Férfi jégkorong: kezdődik az olimpiai selejtezőtorna

Vágólapra másolva!
2024.02.08. 08:35
Könnyen megeshet, hogy csak a Japán elleni záró mérkőzésen dől el, Pozsgai Tamás (balra) és társai továbbjutnak-e az utolsó olimpiai selejtezőkörbe (Fotó: Árvai Károly)
Pontosan hatvan éve szerepelt legutóbb téli olimpián a magyar férfi jégkorong-válogatott, a milánói ötkarikás játékok felé vezető úton csütörtökön indul el Don MacAdam csapata.

Három a magyar igazság, de ami esetünkben még ennél is fontosabb, ugyanennyi a magyar férfi jégkorong-válogatott olimpiai részvételeinek száma. A legutóbbi ötkarikás szereplésünkig több mint fél évszázadot kell visszautazni az időben, 1964-ben sikerült a bravúr a többek között Rozgonyi György, Losonci György vagy éppen Babán József nevével fémjelzett nemzeti csapattal.

Hogy a hosszú ínséges időszak véget érjen és a magyar igazság ez esetben négy legyen, ahhoz a héten kerülhetnek közelebb a mieink, akik a 3. körben csatlakoznak az olimpiai selejtezőbe. Sorrendben Spanyolország, Litvánia és Japán lesz együttesünk ellenfele. Nehéz helyzetben van Don MacAdam legénysége, ugyanis azzal a tudattal lép jégre, hogy az említett trió ellen szinte kötelező a győzelem, papíron a miénk a legerősebb válogatott, a következő körben viszont bravúr kellene a csoportelsőséghez és a milánói olimpiai kvóta megszerzéséhez. A mostani továbbjutás után

Norvégia, Szlovénia és Dánia legjobbjai várnának válogatottunkra Aalborgban.

Ne szaladjunk ennyire előre, mert előbb még a Tüskecsarnokban illene kilenc pontot szerezni szombat estig. De valóban illene? Nem könnyű a válasz, hiszen – bár a világranglistán Magyarország áll a legelőkelőbb helyen a négyesből – korántsem könnyű riválisokon keresztül vezet az út Dániába. Talán még a legborúlátóbb jóslatokban sem szerepel azonban vereség Spanyolországtól, a két csapat eddigi kilenc mérkőzését megnyerte a magyar válogatott, az összesített gólkülönbség 75–19 a javunkra.

Hasonlóan impozáns a statisztika Litvánia ellen (15 meccs, 14 győzelem, 1 vereség), csakhogy legutóbb 2022-ben a ljubljanai világbajnokságon alaposan megizzasztották a mieinket a litvánok. Akkor csak 2–1-re győztünk, góljainkat két olyan játékos szerezte, aki ezúttal is megkeserítheti a riválisok életét, Sebők Balázs és Hári János.

A tornát Japán ellen zárjuk, minden bizonnyal az a párharc lesz a legkiegyenlítettebb, az dönthet a továbbjutásról. A 2023-as elit-világbajnokságot megelőzően kétszer is összecsapott a két együttes, a mérleg egy háromgólos siker itt, egy háromgólos siker ott.

Az OST-n csütörtökön fél héttől, pénteken és szombaton pedig este nyolctól lépnek jégre a mieink annak reményében, hogy hatvan év után ismét láthatunk magyar férfi jégkorongozókat olimpián.

Nem lesz egyszerű, de tovább kell jutni!

– Ez már a harmadik felkészülési tornája a válogatott élén. Látja a keze nyomát a csapaton?
– Novemberben Magyarországon, decemberben pedig Ausztriában készültünk a csapattal, most nagyobb volt a merítési lehetőség, mint korábban, hogy a legerősebb válogatottat állítsuk össze. A keddi tréning színvonalával maximálisan elégedett voltam, jó volt látni, ilyen hamar álltak össze csapattá a srácok, ez sosem könnyű, amikor különböző országok bajnokságaiból gyűlik össze a társaság.

– Az erősebb keret azt jelenti, hogy a mostani csapattal már a divízió 1/A-s világbajnokságra is készül?
– Igen, azok fogják alkotni a vébékeretünk gerincét, akik most itt vannak. Az első két felkészülési periódusban többen kérték, hogy távol maradhassanak, mert a klubjuknak nagyobb szüksége volt rájuk, de mostanra majdnem mindenki a csapattal edz, aki itt lehet. Azt mindig is szem előtt tartottuk, mi a legjobb a játékosoknak, most azonban az olimpiáért selejtezünk, és a világbajnokságra készülünk, ami mindenkinek sokkal fontosabb, mint egy felkészülési torna.

– A világranglista alapján nem lehet kérdés, meg kell nyernünk a selejtezőtornát. Ön is így látja?
– Természetesen az a célunk, hogy megnyerjük. A világranglista legtöbbször elég pontosan mutatja az erőviszonyokat, de nem dönt semmiről. Az alapján Spanyolországnak nem kellene itt lennie, sokkal inkább a hollandoknak, mert ők előrébb állnak a rangsorban. A jégen kell megmutatni, hogy jobbak vagyunk, a nehéz és a kevésbé nehéz meccseken is.

– Melyik ellenfél legyőzése jelentheti a legnagyobb kihívást?
– Spanyolországgal több mint tíz éve játszottunk legutóbb, ezért az bizonytalan kimenetelű meccs lehet, Litvánia a ljubljanai világbajnokságon nagyon megnehezítette a dolgunkat, Japán pedig tavaly legyőzött minket felkészülési mérkőzésen. Az ázsiaiak ellenit mondanám a legnehezebb összecsapásnak, de mindenki szerezhet meglepetést. Ragaszkodnunk kell az elképzeléseinkhez, csapatként kell játszanunk, és megnyerhetjük mind a három mérkőzésünket.

– Képesnek tartja a csapatot arra, hogy kijusson az olimpiára?
– Bármi lehetséges. Amióta Magyarországon élek, néha azt érzem, hogy az elvárás többször túl alacsony, mintsem magas. Úgy vélem, a nemzeti csapat sem feltétlenül érzi, érti még, mire lehet képes, mert néha pesszimisták vagyunk, és ilyenkor akaratlanul is korlátok közé szorítjuk magunkat.

Dél-Korea ellen kezdi a vb-t a női válogatottunk
A Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) hivatalos honlapján közzétette az április 21. és 27. közötti női divízió 1/A-világbajnokság menetrendjét. A mieink Dél-Korea ellen kezdenek, és a franciák ellen zárják a tornát.
DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG, KLAGENFURT
Magyar érdekeltségű meccsek
Április 21., vasárnap
15.00: Dél-Korea–Magyarország
Április 22., hétfő
12.30: Magyarország–Hollandia
Április 24., szerda
12.30: Magyarország–Norvégia
Április 26., péntek
20.25: Ausztria–Magyarország
Április 27., szombat
16.00: Magyarország–Franciaország
Még sosem kaptunk ki a spanyoloktól
Nem megbántva a spanyolokat, de ebből a négyesből egy kicsit kilógnak lefelé. Nem véletlen, hogy a selejtező folyamatába egy körrel korábban kapcsolódtak be – az viszont minden bizonnyal dicséretes, hogy az L-csoport Hollandiában rendezett küzdelmeiből győztesként kerültek ki, meglepve az esélyesebb házigazdát. Messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le abból, hogy Thaiföldnek és Grúziának összesen húsz gólt rámoltak be, ahogyan a hollandok elleni 4–3-as sikerükből sem. A legutóbbi egymás elleni, 13–1-es magyar győzelmet hozó mérkőzés sem mérvadó, tekintve, hogy 2011. április 11-én játszották, az akkori keretből csak Pozsgai Tamás, Sofron István, Magosi Bálint és Hetényi Zoltán léphet jégre csütörtökön. A tavaly a divízió 1/B-be feljutó spanyolok vezetőedzője a jelenleg a Budapest Jégkorong Akadémia U18-as csapatánál is tevékenykedő Luciano Basile, így neki biztosan nem lesz idegen a magyarok stílusa és játékosai sem. A csütörtöki a mieinknek inkább amolyan „ráhangolódó” meccs lesz (eddig nyolcból nyolcszor nyertek a spanyolok ellen, 75–19-es gólkülönbséggel), az érdemi kérdésekről a litvánok és a japánok elleni találkozó dönt.

A VÉGLEGES MAGYAR KERET
kapusok: Bálizs Bence (Sparta Sarpsborg, norvég), Vay Ádám (HK Poprad, szlovák)
hátvédek: Falus Ádám (FEHA19), Fejes Nándor (Gyergyói HK), Hadobás Zétény (Visby/Roma, svéd), Horváth Milán (Briancon, francia), Kiss Roland (Hydro Fehérvár AV19), Ortenszky Tamás (Martigny, svájci), Stipsicz Bence (Hydro Fehérvár AV19)
csatárok: Erdély Csanád (Esbjerg, dán), Galló Vilmos (Linköping, svéd), Hári János (Hydro Fehérvár AV19), Horváth Bálint (Briancon, francia), Mihály Ákos (Hydro Fehérvár AV19), Nagy Gergő (FTC-Telekom), Nagy Krisztián (Budapest JAHC), Nemes Márton (Mora, svéd), Németh Kristóf (Hydro Fehérvár AV19), Sárpátki Tamás (Gyergyói HK), Sebők Balázs (Iserlohn, német), Sofron István (SC Csíkszereda), Terbócs István (Hydro Fehérvár AV19)

FÉRFI JÉGKORONG OLIMPIAI SELEJTEZŐ, 3. kör, TÜSKECSARNOK
Február 8., csütörtök
15.00: Litvánia–Japán
18.30: Magyarország–Spanyolország
Február 9., péntek
16.30: Spanyolország–Japán
20.00: Magyarország–Litvánia (Tv: M4 Sport)
Február 10., szombat:
16.30: Litvánia–Spanyolország
20.00: Magyarország–Japán (Tv: M4 Sport)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik