze, de maradt az eredeti nevezés –, a második helyre a Pupp, Fojt duó jött be. A jövő heti szegedi Eb-n tehát egyesben Csipes, párosban Csipes és Gazsó, négyesben pedig Pupp, Fojt, Gazsó és Csipes áll rajthoz. Mivel Párizsban egyesben és párosban két egység indulhat, Csipes és Gazsó triplázik (egyes, páros, kvartett). Ez a rajtlista akkor várható az olimpián, ha az Eb-n a négyes nem ég le, de ezzel az eshetőséggel nem számolok – mert ugyan benne lehet a pakliban, ám a formák alapján nincsen realitása. Tehát a jelenlegi állás szerint a visszatérő Kozák lemarad a játékokról.

Az olimpia azonban egészen más kategória: az ötszörös olimpiai bajnok új-zélandi Lisa Carrington szinte verhetetlen – igaz, Csipes Tamara csütörtökön szédületes pályát ment – párosban is ott van a spiccen, de nem véletlen a Csipes-csapat összeborulása: nem hagyják, hogy szétverjék a közösségüket.

Stílszerűen: kajakra veszik.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik