Jégkorong-vb: Kanada német segítséggel negyeddöntős

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2021.06.01. 21:39
null
Arttu Ruotsalainen (fehérben) kétszer egyenlített, majd eldöntötte a szétlövést Kanada ellen (Fotó: AFP)
Kanada nem tudta legyőzni Finnországot a rigai jégkorong-világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, de miután Németország legyőzte Lettországot, az észak-amerikai csapat is bejutott a negyeddöntőbe.

 

Kanada három vereséggel kezdte a világbajnokságot, Lettországtól, az Egyesült Államoktól és Németországtól is kikapott. Utána három mérkőzést megnyert, így kedden Finnországot elég lett volna akár hosszabbításban vagy szétlövésekkel legyőznie a továbbjutáshoz.

Brandon Pirri, illetve Maxime Comtois góljával is vezetett, de Arttu Ruotsalainen mindkétszer egyenlített. Másodszor négy perccel a rendes játékidő vége előtt, így kiharcolta a hosszabbítást. A túlórában nem született gól, a szétlövésben pedig a finnek nyertek 3–2-re – a harmadikat is Ruotsalainen lőtte, így a Buffalo Sabres hokisa lehetett a kanadaiak rémálma.

Kanada sorsa a német–lett mérkőzésen múlt, ha ugyanis azon a rendes játékidejében nem született volna döntés, az észak-amerikaiak kiestek volna. Úgy tűnt, a németek megkímélik az izgalmaktól a kanadai csapatot, John Peterka és Marcel Nöbels góljával ugyanis már a 7. percben 2–0-ra vezettek.

Csakhogy itt leállt a német gólgyártás, és a második harmadban Rodrigo Abols révén szépítettek a lettek. A rendező ország csapata többször is egyenlíthetett volna, a záró 20 percben kétszer is emberelőnybe került, de a németek kihúzták több kapott gól nélkül, megszerezték a csoport 3. helyét, és a kanadaiakat is magukkal vitték a nyolc közé.

A csoportelsőséget az Egyesült Államok szerezte meg, miután legyőzte a nulla ponttal záró olasz válogatottat. Mivel az idei alsóbb osztályú tornákat törölték, jövőre is ugyanez a 16 csapat indul az A-csoportos világbajnokságon.

A másik csoportban a már biztos továbbjutó Svájc magabiztosan legyőzte a már biztos kieső Nagy-Britanniát, ebben a csoportban már eldőltek a továbbjutó helyek, de miután Csehország legyőzte Szlovákiát, elcsente a 3. helyet szomszédjától.

A csoportelsőség Oroszországé lett, miután az első harmadban öt gólt lőve 6–0-ra felülmúltaFehéroroszországot.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, RIGA
CSOPORTKÖR, 7. (UTOLSÓ) FORDULÓ
A-CSOPORT
Svájc–Nagy-Britannia 6–3
(2–1, 4–1, 0–1)
Csehország–Szlovákia 7–3 (2–0, 2–1, 3–2)
Orosz csapat–Fehéroroszország 6–0 (5–0, 0–0, 1–0)

A csoport végeredménye: 1. Orosz csapat 17 pont, 2. Svájc 15, 3. Csehország 13, 4. Szlovákia 12, 5. Svédország 10, 6. Dánia 9, 7. Nagy-Britannia 4, 8. Fehéroroszország 4
Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

B-CSOPORT
Kanada–Finnország 2–3(1–0, 1–1, 0–1, 0–0, 0–1)– szétlövéssel
Egyesült Államok–Olaszország 4–2
(3–0, 1–1, 0–1)
Németország–Lettország 2–1(2–0, 0–1, 0–0)

A csoport végeredménye: 1. Egyesült Államok 18, 2. Finnország 17, 3. Németország 12, 4. Kanada 10, 5. Kazahsztán 10, 6. Lettország 9, 7. Norvégia 8, 8, Olaszország 0
Pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Június 3., csütörtök

Orosz csapat–Kanada
Svájc–Németország
Finnország–Csehország
Egyesült Államok–Szlovákia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik