Jégkorong: Szlovéniában nyert a válogatott felkészülési mérkőzést

SZŰCS ANDRÁS, DÖMÖTÖR CSABA (Bled)SZŰCS ANDRÁS, DÖMÖTÖR CSABA (Bled)
Vágólapra másolva!
2018.04.11. 21:16
null
Szoros meccset nyert meg a magyar válogatott Szlovéniában (Fotó: Dömötör Csaba)
Az április 22-én Budapesten kezdődő divízió 1/A-világbajnokság előtti harmadik felkészülési mérkőzésén 3–2-re győzött hosszabbításban a magyar férfi jégkorong-válogatott Bledben Szlovénia ellen, amely a vb harmadik fordulójában is ellenfelünk lesz. A mieink pénteken Japán ellen, Miskolcon folytatják az edzőmeccsek sorát.


Mindenki a felkészülés közepénél tart az április 22–28. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezendő divízió 1/A-világbajnokság előtt. A magyar válogatott az elit-vb-re készülő, de még csak nagyjából a B-csapatát bevető Ausztria ellen játszott kétszer a múlt héten: szerdán Székesfehérváron hosszabbítás után 4–3-ra, másnap, csütörtökön, Bécsben 3–1-re nyertünk, miközben Szlovénia 12-t lőtt a harmadosztályú Horvátországnak. Ma este Bledben értek össze a szálak, ám továbbra is rengetegen hiányoztak a csapatokból.

Tőlünk már kiesett a vb-ről sérülés miatt Jesse Dudás és a csapatkapitány, Bartalis István, a Svédországban az élvonalba feljutó Timra légiósa, Galló Vilmos pedig még nem ért haza, míg a szakvezetőség döntése értelmében pihent a kapus Duschek Dávid és Vay Ádám, a hátvéd Nagy Nilan és Kevin Wehrs, valamint a csatár Benk András és Sebők Balázs.

A szlovénok nem is számolnak a Los Angeles Kings csapatkapitányaként az NHL-rájátszásban érdekelt Anze Kopitarral, van egy dopping miatt eltiltottjuk, plusz két sérültjük, megy a hazai bajnoki finálé is a Ljubljana és a Jesenice válogatottjaival, a kapus Luka Gracnar az EBEL-ben döntőzik a Red Bull Salzburggal, és akad három légiósuk Csehországban is, akiknek az utolsó bajnokija április 22-re van kiírva – aznapra, amikor Nagy-Britanniával már kezdik a vb-t, és másnap délután is játszanak Lengyelország ellen...

Mindezek tudatában a két szövetségi kapitány ezúttal mélyre nyúlt a rendelkezésre álló emberek között, miközben próbálgatta a sorösszetételeket is – miután a két ország rendőrválogatottja megmérkőzött amolyan előmeccsként.

ÍGY LÁTTÁK BELÜLRŐL
Sofron István, a magyar válogatott szélsője: – A szlovénoktól főleg bekkek hiányoztak, csatárok már nemigen, azaz nem lesznek sokkal acélosabbak, és tőlünk is hiányoztak emberek, úgyhogy igenis vannak tanulságai a meccsnek, amely jó színvonalon folyt. Kiválóan kezdtünk, a második harmadban érződött a hazai pálya – sok kiállítást fújtak be ellenünk, nekünk meg semmit –, ám sokkal verhetőbb az ellenfél, mint előzetesen gondoltuk. Ez persze nem garancia rá, hogy a vb-n legyőzzük majd, de nagyobb a sanszunk.
Gőz Balázs, a magyar válogatott hátvédje: – Természetesen más az európai játék, mint az észak-amerikai, úgyhogy kicsit vissza kell szoknom, de jól érzem magam és a válogatottban mindig jó. Jarmo erőlteti, hogy kicsit magunknál tartsuk a korongot, ami fekszik a csapatnak. Egyelőre mindenki a saját játékára koncentrál, jó munkát végeztünk, a vb-ig még ki kell javítanunk az apró hibákat.

Az igazin szinte az egész nyitó harmad a mi fölényünkben telt, például nyolc percen belül elhúztunk 2–0-ra, ami valódi ritkaság Szlovéniában. Most azonban Erdély Csanád szépen befejezett egy szólót, miután Kóger Dániel kiugratta egy megszerzett koronggal, aztán Terbócs István üldözte addig az ellenfelét a támadóharmadban, amíg megszereztük a pakkot, gyorsan körbejárattuk és Nagy Krisztián szinte a gólvonalról talált be. Hamar jó sebességű, pörgős kis találkozó kerekedett ebből, ám sajnos még a szünet előtt szépítettek a hazaiak, amikor Ziga Pavlin kékvonalas lövésébe mintaszerűen piszkált bele a kapu előtt Ales Music, aki a „hétköznapokon" egyébként a Fehérvár légiósa.

A második játékrészben kevesebb volt a jegyzőkönyvezendő esemény, de azok összefüggtek: Vas János kiállítása nyomán ugyanis emberelőnybe került Szlovénia, és mivel egy támadója együtt borult fel Szirányi Bencével a hátsó palánknál, viszont csak a mi bekkünk maradt a jégen, gyakorlatilag kettős fórban egyenlítettek... (Ám legalább Szirányinak nem lett baja, simán visszatért később.)

Ugyanakkor az érdekességek folytatódtak, mert a záró harmad legelején Rok Ticar talán szabályosan, de a korongra nyilvánvalóan ügyet sem vetve ütközte le Sofron Istvánt, amiből csődület lett, és végül mi kerültünk emberhátrányba... – amit viszont kivédekeztünk. Ettől még átvette az irányítást Szlovénia, immár Rajna Miklós kapta a sorozatlövéseket, a finisre mégis döntetlennel fordultunk. A sokkal több hazai lövésbe és egy gólvonalról kipiszkált helyzetbe néhány veszélyes kontránk vegyült, meg egy 1:54-gyel a vége előtt kapott emberelőny, amiből viszont nem lett semmi, úgyhogy jöhetett a ráadás.

A három a három elleni hosszabbításban nekünk is akadt a gólvonalon megakadt akciónk, további összezördülések és lökdösődések, de ami fontosabb, hogy még egy szólónk is, amit Sofron bevert – kiegyenlítve a számlát.

A mieink pénteken Japán ellen Miskolcon játszanak, majd jövő hét szerdán – szintén Japán ellen – Káposztásmegyeren zárják a felkészülést a vb-re.

JÉGKORONG FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
SZLOVÉNIA–MAGYARORSZÁG 2–3 (1–2, 1–0, 0–0, 0–1) – h. u.
Bled. V:
Trilar, Lesnjak, Miklic, Hribar (szlovénok)
SZLOVÉNIA: Pintaric – Stebih, PAVLIN (1) – Vidmar, Kranjc – Urukalo, Cepon – Ticar (1), URBAS, VERLIC 1 – Pance, SABOLIC, Kuralt – Ograjensek, MUSIC 1, Ropret – B. Golicic, Simsic, Sotlar. Szövetségi kapitány: Kari Savolainen
MAGYARORSZÁG: BÁLIZS (RAJNA) – Stipsicz, Pozsgai (1) – Szirányi B., Varga A. – Garát, Gőz – Szaller, Kiss D. – SOFRON 1, Sarauer, Bodó (1) – Vas J., Galanisz, Magosi B. – Kóger D. (1), Hári J., ERDÉLY 1 – Somogyi (1), Nagy K. 1, TERBÓCS – Nagy G. Szövetségi kapitány: Jarmo Tolvanen
Kiállítások: 4, ill. 8 perc

MESTERMÉRLEG
Kari Savolainen:
– Elégedett is vagyok, meg nem is, mert a mérkőzés elején és végén rosszul hokiztunk, közte viszont jól. Van még javítanivalónk, főleg a korongkezelésünkben, de persze még időnk is. A magyarok és mi nagyjából azonos játékerőt képviselünk, és sokszor találkozunk, úgyhogy nem várhatóak nagy meglepetések a vb-re, amely viszont rendkívül kiegyenlítettnek ígérkezik, nem lesz könnyű meccs.
Jarmo Tolvanen: – Nagyjából az történt, amire számítottunk. Jó csapattal találkoztunk, amely természetesen nyomás alá helyezett minket olykor – de pontosan erre volt szükségünk a világbajnokság előtt. Még akad tennivalónk, ugyanakkor a fiúk megnehezítik a keret kijelölését, mert sok jó hokisunk van, s azok is jók, akiket végül kénytelenek leszünk kihagyni. A játékunk lassan összeáll, ez szintén pozitívum.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik