Jégkorong: pénteken egyszerre rajtol a két „magyaros” bajnokság

POZSONYI SZILÁRDPOZSONYI SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.09.16. 10:41
null
<strong>Tóth Adrián </strong>(balra) és <strong>Reisz Áron</strong> küzdött a korongért az áprilisi Erste Liga-döntőn – a párharcból akkor a Csíkszereda került ki győztesként, amely ezúttal Hozó Levente irányításával tör a címvédésre (Fotó: Dömötör Csaba)
A Fehérvárnak pénteken Dél-Tirolban elkezdődik az ICEHL 2022–2023-as évada, de hazai jégen is bedobják a pakkot, méghozzá a közelmúlt aggodalmai ellenére az erdélyi csapatok részvételével és várhatóan dominanciájával.

 

Sok hűhó semmiért – jó, nem semmiért, de mint kiderült, az indokoltnál nagyobb aggodalmat keltett az elmúlt időszakban a Román Jégkorongszövetség (FRHG) tisztújító gyűlése, illetve annak eredménye. Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar bázisú bajnokságban, az Erste Ligában szereplő három erdélyi csapatnak (Corona Brasov, Gyergyói HK, SC Csíkszereda) ugyanis szeptember 15-én lejárt volna a nemzetközi versenyengedélye, így pedig a háttérben zajló, sportszakmai szempontból érdektelen politikai huzavona áldozatául eshetett volna a szereplésük. Szerencsére nem így lett, Alexandre Halaucát ismét megválasztották az FRHG elnökének, meghosszabbították az engedélyeket, és a terveknek megfelelően tíz résztvevővel indulhat el a 2022–2023-as évad.

Nehéz helyzetből vágnak neki a hoki­idénynek a magyar érintettek: csak a naptári évben elért sikereket (a Fehérvár menetelése az ICEHL-ben, a férfiválogatott feljutása a jövő évi elit-vb-re, a női válogatott másodszori bennmaradása a legjobbak között) nemhogy felülmúlni, de megismételni is combos feladat lesz.

Mindkét magyar érdekeltségű bajnokság átesett némi változáson, vegyük ezeket sorra.

Az Erste Ligában nem indul a Győri ETO, miután az előző kiírás végén fizetési nehézségek, az üzemeltető és a klub közötti félreértések, konfliktusok nyomán a felnőttcsapat nemes egyszerűséggel megszűnt. Így tíz együttessel vágunk bele az évadba.

Közülük kettő is újnak tűnhet, pedig nem azok: a korábban MAC HKB Újbuda és Titánok néven szereplő együttes egyaránt az akadémiai jelleg hű tükrözése miatt változtatott nevet. Utóbbiból Fehérvár Hockey Akadémia 19 (röviden: FEHA19) lett, míg előbbi Budapesti Jégkorong Akadémia HC (röviden: BJA HC), ráadásul a Tüskecsarnokból a Vasas Jégcentrumba tette át székhelyét. A többi tényező az átlagnál kevesebbet változott a fővárosiaknál: a vezetőedző továbbra is Kangyal Balázs, a tavalyi keretből 15-en maradtak, köztük a csapatkapitány Pozsgai Tamás, a válogatott védő Garát Zsombor és a házi pontkirály Schlekmann Márk is.

Már a DEAC Magyar Kupa-címvédése is óriási meglepetés volt, vajon sikerülhet a triplázás? (Fotó: Dömötör Csaba)
Már a DEAC Magyar Kupa-címvédése is óriási meglepetés volt, vajon sikerülhet a triplázás? (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Apropó, Tüskecsarnok. Kíváncsian várjuk, hogy az immár egyedül az FTC-Telekom otthonaként szolgáló létesítmény jegét újrafestik-e, vagy marad továbbra is a jelenlegi – ami azért lenne érdekes, mert a Fradi címere nincs ott, ellentétben az egykori MAC logójával... A jégről tehát nem tudunk, de az biztos, hogy a zöld-fehérek kerete átalakult. A légiósállomány Lauri Kärmeniemi kivételével teljesen lecserélődött, de a magyarok között is nagy volt a mozgás, így Fodor Szabolcséknak egyáltalán nem garantálható a sorozatban ötödik magyar bajnoki cím – a DEAC elleni Szuperkupa-vereség után Fodor az újjáépülő keret játékát egyenesen „bűn rossznak” nevezte.

A D-betűs triumvirátusból a DAB és a DVTK nem valószínű, hogy bele tud szólni az élboly küzdelmeibe, hiába erősödött, érett a keretük, az újjáépülés szemmel látható eredményéhez még egy-két év biztosan kell, a reális cél a rájátszás első köre lehet nekik. Ellentétben a DEAC-cal, amely kétszeri Magyar Kupa-címvédőként és Szuperkupa-győztesként vág az idénybe, és a magyar bajnoki címért is bejelentkezhet.

Az UTE ezúttal nagyobb termetű légiósokkal próbál betörni az áhított top négybe, ám ehhez alaposan fel kell kötnie a gatyát, hiszen könnyen lehet, hogy a három erdélyi csapat mellett csak egy kiadó hely lesz. A Gyergyó tavaly is ­bajnokesélyes volt, a rájátszásból sem a jégen esett ki (tömeges koronavírus-fertőzés miatt nem tudott kiállni a Fradi ellen), a Brassót – amely új címerrel és ismét Corona Brasovként áll rajthoz – pedig épp Szilassy Zoltán tanítványai ejtették ki, s csak azért kerülhettek össze már a negyeddöntőben, mert a Brassó az alapszakaszban bajlódott a járvánnyal, s le nem játszott meccsek miatt csúszott hátra a tabellán. A Csíkszeredánál is egyben maradt a mag, éppen csak az együttest bajnoki címig vezető Rico Rossi állt fel a kispadról – helyette másodedzője, Hozó Levente irányítja a csíkiakat.

Pénteken az osztrák bázisú ICEHL-ben is bedobják a korongot. A Bratislava Capitals, az Orli Znojmo és a Dornbirn Bulldogs is kivált a sorozatból, a helyükre az olasz Asiago Hockey és az osztrák Pioneers Vorarlberg érkezett. A Hydro Fehérvár AV19 is jégre lép a nyitó napon, a magyar klub is a légióskereten változtatott jelentősen; a magyar mag szerencsére egyben maradt, s továbbra is Kevin Constantine dirigálja az együttest – aki egyébként időközben a magyar férfiválogatott szövetségi kapitánya is lett. Hogy mennyire reális cél a legutóbbi idény sikereinek megismétlése, majd elválik, mindenesetre a Bajnokok Ligájában mutatott példás helytállás a Rögle és a Zürich ellen bizakodásra ad okot – hiszen a bajnokságban nem sok csapat képviseli ugyanazt az erőt.

TUDNIVALÓK
Az előző idényhez hasonlóan magyar klubcsapatok ismét csak a magyar és az osztrák bázisú ligában vitézkednek – utóbbiban természetesen a Fehérvár képviseli hazánkat. A lebonyolítás formátuma egyezik a tavalyival, az alapszakaszban minden csapat négyszer ütközik meg egymással, az ez alapján kialakuló tabella első hat helyezettje automatikusan playoffszereplő, míg a 7–10. helyezettekre az osztrák ligában két, a magyar ligában három győzelemig tartó rájátszáskvalifikáció vár. A versenyben maradó nyolc gárda ellenfélválasztást követően az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban, egyenes kieséses rendszerben küzd meg a bajnoki címért.
Alapszakasz. Erste Liga: szeptember 17.–február 19. (36 forduló)
ICEHL: szeptember 17.–február 26. (48 forduló)
Rájátszás: később kijelölendő időpontban
Tv: M4 Sport
Internet: nso.hu, jegkorongszovetseg.hu, ersteliga.hu, ice.hockey

 

AZ 1. JÁTÉKNAP PROGRAMJA

Erste Liga
18.00: UTE–DVTK Jegesmedvék
18.30: DEAC–FTC-Telekom
18.45: Budapesti Jégkorong Akadémia HC–Dunaújvárosi Acélbikák

ICEHL
19.15: Graz (osztrák)–Asiago (olasz)
19.15: Linz (osztrák)–Villach (osztrák)
19.15: Innsbruck (osztrák)–Klagenfurt (osztrák)
19.30: Salzburg (osztrák)–Vienna (osztrák)
19.45: Bolzano (olasz)–Vorarlberg (osztrák)
19.45: Pustertal (olasz)–HYDRO FEHÉRVÁR AV19

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik